Kako se u Siriji živi pod američkim sankcijama: Struje ima 4 sata dnevno, nafta se krade, a Izrael zadaje posebno teške udarce

23.05.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Sirijska funta je toliko propala da se danas za jedan dolar dobija 8.700 funti (SYP)

Kako se u Siriji živi pod američkim sankcijama: Struje ima 4 sata dnevno, nafta se krade, a Izrael zadaje posebno teške udarce
Prizor iz sirijskog Alepa - Copyright Profimedia/Ammar Safarjalani/Xinhua

Sirijsko-američki novinar Hekmat Abukater putovao je nedavno svojom rodnom zemljom, posle čega je opisao koliki je razorni uticaj sankcija SAD na tu ratom razorenu državu.

Muke prate Sirijce čak i u susednim zemljama u kojima su želeli da potraže spas, posebno u Libanu, koji je i sam na ivici ekonomske propasti. Napadi na Sirijce, za koje se sumnja da u zemlji borave ilegalno, povećali su se, a najmanje 130 izbeglica je deportovano od početka godine.

AP Photo/Ghaith Alsayed, File
Razorni zemljotres u februaru je doneo nove muke Sirijcima

Izrael, sa druge strane, nastavlja da bombarduje aerodrome u Alepu i Damasku, što onemogućava transport preko potrebne pomoći. Sirijci koji žive u inostranstvu a žele da posete domovinu, na tom putu prvo moraju da prođu kroz Liban, gde će ih dočekati neprijateljski raspoloženi carinici i drugi službenici.

Kada odgovore na sva pitanja, moraju da plate 150 dolara za taksi do Sirije.

Sankcije SAD su sve uništile

Sirijska funta je toliko propala da se danas za jedan dolar dobija 8.700 funti (SYP). Iako je odnos dolara i sirijske funte pre rata bio 1:40, državna valuta je počela da gubi na vrednosti kada je američki Kongres odobrio tzv. Cezarov zakon o sankcijama koji je stupio na snagu 2019. godine. Jednim potpisom američkog predsednika, ušteđevine miliona Sirijaca su desetkovane za samo nekoliko meseci.

Danas, prosečni Sirijac koji kupuje neophodne potrepštine i usluge mora sa sobom da nosi nesnosne količine novca u torbama. Ukoliko morate da platite kiriju, primera radi, potrebne su vam brojne kese i stotine gumica, prenosi Abukater za sajt "Grayzone".

Sa druge strane, plaćanja u nagodbama ili prilikom kupovine nekretnina se ponekad mogu obaviti u dolarima ili evrima.

Sirijska vlada je uspostavila registar pametnih kartica koji nudi tačno propisane količine namirnica, gasa za kuvanje i goriva, a sistem je zasnovan na dvonedeljnoj rotaciji. Direktne uplate od 150.000 SYP ili 19 dolara ponuđene su vladinim službenicima, porodicama sirijskih boraca stradalim u ratu i penzionerima.

Iako ove vladine mere možda mogu da pomognu u nekoj meri, nisu ni približno dovoljne da podmire potrebe izmučene sirijske populacije. Prema izveštaju UN iz novembra 2022, 90 odsto Sirijaca se "guši" ispod granice siromaštva.

Američka okupacija i krađa nafte i žitarica

Kada bi Sirija mogla da koristi svoje nacionalne resurse, priča bi bila mnogo drugačija. Međutim, veliku prepreku predstavlja američka vojska.

Dok Pentagon zvanično navodi da na teritoriji Sirije i dalje ima oko 900 američkih vojnika, procenjuje se da taj broj zapravo premašuje 2.000. Oni su strateški pozicionirani na istoku zemlje, delu koji je bogat resursima. 

AP Photo/Baderkhan Ahmad, FIle
Američka vojska prolazi kroz sirijska naftna polja

Iako se na papiru Deir Ezor, Hasaka i Raka nalaze pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga ili kurdskih snaga YPG, u stvarnosti ih okupira američka vojska, kršeći tako međunarodno pravo.

U poslednjih pet godina zabeleženo je kako američke trupe kradu hiljade naftnih tankera ili kamiona sa žitaricama iz Sirije, posle čega ih ilegalno prebacuju u Irak i Tursku. Vašington često dalje prodaje sirijsku naftu kako bi finansirao svoje vojne aktivnosti širom regiona.

Pre razornog rata, tokom kog su milijarde dolara upumpavane antirežimskim oružanim grupama, Sirija je bila ekonomski samoodrživa. Severnoistični regioni Hasaka i Deir Ezor, koji su pali potom u ruke džihadista Islamske države, prehranjivali su Siriju.

Danas, Sirija se uglavnom oslanja na uvoz žita iz Ukrajine, međutim, situacija se pogoršala nakon što je i tamo izbio rat.

Jednom rečju, Sirijci gladuju.

Nema ni dovoljno goriva, a struje ima samo četiri sata dnevno u Homsu, Latakiji, Damasku, Alepu i Tartusu - obično po dva sata ujutru i uveče. Veći gradovi su uspeli da nabave jake generatore, ali veliki deo zemlje je u mraku tokom većeg dela dana.

- Tokom moje posete Alepu početkom maja, vozio sam se taksijem koji je iznenada ostao bez goriva. Taksista je već potrošio svoja sledovanja goriva preko pametne kartice, pa je bio primoran da kolegu moli za litar goriva kako bi završio vožnju - rekao je novinar.

Dok je Sirijcima onemogućeno da koriste struju i troše svoje resurse, dodatno su poniženi kada vide naftne tankere sa tablicama Deir Ezora kako idu ka rafinerijama u Banjiasu, u Tartusu. Ti tankeri nose sirijsku naftu koja predstavlja nacionalnu baštinu, ali je snage potpomognute SAD izvoze, a onda prodaju nazad Siriji. 

- Naftni tankeri prelaze stotine kilometara od izvorišta u Deir Ezoru do rafinerije, samo da bi se okrenuli i ponovo isporučili robu Siriji... Kakva sramota - rekao je jedan Sirijac.

SANA via AP, File
U Siriji je do goriva teško doći

Nema koristi ni od interneta

Peter Džabur (19) sirijski je student koji se budi u 4.30 ujutru, kada se upale svetla. Kako bi iskoristio oko dva sata električne energije, puni svoje elektronske uređaje i dovršava domaće zadatke na kompjuteru. Kada je pokušao da se uloguje na sajt "Coursera", koji nudi brojne kurseve, uključujući i programiranje koje zanima Džabura, bio je blokiran. Pokušao je na "Udemyju", ali je i tu bio blokiran. Shvatio je da mu VPN više ne funkcioniše jer ga odaje njegova sirijska IP adresa. Sirijci zbog američkih sankcija ne mogu čak ni normalno da koriste internet, a ne mogu ni da pristupe brojnim onlajn alatima koji bi im omogućili da učestvuju u svetskoj ekonomiji.

Sirijski studenti ne smeju da pristupe servisima kao što su: "Zoom", "Slack", "Skillshare", "Udemy", "Coursera", "Code Academy", a ne mogu da koriste ni "Apple Store".

Izraelci - poslednji ekser u kovčegu

Abukater je u Homsu u autobusu sedeo pored ratnog veterana sirijske vojske, danas invalida, koji se jedva kreće bez pomoći. Objasnio je kako mu je rat uništio život i sve snove o karijeri. Tokom borbi je izgubio dosta saboraca, ali ga je najviše zabolelo kada mu je jedan prijatelj prošle godine stradao u jednom od brojnih izraelskih vazdušnih napada.

Muškarci koji preživeli borbe protiv Islamske države i Al Nusre, danas umiru od ruku izraelskih pilota koji sede u američkim avionoma.

- Nismo spasili i zaštitili samo one u Siriji u ovom ratu... Takođe smo spasili one u Americi i Evropi tako što smo se postarali da ovde pobedimo džihadiste. A ovako nam zahvaljuju - rekao je ogorčeni borac.

AP Photo/Omar Sanadiki
Izraelske rakete pogađaju i stambena naselja

Uprkos svemu, Sirijci su otporni na sve nedaće, pa u poslednje vreme organizuju koncerte i druge svečanosti kako bi razbili mračnu svakodnevicu.

- Tokom razgovora sa Sirijcima, reč koju sam iznova i iznova čuo bila je "hanet", arapski izraz koji bi u slobodnom prevodu mogao da znači "naša patnja je skoro gotova" - zaključio je novinar Hekmat Abukater.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike