Sedmica u svetu: Borbenim avionima na Rusiju, pretnje za SAD, opasna tehnologija i nove poplave

28.05.2023

21:14

0

Pričalo se o važnosti osvajanja Artjomovska, Amerika je dobila novog predsedničkog kandidata, a policija je još jednom tragala za nestalom Medlin Meken

Sedmica u svetu: Borbenim avionima na Rusiju, pretnje za SAD, opasna tehnologija i nove poplave
Copyright Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (22-28. maja) Zapad se pripremao da obuči ukrajiske pilote i pošalje im borbene avione F-16, Moskva je pretila Vašingtonu, savremene tehnologije pokazale su se kao opasno sredstvo, a poplave su pogodile Španiju. Pričalo se o važnosti osvajanja Artjomovska, Amerika je dobila novog predsedničkog kandidata, a policija je još jednom tragala za nestalom Medlin Meken.

Ponos zbog osvajanja Bahmuta, upozoravanje SAD i borbeni avionu usmereni ka Rusiji

Protekle sedmice najviše se pričalo o ruskom zauzimanju Bahmuta (Artjomovska), kao i o dugotrajnoj bitki koju je bivši američki senator Ričard Blek nazvao najvećom od Drugog svetskog rata. Objašnjen je dvojni naziv ovog grada, a otkiveno je i zbog čega je njegovo zauzimanje toliko važno Rusiji, kao i kakve ciljeve je ostvarila oslobodivši ga.

AP Photo/Libkos
 

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva kritikovao je Ujedinjene nacije što nisu sprečile sukob u Ukrajini i pozvao na stvaranje jače institucije koja bi mogla da donosi odluke, "Špigl" je izvestio da ruska nafta stiže u Evropu uprkos sankcijama, dok je zamenik predsednika saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev bio besan zbog napada u ruskoj Belgorodskoj oblasti i tražio je da se počinioci strogo kazne.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Ukrajina ne može da pobedi na frontu bez direktnog učešća snaga NATO-a i da bi zbog toga umesto na eskalaciju trebalo da se koncentriše na iznalaženje mirnog rešenja, nemačka tajna služba ustanovila je da nema naznaka da će Putinov režim uskoro pasti, a liderka francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen podržala je rezultate referenduma na Krimu kao legitimne.

Ukrajinski zahtevi za borbenim avionima F-16 dobili su zeleno svetlo tokom vikenda kada je američki predsednik Džo Bajden podržao tu ideju i odobrio da se obučavaju ukrajinski piloti, što je izazvalo burne reakcije i pitanja kad će piloti biti spremni da upravljaju njima, kao i kakvo oružje mogu da nose ove letelice.

Medvev je upozorio i na mogućnost nuklearne apokalipse koja postaje sve veća kako Zapad šalje više oružja Ukrajini, kao i da će Moskva imati pravo na preventivni napad ukoliko Kijev dobije nuklearno oružje, a ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će Rusija i druge zemlje sveta postići pravedan svetski poredak, bez "zapadnog neokolonijalizma".

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Raskolnička „Pravoslavna crkva Ukrajine“, delimično priznata autokefalna pravoslavna crkva, odlučila je da od 1. septembra ove godine pređe na revidirani julijanski kalendar, šef ruske grupe Vagner Evgenije Prigožin otkrio je koliko je vojnika Rusija izgubila tokom bitke za Bahmut, a ukrajinski obaveštajac otkrio je da je glavni cilj njegove službe da se ubije Putin.

Otkriveno je da SAD planiraju da obezbede novu vojnu pomoć za Ukrajinu u vrednosti do 300 miliona dolara, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je Amerikancima da ih Atlantski okean neće zaštititi, a nemački list "Špigel" pisao je da je za diverzije na Severnom toku 1 i 2 korišćena kristalna supstanca oktogen, koja je lakša od drugih eksploziva.

Opasna tehnologija

Profimedia
 

Jedan lopov u Kini iskoristio je veštačku inteligenciju kako bi se lažno predstavio i od preduzetnika uzeo 570.000 evra, a milijarder Ilon Mask je priznao da se plaši veštačke inteligencije, dok je njegova firma Neuralink dobila odobrenje za testiranje na ljudima.

Naučnici su upotrebili veštačku inteligenciju kako bi otkrili novi antibiotik koji može da ubije smrtonosnu vrstu superbakterije, dok EU radi na ulaganju u tehnologije budućnosti, a kakve sve probleme ima u sprovođenju ovog plana možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Novi takmac i problemi starih

AP Photo/Charlie Neibergall
Ron Desantis

Guverner Floride Ron Desantis objavio je svoju kandidaturu za predsedničke izbore u SAD 2024. tokom razgovora sa Ilonom Maskom u sredu, a ubrzo zatim našao se na udaru Donalda Trampa, koji je iskoristio traljavi početak njegove kampanje i to što ga dobro poznaje da ga potkači.

Sa druge strane, Trampove glavobolje su se nastavile nakon presude o seksualnom uznemiravanju, jer je kolumnistkinja Džin Kerol najavila je da će za 10 miliona povećati svoj odštetni zahtev u prvom od dva procesa za klevetu koje je pokrenula protiv bivšeg predsednika SAD.

Aktuelni lider Amerike Džozef Bajden ni ove sedmice nije propustio da napravi gaf koji bi obeshrabrio glasače Demokratsek stranke, pa je tako još jednom ponovio da je njegov sin Bo preminuo u Iraku.

Poplave za poplavama

Printscreen Twitter
 

Strašne poplave, koje su prethodne nedelje zadesile Italiju, potpuno su uništile i opustošile ovu zemlju, a ove sedmice na uradu se našla i Španija, gde su poplavljenim ulicama plutali automobili, dok je svet obišao snimak žene koja je sa detetom u kolicima pokušala da pređe nabujalu vodu, zbog čega su se kolica prevrnula, ali je dete spaseno zahvaljujući prisutnom muškarcu.

Potraga za Medlin Meken

Profimedia METROPOLITAN POLICE
 

Nemačka policija, koja traga za telom devojčice Medlin Meken, nestale 2007. godine, sprovela je pretraživanje rezervoara u portugalskom Algarveu, gde je svojevremeno boravio i glavni osumnjičeni za njeno ubistvo, Nemac Kristijan Brukner. Kako su istakli mediji, tragalo se za bilo čim što bi moglo da se poveže sa slučajem, a istražitelji su očekivali da će naći pidžamu koju je mala Medlin nosila u noći nestanka. U četvrtak je potraga okončana, a šta sve do sada znamo možete pročitati u tekstu u kom je navedeno sve što je dopselo do javnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike