Lula objasnio zašto se nije sastao sa Zelenskim, pa poručio: UN nisu imale snage da spreče sukob u Ukrajini

22.05.2023

10:52

0

"Potrebna nam je ozbiljna institucija", rekao je brazilski predsednik

Lula objasnio zašto se nije sastao sa Zelenskim, pa poručio: UN nisu imale snage da spreče sukob u Ukrajini
Lula da Silva - Copyright AP Photo/Louise Delmotte

Savet bezbednosti UN nije imao snage da spreči sukob u Ukrajini, svetu je potrebna institucija sa snagom i autoritetom da donosi odluke, izjavio je brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva.

- Da je Savet bezbednosti UN imao snage da pregovara, možda ne bismo imali rat između Ukrajine i Rusije. Potrebna nam je ozbiljna institucija koja ima težinu i snagu da donosi odluke. A ovo je takođe važno po pitanju klime - napisao je predsednik Brazila u svom blogu nakon završetka događaja G7 u Hirošimi.

AP Photo/Louise Delmotte
 

Obraćajući se novinarima nakon samita G7, Lula da Silva je rekao da nije učestvovao u diskusiji o ukrajinskom sukobu i da takođe ne smatra da je G20 pogodna platforma za to. Naveo je da bi o ovom pitanju trebalo aktivnije razgovarati u Ujedinjenim nacijama i u tom kontekstu bi Generalnu skupštinu UN trebalo pomeriti sa septembra na jul.

Bez sastanka sa Zelenskim

Brazilski predsednik dodao je da se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije pojavio na sastanku sa njim, koji je trebalo da bude održan na marginama samita G7 u Hirošimi.

- U toj sali bio je planiran bilateralni sastanak sa Ukrajinom. Čekali smo i dobili informaciju da kasne. U međuvremenu sam primio predsednika Vijetnama. Kada je predsednik Vijetnama otišao, Ukrajina se nije pojavila. Definitivno je imao još jedan sastanak... Nisam bio razočaran, bio sam uznemiren, jer sam hteo da se sastanem sa njim... Zelenski je odrastao čovek i zna šta radi - rekao je Lula.

AP Photo/Susan Walsh
I Vladimir Zelenski je održao govor tokom samita G7

Prema njegovim rečima, govor predsednika Ukrajine na proširenom sastanku samita G7 nije promenio stav brazilskog lidera u vezi sa situacijom u toj istočnoevropskoj zemlji.

- Pažljivo sam slušao govor Zelenskog na sastanku, on je, nesumnjivo, pažljivo slušao moj govor na sastanku. I moj stav je ostao isti - zaključio je Lula.

Predsednik Brazila ranije je izjavio da bi SAD i Evropa trebalo da počnu da razgovaraju o postizanju rešenja u Ukrajini, a ne da podstiču sukobe. Političar je savetovao zemljama koje nisu uključene u sukob da preuzmu odgovornost za promovisanje pregovora, kao i da obezbede Rusiji „minimalne uslove“ za okončanje ovog sukoba. 

Podsetimo, samit G7 održan je u Hirošimi od 19. do 21. maja. Osim zemalja učesnica, na sastanak su pozvani Indija, Australija, Brazil, Južna Koreja, Vijetnam, Indonezija, Kukova ostrva i Unija Komorskih ostrva. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike