Kakvo oružje može da nosi F-16 i da li će Ukrajinci naučiti da upravljaju ovim avionima tokom četiri puta kraće obuke?

27.05.2023

09:16

0

F-16 je tokom pet decenija unapređivan, ali ruski ekvivalent i dalje ima bolje karakteristike

Kakvo oružje može da nosi F-16 i da li će Ukrajinci naučiti da upravljaju ovim avionima tokom četiri puta kraće obuke?
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena napravila je prošle sedmice još jedan korak ka eskalaciji u posredničkom (proksi) ratu NATO-a i Rusije u Ukrajini, najavljujući planove za obuku ukrajinskih pilota da upravljaju borbenim avionima F-16 na nepoznatim lokacijama u Evropi. Moskva je oštro kritikovala taj potez i upozorila da će ove korake uzeti u obzir u svojoj vojnoj strategiji.

Detalji o mogućoj isporuci višenamenskih borbenih aviona F-16 Ukrajini i dalje su nejasni, a Bajdenova administracija ne nudi informacije o tome da li će same SAD isporučiti avione, dok je nekoliko njenih glavnih saveznika u NATO-u, uključujući Italiju i Poljsku, već nagovestilo da neće slati svoje.

Pošto mediji odbaciju mogućnost da Kijev dobije F-16 od američkih klijenata na Bliskom istoku - gde leti više lovaca četvrte generacije nego u celoj Evropi, to bi moglo pasti na Dansku, Norvešku, Belgiju i Holandiju, zemlje čije se zalihe F-16 procenjuju na 125 letelica, od kojih bi bilo traženo da daju „donaciju" kako bi napravili mesta za svoje nove F-35.

Zašto Ukrajina želi borbene avione?

Vazduhoplovstvo Ukrajine i ukrajinska vojna avijacija desetkovani su tokom proteklih godinu i po dana, izgubivši preko šezdeset aviona sa fiksnim i više od 30 sa rotacionim krilima, uključujući većinu inventara koji su imali u februaru 2022, plus avione i helikoptere koje su isporučili ukrajinski NATO pokrovitelji.

Kako su sovjetske zalihe aviona i helikoptera bivših članica Varšavskog pakta, koje su pretvorene u zemlje NATO-a, presušile, Kijevu je potreban novi izvor aviona po razumnoj ceni da bi nastavio operacije u proksi ratu sa Rusijom.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Pored toga, posvećenost Britanije i Francuske da pošalju krstareće rakete velikog dometa „Storm Shadow" i SCALP-EG (francuska varijanta „Storm Shadow") u Ukrajinu znači da Kijevu može biti potreban nosač za ovo oružje. Iako su projektili dizajnirani za upotrebu na britanskim i francuskim mlaznjacima „tornado", „tajun", „rafal" i „miradž 2000", njihova modifikacija za upotrebu na F-16 može se smatrati lakšom nego ugradnja u avione sovjetske proizvodnje.

Šta je tako posebno u vezi sa F-16?

Obilna ponuda F-16 verovatno je ono što ga najviše prodaje. Predstavljen kasnih sedamdesetih i proizveden u saradnji „General Dxnamicsa" i „Lockheed Martina", do sada je ovaj borbeni avion dostigao broj od 4.600 primeraka i izvezen je u više od dvadeset zemalja širom sveta tokom svog skoro pedesetogodišnjeg životnog veka.

Ovako veliki broj mlaznjaka potencijalno znači mnogo jeftinih, polovnih aviona, plus rezervne delove koji idu uz njih. U zavisnosti od konfiguracije, F-16 navodno mogu da troše američkim i NATO poreskim obveznicima 12-16 miliona dolara po komadu.

Koje vrste oružja može da nosi F-16? Može li da nosi nuklearne bombe?

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Iako je prvobitno zamišljen kao lovac za borbu u vazduhu, dizajniran za borbu protiv sovjetskih borbenih aviona i bombardera iznad ravnica Evrope, Bliskog istoka i Azije, F-16 je uspešno modifikovan da služi kao višenamenski lovac-bombarder, uglavnom protiv nacija i nedržavnih aktera sa ograničenim ili nepostojećim mogućnostima protivvazduhoplovne odbrane.

Može nositi razne rakete: vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i protivbrodske rakete. To uključuje protivvazdušne rakete AMRAAM, IRIS-T, „Pithon" i „Sidevwnder", HARM, JASSM, „Maverick" i rakete dugog dometa JSOV (Joint Standoff Weapon) za napad na kopnene ciljeve, razne vođene i nevođene bombe, „Harpoon" i „Penguin protivbrodske rakete.

Avioni takođe mogu da nose američke nuklearne bombe B61 i B83, koje imaju snagu eksplozije do 400 kilotona (poređenja radi, američka nuklearna bomba bačena na Hirošimu 1945. imala je jačinu eksplozije od „samo“ 15 kilotona).

Koja je najveća brzina i domet F-16?

F-16 ima maksimalnu brzinu do 2,05 maha (ili oko 2.180 kilometara na čas) bez naoružanja i brzinu krstarenja od oko 930 kilometara na čas. Avion ima borbeni radijus od oko 860 kilometara, koji se može znatno proširiti. Domet trajekta aviona je do 4.200 kilometara.

Mlaznjaci se takođe mogu puniti gorivom u vazduhu, iako je malo verovatno da bi Ukrajina dobila takve sposobnosti, s obzirom na to da nije dobila nijedan NATO tanker, dok su njeni tankeri „Iljušin" Il-78 ranjivi na ruske udare dugog dometa u trenutku kada se dižu u vazduh. Povrh svega, oni nisu kompatibilni sa sistemima za dopunjavanje goriva NATO aviona.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Da li američka vojska i dalje koristi F-16?

Sjedinjene Američke Države imaju više od 1.000 operativnih F-16 u svom inventaru, računajući avione kojima upravljaju vazduhoplovne snage SAD, Vazdušna nacionalna garda, američka mornarica, kao i NASA, koja ih je koristila kao aerodinamički poligon.

Šta čini F-16 poznatim?

F-16 su među najpoznatijim vojnim aviona na svetu, sa slikama i video-snimcima njihove upotrebe u operaciji "Oluja", invaziji na Irak 2003, u operacijama NATO bombardovanja u bivšoj Jugoslaviji, ratu u Avganistanu i bombardovanju Libije 2011.

Izrael, koji je postao jedan od prvih saveznika SAD koji je dobio ove avione i koristi 175 njihovih modifikovanih varijanti Blok C/I, koristio je mlaznjake u velikoj meri protiv Sirije i Iraka osamdesetih, protiv Libana u ratu 2006. i protiv milicije Gaze i Libana - poslednji put tokom napada na Gazu 2021.

Pakistan je takođe jedan od glavnih operatera lovaca, jer ih je u više navrata koristio u sukobima sa Indijom. Avion su takođe uveliko koristili članovi koalicije predvođene SAD i Saudijskom Arabijom u vazdušnim napadima u Siriji, Iraku i Jemenu.

Šta je ruski ekvivalent F-16?

AP Photo/Sergei Grits
 

Zapadni posmatrači su često upoređivali F-16 sa Su-35, ruskim višenamenskim lovcem četvrte generacije, razvijenim osamdesetih i uvedenim u upotrebu u ruskoj vojsci sredinom 2010, koji je modifikovan da bi uključio elementi aviona pete generacije, uključujući naprednu avioniku.

Međutim, prikladnije poređenje bio bi MiG-29, koji je predstavljen osamdesetih kao direktan odgovor na F-16. MiG se može pohvaliti superiornim karakteristikama brzine i manevrisanja (maksimalna brzina od 2,25 maha naspram 2,05 maha, domet od 2.100 kilometara prema 860 kilometara), ali može da nosi samo oko 3.500 kilograma naoružanja, u poređenju sa 7,7 kilograma kod nekih varijanti F-16, što ga čini pravim mlaznjakom usmerenim na superiornost u vazduhu. MiG takođe ima još jednu prednost - dvostruki motor, u poređenju sa jedinom kod F-16, što znači da će u slučaju nužde MiG-29 teoretski imati veće šanse da se vrati u prijateljsku vazdušnu bazu nego njegov američki kolega.

Da li se ukrajinski piloti već obučavaju za upravljane avionima F-16? Koliko će taj proces trajati?

SAD su prošle nedelje zvanično dale zeleno svetlo za obuku ukrajinskih pilota, a zvaničnik Bele kuće je naznačio da će se proces „odvijati van Ukrajine na lokacijama u Evropi i da će biti potrebni meseci da se on završi“. Vašington se nada da će „ovu obuku započeti u narednim mesecima“. Drugim rečima, obuka još nije počela, ako je verovati predstavnicima za medije Vašingtona.

Procena američkog vazduhoplovstva koju su dobili američki mediji pokazala je da će obuka verovatno trajati oko četiri meseca, što je daleko manje od 18 meseci koliko je ranije procenjeno. Skraćenje vremena za obuku verovatno će značiti i smanjenu efikasnost u borbi, što će doprineti problemima sa kojima će se borci neizbežno suočiti ako budu pritisnuti u borbi protiv Rusije, kao što su protivvazdušne rakete dugog dometa i vazdušne rakete, kao i udari hipersoničnih i balističkih raketa na njihove baze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike