Zašto je zauzimanje Artjomovska toliko bitno: Rusi su osvajanjem Bahmuta ostvarili tri ključna cilja

24.05.2023

21:14

0

Ukrajinske snage napustile su Artjomovsk posle 224 dana brutalnih borbi, a ruske snage procenjuju gubitke od 30.000 ili više ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika

Zašto je zauzimanje Artjomovska toliko bitno: Rusi su osvajanjem Bahmuta ostvarili tri ključna cilja
Copyright AP Photo/Libkos

Ruska vojska je u nedelju potvrdila da su operacije jurišnih odreda uz podršku artiljerije i avijacije dovele do potpunog oslobađanja grada Artjomovska u DNR, koji Ukrajinci zovu Bahmut.

Grad Artjomovsk na severoistoku Donjecke Narodne Republike pretvoren je u ruševine, čitavi okruzi su sravnjeni, a većina od njegovih 70.000 stanovnika je izbegla. Ukrajinske snage napustile su Artjomovsk posle 224 dana brutalnih borbi, a ruske snage procenjuju gubitke od 30.000 ili više ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

Ruska vojska tek treba da pruži podatke o gubicima na svojoj strani, što je navelo Stejt department i Kijev da iznesu, prema rečima ruskih zvaničnika, „nerealne" brojke od 100.000 mrtvih ili povređenih. Kremlj je odbacio ove „izmišljene” brojke, rekavši da Vašington „jednostavno nema mogućnost da navede bilo koju tačnu cifru”.

Američki predsednik Džo Bajden pokušao je u nedelju da umanji značaj gubitka Artjomovska, rekavši da u gradu nije ostalo „mnogo zgrada“ i da su ukrajinske snage „uspele da zatvore veliki broj ruskih vojnika, uključujući i pripadnike grupe Vagner“. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je Bahmut svojevremeno nazvao „tvrđavom našeg morala“, uporedio je razmere razaranja u gradu sa Hirošimom, što je izazvalo repliku portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je istakla da je „Bela kuća organizovala i jedno i drugo”.

Zašto je Artjomovsk toliko važan?

Ruski vojni posmatrač Aleksej Leonkov kaže da se značaj grada u širem proksi ratu Rusije i NATO-a u Ukrajini može podeliti na tri dela: vojno-operativno-taktički, vojno-strateški i politički.

AP Photo/Libkos
 

U operativno-taktičkom smislu, bitka za Artjomovsk dovela je do gubitka velikog broja ukrajinskih trupa i ogromne količine vojne opreme i razbila je jedno od glavnih utvrđenih uporišta Kijeva u Donbasu, pored grupe Avdejevka-Mariinsk-Gorlovka i Severodonjecko-Kramatorska grupacija snaga.

- Ove dve grupacije, protiv kojih će se voditi još koncentrisanija neprijateljstva, otvoriće put ka Pavlogradu, nakon čega počinju prostranstva takozvane operativne stepe, gde će kamuflaža postati problem, a gde će koncentracija neprijateljskih snaga postati veoma težak i skup poduhvat - rekao je Leonkov.

- Jasno je da se nećemo ograničiti na oslobađanje Donjecke Narodne Republike, na njene administrativne granice - dodao je Leonkov, napominjući da će se borbe nastaviti u Hersonu i Zaporožju i da će se nastojati da se „pomeri opasnost koja proizilazi iz oružja koje je Ukrajina dobila“.

- Trenutno se ovo odnosi na domet projektila „olujna senka" („Storm Shadow"), koji imaju domet od 560 kilometara. Uzmite celu liniju kontakta, izmerite 560 kilometara i nacrtajte tačku gde treba da se zaustavimo. Mislim da ovo neće biti samo Herson i Zaporoška oblast, nego i Odesa, Nikolajev, Krivi Rog, Poltava, Sumi, Černigov i tako dalje. Plus, naravno, Harkovska oblast. Drugim rečima, sami su nam nagovestili gde treba da bude granica na koju se krećemo, jer je to razdaljina na koju udaljavamo opasnost od naših granica - rekao je posmatrač.

Vojno-strateški značaj

AP Photo/Libkos
 

Na strateškom nivou, koncentracija borbi u Artjomovsku i oko njega tokom proteklih meseci dala je ruskoj strani vremena da obuči svoje mobilisane trupe i da regrutuje dodatne ugovorne borce, dok je ruski vojno-industrijski kompleks dobio vremena da mobiliše svoje resurse i poveća proizvodnju, istakao je Leonkov za Sputnjik.

- Količina municije koju sada proizvodimo mnogo je veća nego što je bila na početku specijalne vojne operacije. Osim toga, povećana je proizvodnja naoružanja. Uzmimo, na primer, visokoprecizni raketni artiljerijski sistem Tornado-S, direktnog konkurenta HIMARS-a, koji u mnogim tehničkim aspektima prevazilazi karakteristike američkog sistema. Na početku specijalne vojne operacije bilo je samo oko 20 jedinica ovog sistema, a sada ih ima preko 100 i ovaj broj raste - kaže posmatrač.

Tokom čitave bitke za Artjomovsk „neprijatelj je mislio da pritiska naše snage, a zapravo smo mi bili ti koji su pritiskali njihove snage da bismo izvršili prestrojavanja, da bismo na miran, planski način povećali našu vatrenu moć i snagu“, naglasio je Leonkov.

Osim toga, kako je istakao, koncentracija ukrajinskih snaga u Artjomovsku sprečila je Kijev da pokrene ofanzivne operacije u drugim oblastima, uključujući dugo obećavanu prolećnu kontraofanzivu.

- Kada su se borili za Bahmut i govorili da se ovaj grad ni pod kojim uslovima neće predati, povezivali su njegovu odbranu sa pripremama za kontraofanzivu. Ideja je bila da Bahmut privuče značajne ruske snage, dok će Kijev biti u stanju da izgradi snage na liniji kontakta na kojoj su planirali svoju ofanzivu - rekao je posmratač i dodao da je Artjomovsk „praktično uništio“ ove planove.

Politički značaj

AP Photo/Libkos
 

Treća značajna komponenta oslobađenja Artjomovska je njegova politička simbolika i ima veze sa podrškom NATO-a Kijevu u proksi ratu protiv Rusije, prema Leonkovu.

- Snabdevanje naoružanjem i vojnom opremom u Artjomovsku uglavnom je povereno evropskim zemljama, a sistemi iz njihovih arsenala postaju glavni. Upravo kada smo počeli efikasno da radimo na upotrebi vazdušnih kliznih bombi, teret snabdevanja naoružanjem i vojnom opremom pao je na Evropljane, koji su uspeli da nadjačaju one koji su zahtevali obustavu isporuke oružja Ukrajini. Oružje je isporučeno pod očekivanjem da će biti potrebno da pomogne Ukrajini da zadrži ovu teritoriju, ali je grad izgubljen, i to uz velike gubitke, kako među Ukrajincima, tako i među stranim plaćenicima - primetio je posmatrač.

- Kako će Evropska unija objasniti te gubitke svojim građanima otvoreno je pitanje. Možda neće objasniti, već će ih ućutkati novcem, ali pre ili kasnije će ipak procuriti i postati javno. Stoga mislim da će snage koje se zalažu za smanjenje evropske vojne pomoći Ukrajini dobiti dodatni argument kojim će vršiti pritisak na zvaničnike. Zato mislim da gubitak Bahmuta neće proći nezapaženo - sumirao je Leonkov.

Gubitak Artjomovska, zajedno sa drugim nedavnim pobedama Rusije na bojnom polju, od eliminacije raketnih sistema „patriot" u Kijevu, preko nedavnog uništenja masivnog NATO skladišta municije u Hmeljnickom, do gubitka desetina ukrajinskih artiljerijskih sistema mogli bi da motivišu zapadne partnere predsednika Zelenskog da preispitaju svoje prioritete i konačno primoraju Kijev da sedne za pregovarački sto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike