Prigožin otkrio koliko je vojnika izgubila Rusija tokom bitke za Bahmut: Ukrajinci imaju znatno veće gubitke

24.05.2023

15:54

0

Šef Vagner grupe tvrdi da su Ukrajinci izgubili znatno više ljudi

Prigožin otkrio koliko je vojnika izgubila Rusija tokom bitke za Bahmut: Ukrajinci imaju znatno veće gubitke
Copyright AP Photo

Šef ruske grupe Vagner Evgenije Prigožin otkrio je da je privatna vojna kompanija izgubila oko 20.000 vojnika tokom oslobađanja strateškog grada Artjomovsk u DNR, poznatog i kao Bahmut, od ukrajinskih snaga.

U intervjuu koji je u utorak objavila Vagnerova pres služba Prigožin je rekao da je tokom višemesečne bitke pojačao redove kompanije sa 50.000 zatvorenika iz ruskih zatvora, kojima je ponuđena šansa da se bore umesto da dovrše kazne.

- Oko 20 odsto njih je umrlo. Broj žrtava među njima bio je isti kao i među onima koji su se po ugovoru borili sa nama - rekao je on.

Ovo sugeriše da su Vagnerovi gubici u Artjomovsku, koji je ključno naselje u Donjeckoj Narodnoj Republici, iznosili oko 10.000 bivših zatvorenika i 10.000 vojnih profesionalaca.

Oko 20 odsto Vagnerovih snaga takođe je zadobilo povrede od kojih bi bilo potrebno najmanje tri meseca da se oporave, naveo je Prigožin.

Međutim, on je insistirao da je ukrajinska vojska pretrpela daleko veće gubitke u „bahmutskom mlinu za mlevenje mesa“.

AP Photo
 

- Uništili smo 50.000 vojnika ukrajinskih oružanih snaga - tvrdio je šef Vagnera, dodajući da je još 50.000 do 70.000 teško povređeno.

Prigožin je u subotu saopštio da je operacija preuzimanja kontrole nad Artjomovskom, koju je predvodio Vagner, završena i da je grad „potpuno zauzet“. Bitka za glavni logistički centar vodila se 224 dana, dodao je on.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je kasnije istog dana da je grad zauzet, a predsednik Vladimir Putin čestitao je Vagnerovim vojnicima i redovnim ruskim vojnim trupama na uspehu.

Ukrajina, koja je ranije tvrdila da će Artjomovsk biti odbranjen po svaku cenu i da će postati prekretnica u sukobu sa Moskvom, do sada je odbijala da prizna gubitak grada.

U nedelju je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je grad „sada samo u našim srcima“ kada ga je američki kolega Džo Bajden na samitu G7 u Japanu pitao da li Kijev još uvek kontroliše Artjomovsk. Nekoliko sati kasnije Zelenski je promenio stav i negirao da je mesto „okupirano od strane Rusije“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike