Sedmica u svetu: Bombastična saznanja o Severnom toku, trijumf Kine i smicalice Zapada

12.03.2023

21:14

0

Da je Kina uspešno posredovala u pomirenju Irana i Saudijske Arabije, bila je jedna od upečatljivijih vesti u sedmici za nama

Sedmica u svetu: Bombastična saznanja o Severnom toku, trijumf Kine i smicalice Zapada
Copyright AP PhotoZurab Tsertsvadze/Ng Han Gua/Mikhail Metzel, Sputnik/Profimedia

U nedelji za nama (6-12. marta) nastavljene su borbe za Bahmut, oteti su američki državljani u Meksiku, a tenzije su se nastavile na Korejskom poluostrvu, kao i u Gruziji.

Borbe na istoku i malverzacije i smicalice na zapadu

Borbe oko Artjomovska (Bahmuta) nastavljene su i ove sedmice, kada je grad skoro u potpunosti opkolila grupa Vagner, ostavljajući prostor ukrajinskim trupama da se povuku iz njega, ali su vlasti u Kijevu bez obzira na to odučile da nastave borbe. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da svaki Ukrajinac ispod kreveta treba da ima mitraljez, bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Makgregor istakao je da je Ukrajina već propala kao država, a lider Belorusije Aleksandar Lukašenko kritikovao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, nazvavši ga „gnjidom".

AP Photo/Libkos
 

Ruski lider Vladimir Putin ismejao je sankcije zapada, rekavši da je njegova zemlja našla način da opstane uprkos njima, Rusija je pokrenula seriju žestokih udara na infrastrukturu Ukrajine u znak odmazde zbog terorističkog napada u Brjanskoj oblasti, a Pentagon je odlučio da ne sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i da ne deli informacije o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini iz straha da će se i SAD naći pred sudom.

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je u petak da svet nikad nije bio bliži tome da lokalni sukob postane svetski rat, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da bloku ponestaje opcija da kazni Rusiju, dok je Zelenski naložio svojoj vladi da razmotri preimenovanje Rusije u „Moskoviju“.

Istočno-zapadni Severni tokovi

Profimedia
 

Ove sedmice pojavili su se i novi izveštaji o sabotaži Severnog toka kada je američki medij „Njujork tajms" objavio tekst u kom je tvrđeno da iza napada stoji proukrajinska grupa, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je ove publikacije delom koordinisanog širenja dezinformacija u medijima, naglasivši da Rusija ne može da bude odgovorna za eksplozije na gasovodima jer bi na taj način „pucala sebi u nogu".

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je da je Rusija odlučila da uskoro objavi celu prepisku sa Nemačkom, Danskom i Švedskom o istrazi napada na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“, a koje sve teorije kruže o sabotažama u Baltičkom moru možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Gruzija kao zapadno oružje

Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze
 

Poslanici u gruzijskom parlamentu sukobili su se u ponedeljak dok je parlamentarni odbor raspravljao o kontroverznom zakonu koji bi regulisao „strane agente", za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susednoj Rusiji, a nedugo nakon toga i narod je izašao na ulice kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo, prilikom čega je došlo do sukoba sa policijom. Na kraju je parlament Gruzije odlučio da povuče predlog zakona kako bi se građani umirili.

Kineski trijumfi i neuspešni pritisci

Kineski predsednik Si Đinping javno je kritikovao Sjedinjene Američke Države i optužio ih da predvode pokušaj Zapada da „obuzda“ njegovu zemlju, dok je iz Bele kuće stigao neočekivani odgovor da Vašington ne želi promenu odnosa sa Pekingom.

AP Photo/Mark Schiefelbein
 

Pojavile su se informacije da će se predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti sastati sa predsednicom Tajvana, što bi bilo shvaćeno kao nova provokacija Kine, a u međuvremenu je u Pekingu održano glasanje na kom je Si Đinping u petak ponovo izabran za predsednika Narodne Republike Kine, dok je sutradan na mesto premijera imenovan Li Ćijang.

Osim toga, Kina je uspela da izbori važnu pobedu za sebe kada je u petak uspešno posredovala u sklapanju dogovora o obnavljanju diplomatskih odnosa Irana i Saudijske Arabije.

Nuklearna opasnost na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja je saopštila da će svaki potez koji bi doveo do obaranja njenih probnih raketa shvatiti kao objavu rata i okrivila je SAD i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vežbama podižu tenzije, a Pjongjang je podvukao i da je zbog svih tih aktivnosti rizik od nuklearnog rata postao realan. Lider Severne Koreje Kim Džong Un naredio je vojsci da intenzivira vežbe za „pravi rat" i tom prilikom je bio u pratnji svoje ćerke Ju Ae, a šta sve znamo o njegovoj misterioznoj porodici možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Profimedia
 

Greškom oteti

Otmica američkih državljana u pograničnom gradu u Meksiku privukla je veliku pažnju sveta, naročito zato što je od četvoro Amerikanaca ubijeno dvoje, dok su drugih dvoje na lečenju u bolnici.

Printscreen Facebook
 

Ispostavilo se da je za njihovo kidnapovanje odgovoran Zalivski kartel, koji je ovom prilikom napisao pismo izvinjenja članovima porodica stradalih i povređenih, i uz njega predao pet svojih pripadnika koji su bili umešani u otmicu tako što ih je vezane ostavio u vozilu. Ovaj slučaj podsetio je na zločin koji je povezan sa istim gradom u kom je došlo do otmice, kada je u njegovoj blizini pronađena „ljudska klanica".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike