Marin le Pen podržala rezultate referenduma na Krimu: Narod je legitimno izrazio svoju volju

25.05.2023

13:37

0

Francuska političarka je objasnila da je dosledno ostala pri svom stavu da je poluostrvo bilo rusko mnogo pre nego što je „poklonjeno“ Ukrajini

Marin le Pen podržala rezultate referenduma na Krimu: Narod je legitimno izrazio svoju volju
Copyright AP Photo/Francois Mori

Referendum na Krimu 2014. o priključivanju Rusiji tačno je odrazio volju naroda, rekla je Marin le Pen u sredu, obraćajući se pred francuskom nacionalnom skupštinom. Liderka Nacionalnog fronta pojavila se pred parlamentarnom komisijom koja istražuje „ruski uticaj“ u Francuskoj kako bi odgovorila na optužbe da je njena stranka uzela dva kredita od ruske banke.

- U potpunosti podržavam referendum. Mislim da su građani Krima slobodno glasanjem izrazili svoju volju, kako bi se ponovo ujedinili sa Rusijom. Mislim da je to bilo potpuno legitimno - rekla je ona poslanicima.

Le Penova je objasnila da je dosledno ostala pri svom stavu da je poluostrvo bilo rusko mnogo pre nego što je „poklonjeno“ Ukrajini „po hiru diktatora“ tokom 60 godina, pozivajući se na odluku sovjetskog lidera Nikite Hruščova da 1954. prekroji granice. Rusko carstvo je u 18. veku preuzelo Krim od Osmanlija.

Ona je takođe istakla da posle referenduma nije bilo izbeglica sa Krima, da su joj sami stanovnici Krima slobodno rekli šta žele kada ih je posetila, a da Zapad nikada nije ponudio da organizuje još jedan referendum kako bi se proverio rezultat koji su osporili.

Krimljani su organizovali referendum u martu 2014. godine, ubrzo nakon što je državni udar koji su podržale SAD uspostavio vladu ukrajinskih nacionalista u Kijevu. Rezultat je pokazao ogromnu podršku za ponovno priključenje Rusiji, što je Moskva prihvatila. U međuvremenu, kijevska vlada je nasilno ugušila neslaganje u oblastima Odese i Harkova i poslala trupe protiv Donjecka i Luganska.

AP Photo/Daniel Cole
Marin le Pen

Le Penova je tvrdila da se obratila ruskim bankama jer nijedna francuska ili EU banka nije želela da radi sa njenom strankom i da je čisto poslovni aranžman nije učinio agentom Moskve.

Predsednik Francuske Emanuel Makron upotrebio je zajmove kao instrument za napad na Le Penovu tokom predizborne kampanje 2022. Iako je izgubila u drugom krugu sa razlikom od 17 odsto, ona trenutno, prema anketama, ima 10 odsto više podrške od Makrona.

Insistiranje Le Penove da povratak Krima Rusiji nije bila „ilegalna aneksija“, izraženo u januaru 2017. za francuski BFMTV i u februaru za CNN, dovelo je do toga da joj vlada u Kijevu zabrani ulazak u Ukrajinu.

Sadašnja vlada obećala je da će zabraniti ruski jezik i proterati svakoga za koga se sumnja da je "sarađivao" sa Moskvom kada zauzme Krim, što je Kijev najavio kao jedan od svojih ratnih ciljeva.

- Čim uđemo, moramo iskoreniti sve rusko na Krimu - rekao je prošlog mjeseca za RSE/RL Mihail Podoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike