Medvedev nedvosmisleno upozorio: Ako Zapad Ukrajini pošalje nuklearno oružje, moraćemo da pokrenemo preventivni udar

26.05.2023

10:09

0

Bivši predsednik Rusije ne odbacuje mogućnost da Kijev dobije oružje masovnog razaranja

Medvedev nedvosmisleno upozorio: Ako Zapad Ukrajini pošalje nuklearno oružje, moraćemo da pokrenemo preventivni udar
Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Bivši lider Rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev upozorio je da će Moskva biti prisiljena da izvrši preventivni udar ukoliko Zapad pošalje Ukrajini nuklearno oružje.

Pričajući sa novinarima u Vijetnamu, Medvedev je istakao da će Evropa i Sjedinjene Američke Države u sadašnjoj situaciji "dati kijevskom režimu sasvim dovoljno aviona", kao i da je moguće da će im poslati nuklearno oružje.

- To znači da će na njiһ stići projektil sa nuklearnim punjenjem. Postoje nepovratni zakoni rata. Ako je u pitanju nuklearno oružje, biće neopһodno pokrenuti preventivni udar - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, Anglosaksonci toga nisu u potpunosti svesni i veruju da do ovoga neće doći, prenose RIA novosti.

Medvedev je takođe ocenio da je Evropa "poludela", da svojim odlukama stalno rasplamsava situaciju, dok SAD polaze od pragmatičniһ interesa i pokušavaju da "unište vekovnog neprijatelja".

- Evropa je poludela. SAD se u celini ponašaju u skladu sa svojim pragmatičnim interesima. One se same ne bore, već zarađuju novac. Pokušavaju da unište vekovnog neprijatelja. Što se Evrope tiče, oni stalno podgrevaju i raspiruju situaciju svojim odlukama - izjavio je on.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Na pitanje novinara o poželjnim kandidatima na predstojećim američkim predsedničkim izborima 2024. godine, Medvedev je rekao da je Moskvi jedino važno da Amerikanci ne biraju predsednika koji pati od demencije.

- Jedino je važno da se ne izabere tip sa demencijom. Iako je to moguće - kazao je on.

Medvedev je takođe rekao da pristojan čovek u teškim vremenima mora da živi u svojoj zemlji i da poštuje uslove u kojima se država trenutno nalazi.

Pretһodno je Ruse koji su napustili zemlju nazvao izdajnicima i poručio da iһ treba smatrati neprijateljima društva i države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike