Koliko je važan povratak Sirije u Arapsku ligu i šta se sve moglo čuti na tom samitu? (VIDEO)

22.05.2023

21:15

0

Autor: N.P.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. godine

Koliko je važan povratak Sirije u Arapsku ligu i šta se sve moglo čuti na tom samitu? (VIDEO)
Bašar al Asad i Muhamed bin Salman na samitu Arapske lige - Copyright SANA via AP

Povratak Sirije u Arapsku ligu nije samo simboličan događaj već predstavlja i važnu promenu u tome kako regionalni igrači vide opstanak vlade Bašara al Asada.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. godine, posle gušenja protesta protiv Asada koji su doveli do razornog rata, nakon čega su mnoge arapske zemlje povukle diplomatske predstavnike iz Damaska.

Ipak, čini se da je došlo do velike promene, pa je Asad toplo dočekan u Džedi na samitu Arapske lige.

Saudijski princ Muhamed bin Salman rukovao se sa sirijskim predsednikom, posle čega ga je i zagrlio pred zajedničko fotografisanje.

Pre samog početka samita, Asad je razgovarao sa tuniskim kolegom Kaisom Sajedom, kako bi poboljšali bilateralne odnose i saradnju.

- Sirija i Tunis stoje zajedno protiv opskurantskih ideologija - poručio je Asad.

Sa svoje strane, Sajed je kazao: "Vi ste naša braća, i ono što boli vas, boli i nas, Sirija je naša zemlja jer je mnogo Tunišana prebeglo u Siriju tokom vladavine francuskih kolonijalista."

Tunis je bio jedna od arapskih zemalja koje su narušile svoje odnose sa Sirijom nakon što je izbio rat 2011. Međutim, u proteklih nekoliko meseci, Tunis je među prvima odlučio da se ponovo približi Damasku.

Profimedia/Tunisia Presidency/Mohamed Hammi/Sipa
Susret predsednika Tunisa i Sirije uoči samita Arapske lige

Asad je razgovarao i sa potpredsednikom UAE koji je preneo "velike pozdrave" od lidera Emirata Muhameda bin Zajeda.

Inače, ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige usvojili su početkom maja odluku o vraćanju Sirije u članstvo u toj organizaciji, posle više od 10 godina suspenzije.

Odluka, koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa Asadom, doneta je na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u Kairu.

Profimedia
Povratak Sirije u Arapsku ligu je velika politička pobeda

- Želeo bih da poželim Siriji dobrodošlicu nazad među svoju braću - poručio je alžirski premijer Ajman Benabderahman u govoru kojim je otvoren samit.

- Danas imamo priliku da promenimo međunarodnu situaciju koja je prikazana u formi unipolarnog sveta, kao rezultat zapadne dominacije kojoj nedostaje etike i principa. Stojimo zajedno protiv pokreta tame - poručio je Asad, misleći na ekstremističke grupe koje i dalje dominiraju sirijskom opozicijom. Mnoge od njih imaju podršku određenih članica Arapske lige, uključujući Saudijsku Arabiju i Katar.

Neočekivani gost

Neočekivani gost na samitu bio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je stigao u poslednjem trenutku avionom francuske vlade. On je rekao da se njegova zemlja nikada neće potčiniti strancima ili kolonizatorima.

- Nažalost, u svetu, a i ovde među vama, ima onih koji okreću glavu na nezakonite aneksije - poručio je Zelenski, koji je potom brže-bolje otputovao u Japan na samit G7.

Pojedini ruski mediji su preneli da je Zelenski trebalo da se, tokom kratkog boravka u Džedi, sastane sa ruskom delegacijom.

Zelenski je želeo da lobira za podršku Ukrajini i među arapskim zemljama koje su uglavnom ostale neutralne, mada je bilo i onih koje su stale na stranu Rusije.

Libanski politički analitičar Fajsal Abdel Sater rekao je da je Zelenski samitu doneo zabavni predah i da nije uspeo da zaseni sirijskog predsednika.

- Njegov govor je trebalo da udovolji Zapadu i SAD, ali nije uspeo da skrene pažnju sa sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji je u samo pet minuta predstavio vizionarski plan koji nema veze sa sadašnjošću već samo sa budućnošću - naveo je Sater.

Rukovodeći se time da je sirijska kriza arapski problem, arapske države žele da donose sopstvene strategije kako bi prevazišle destabilišući uticaj koji rat ima po ceo region. Lideri žele da se pozabave svim bitnim pitanjima - od trgovine drogom, izbegličke krize do uloge iranskih snaga u Siriji.

Vraćanje punopravnog članstva u Arapskoj ligi je velika pobeda za Siriju, smatra Aron Lund, analitičar bliskostočnih pitanja.

Egyptian Ministry of Foreign Affairs via AP
Arapska liga je osnovana u Kairu 1945. godine

- Povratak Sirije pokazuje da se zemlja reintegriše u region i da su drugi arapski lideri uvereni da je Asadu tu mesto. Dakle, to je politika pobeda za vladu u Damasku. Sa druge strane, to će doneti male konkretne promene. Siriji su očajnički potrebni pomoć i investicije. Arapska liga to ne može da im pruži, ali postoje zalivske zemlje koje mogu  - rekao je Lund za Al Džaziru.

Uloga Saudijske Arabije

Saudijska Arabija je ranije ove godine počela da obnavlja odnose sa Damaskom, a tu odluku je ubrzao i razorni zemljotres koji je pogodio Siriju i Tursku 6. februara, kao i sporazum Rijada i Teherana. Saudijska Arabija je pokrenula normalizaciju odnosa sa Sirijom, zbog čega se Asad i pojavio na samitu u Džedi.

Koliko dojučerašnji neprijatelji mogu biti današnji prijatelji, pokazuje upravo odnos Saudijske Arabije i Sirije. Naime, Rijad je snažno podržavao antirežimske frakcije u Siriji, a izgleda da je prestolonaslednik odlučio da promeni taktiku. Upravo je Asad na kraju svog obraćanja zahvalio princu na pozivu.

Među učesnicima samita ima nekoliko država koje i dalje smatraju da je Asadova vlada nelegitimna, a među njima su Katar, Kuvajt i Maroko. Ipak, Rijad je iskoristio svoj uticaj da ih ubedi da ne negoduju zbog sirijskog povratka u Arapsku ligu.

Saudi Press Agency via AP
Muhamed bin Salman je srdačno dočekao Bašara al Asada

Mnoge arapske zemlje smatraju da je pristup Zapada Siriji neodrživ, ali postoji i bojazan da će Damask, tako izolovan, biti sve bliži Teheranu.

Siriji je preko potrebna finansijska podrška, a njenoj vladi legitimitet.

- Asad je veoma pragmatičan i nije mu važno odakle novac dolazi. U tom smislu, učiniće sve što je u interesu njegove vlade - uveren je Andreas Krig sa Kraljevog koledža u Londonu.

Najveća prepreka ulaganju u Siriji su sankcije koje su uvele SAD, tako da sam povratak Arapskoj ligi ne može da donese neki skori priliv novac.

Pojedini analitičari su istakli da UAE i Saudijska Arabija sankcije vide kao privremenu prepreku koju će Vašington podići ili ublažiti i da će jednog dana moći da ulažu u Siriju i šire svoje mreže radi sticanja geopolitičkih poena.

Kako stvari stoje, zapadne zemlje negoduju što se menja odnos prema Damasku, a Saudijska Arabija želi da se pozicionira kao još jedan važan stub multipolarnog sveta. 

Saudi Press Agency via AP
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski takođe se pojavio na samitu Arapske lige

Kada je reč o Kataru, koji i dalje ne priznaje Asadovu vladu, ta država je poručila da neće stajati na putu normalizacije odnosa sa Sirijom.

- Pojasnili smo naš stav o povratku Sirije u Arapsku ligu. Katar ne želi da odstupa od konsenzusa koji vlada među arapskim svetom. Svaka arapska zemlja može unilateralno da poboljša odnose sa Sirijom, ali Sirija mora da prođe kroz pravedna i razumljiva rešenja. Način na koji se bude obnovila stabilnost u toj zemlji mora da zadovolji sirijski narod - poručio je premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman bin Jasim al Tani.

"Strano mešanje u arapski svet mora da prestane"

Po okončanju 32. samita Arapske lige, lideri su izdali zajedničko saopštenje u kome su pozvali na okončanje spoljnih uticaja u regionu, a potvrdili su i podršku Palestini.

- Pozivamo na zaustavljanje mešanja stranih faktora u unutrašnja pitanja arapskih zemalja i kategorično odbijamo svu podršku formiranju oružanih grupa i paravojnih formacija izvan delovanja zvaničnih državnih institucija - navedeno je u saopštenju.

Tajni razgovori SAD i Sirije?

Pregovori američke i sirijske vlade se odvijaju u tajnosti, otkrio je viši diplomatski zvaničnik Arapske lige za portal "The Cradle".

Kako je naveo, sastanci su se održali u prestonici Omana, Maskatu, između Vašingtona i predstavnika nekoliko zemalja Zapadne Azije.

Sirijska strana je pozvala na potpuno povlačenje američkih trupa iz te zemlje. Procenjuje se da u Siriji i dalje ima oko 2.000 ameirčkih vojnika, što je mnogo više nego što Pentagon zvanično tvrdi - 900 vojnika.

Na sastanku u Omanu se razgovaralo i o Ostinu Tajsu, novinaru i nekadašnjem marincu SAD koji je otet 2012, a veruje se da se i dalje nalazi u zatočeništvu sirijske vojske.

Izvori kažu da su Vašington i Damask započeli tajnu komunikaciju tokom administracije Donalda Trampa, međutim, priča se raspala kada je bivši predsednik jednom prilikom rekao da želi da Asad bude likvidiran.

Arapski lideri su istakli i da je veoma važno pojačati napore da se pomogne Siriji da prevaziđe krizu.

Saudijski princ Muhamed bin Salman je istakao da region ne sme da se pretvori u zonu sukoba.

- Nadam se da povratak Sirije u Arapsku ligu vodi ka okončanju krize - rekao je.

Nakon učestvovanja u Arapskoj ligi, UAE su pozvali Siriju da učestvuje na klimatskom samitu COP28, koji bi trebalo da se održi krajem ove godine.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike