Pušilin objasnio dvojni naziv zauzetog grada: Zašto Rusi Bahmut zovu Artjomovsk?

24.05.2023

13:55

0

Grad je preimenovan pod bivšim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom

Pušilin objasnio dvojni naziv zauzetog grada: Zašto Rusi Bahmut zovu Artjomovsk?
Copyright AP Photo/Libkos, File

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin posetio je nedavno oslobođeni Artjomovsk (poznat u Ukrajini kao Bahmut) kako bi procenio štetu nanetu tokom višemesečnih borbi u gradu, odakle je u utorak objavio snimak na svom kanalu na Telegramu.

U gradu koji je pun municije i mina koje su za sobom ostavile ukrajinske trupe ima još mnogo posla, priznao je Pušilin, podižući zastavu DNR.

Zvaničnik je takođe objasnio zašto se u Rusiji ovaj grad naziva Artjomovsk, dok ga Ukrajinci i njene zapadne pristalice nazivaju Bahmut. Grad je preimenovan pod bivšim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, koji je pokrenuo takozvani pokret „dekomunizacije“, koji je bio osmišljen da se iskorene imena iz sovjetskog doba. DPR ne priznaje ova preimenovanja i ima posebno zakonodavstvo za rešavanje ovog pitanja, objasnio je Pušilin.

- Bahmut je ime iz vremena Ruske imperije. Ali pod Sovjetskim Savezom se zvao Artjomovsk i tako ga pamtimo. Štaviše, postoji odgovarajuća uredba u kojoj se navodi da će se svi nazivi gradova i okruga [u okviru bivše ukrajinske Donjecke oblasti] vratiti na stanje od 11. maja 2014. godine - rekao je Pušilin, misleći na dan kada je republika bila proglašena.

Osnovan krajem 16. veka pod ruskim carem Ivanom IV (popularno poznatim kao „Grozni“), grad je prvobitno bio granična ispostava poznata kao „utvrđenje garde Bahmuta“. Kasnije je Bahmut prerastao u veću tvrđavu, koja je na sredinom 18. veka postala punopravni grad. Grad je 1924. preimenovan u Artjomovsk u čast ruskog revolucionara Fedora Sergejeva, najpoznatijeg pod pseudonimom „drug Artem“.

Selo Njujork, još jedna lokacija preimenovana pod Porošenkom, biće među narednim naseljima koja će biti oslobođena, rekao je Pušilin, upozoravajući da se „više neće zvati Njujork“. Ime sela je, u stvari, originalno, pošto je lokaciju osnovala nemačka zajednica menonita koju je Katarina Velika pozvala u Rusko carstvo. Selo se zvalo Njujork do 1951. godine, kada je preimenovano u Novgorodskoje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike