Maskova firma Neuralink dobila odobrenje za testiranje moždanih čipova na ljudima!

26.05.2023

11:03

0

Raniji pokušaji kompanije da dobije odobrenje FDA odbijeni su iz bezbednosnih razloga

Maskova firma Neuralink dobila odobrenje za testiranje moždanih čipova na ljudima!
Copyright Profimedia

Firma Ilona Maska za čipovanje mozga kaže da je dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da sprovede svoje prve testove na ljudima.

Milijarderova kompanija za implantaciju Neuralink želi da pomogne ljudima da povrate vid i mobilnost povezujući mozak sa računarima.

Firma ističe da nema neposredne planove da započne regrutovanje učesnika. Prethodne ambicije gospodina Maska da započne testove nisu se realizovale.

Sam regulator tek treba da se oglasi ovim povodom.

Raniji pokušaji Neuralinka da dobije odobrenje FDA odbijeni su iz bezbednosnih razloga, navodi se u izveštaju novinske agencije Rojters u martu.

Šta je Neuralink?

Neuralink se nada da će koristiti svoje mikročipove za lečenje stanja kao što su paraliza i slepilo i da će pomoći određenim osobama sa invaliditetom da koriste računare i mobilnu tehnologiju.

Profimedia
 

Čipovi, koji su testirani na majmunima, dizajnirani su da tumače signale proizvedene u mozgu i prenose informacije uređajima preko Blututa.

Mask je takođe ranije sugerisao da bi predložena tehnologija mogla da pomogne u ublažavanju zabrinutosti oko toga da bi ljude mogla da zameni veštačka inteligencija.

Objavljujući vest u četvrtak na Tviteru, Neuralink je govorio o „važnom prvom koraku koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima“.

Odobrenje je „rezultat neverovatno bliske saradnje Neuralinkovog tima sa FDA", navodi se u saopštenju.

Firma je obećala da će više informacija o planovima za prijavu učesnika objaviti „uskoro".

Njena veb-stranica ističe da su "bezbednost, pristupačnost i pouzdanost" prioriteti tokom procesa inženjeringa.

Stručnjaci su upozorili da će Neuralinkovi moždani implantati zahtevati opsežna testiranja kako bi se prevazišli tehnički i etički izazovi ukoliko postanu široko dostupni.

Najava o odobrenju FDA za testove na ljudima usledila je nakon nedavne vesti švajcarskih istraživača o sličnom otkriću koje uključuje implantate u mozgu.

Paralizovani muškarac iz Holandije mogao je da hoda jednostavno razmišljajući o tome - zahvaljujući sistemu implantata koji bežično prenosi njegove misli na njegove noge i stopala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike