On je Erdoganov konkurent na izborima: Ko je Kemal Kiličdaroglu, jedan od kandidata za predsednika Turske

08.03.2023

20:35

0

Ishod izbora Zapad će pažljivo pratiti navijajući za Kiličdaroglua, u nameri da Tursku više uzme pod svoje i poboljša odnose sa njom

On je Erdoganov konkurent na izborima: Ko je Kemal Kiličdaroglu, jedan od kandidata za predsednika Turske
Copyright Presidential Press Service via AP, Pool

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan od ponedeljka zna sa kim će se suočiti 14. maja, na najžešćim izborima u svojoj 20-godišnjoj vladavini - opozicija se konačno složila i izabrala kao svog kandidata Kemala Kiličdaroglua (75).

Posle višenedeljnih žestokih pregovora - tokom kojih se opozicioni savez, koji se sastoji od stranaka iz političkog spektra od levice do desnice, približio raspadu - takozvana koalicija Šest stolova našla je zajednički jezik i ujedinila se oko jednog predstavnika.

To je saopšteno nakon sastanka predstavnika šest stranaka u Ankari, prilikom čega je rečeno da će narodna koalicija upravljati zemljom u konsultaciji i međusobnom dogovoru.

Koalicioni sporazum od 12 tačaka, koji je objavljen odmah nakon govora, takođe navodi da će tranzicija zemlje u parlamentarni sistem biti završena što je pre moguće.

Kiličdaroglu, koji je predvodio Republikansku narodnu partiju levog centra (CHP) više od decenije, bivši je birokrata iz državnog organa socijalnog osiguranja.

Nadimak „turski Gandi“ dobio je zbog svoje sitne građe i skromnog stila, a smatra se da je uveliko zaslužan za nedavne izborne uspehe svoje stranke.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Kemal Kiličdaroglu

Međutim, analitičari dovode u pitanje njegovu sposobnost da bude stvarna pretnja Erdoganu, čija vladavina je uglavnom bila neosporna od njegovog dolaska na vlast 2003. godine, kada je postao premijer.

Ipak, Erdogan nikada nije izgledao ranjivije, budući da se 85 miliona stanovnika Turske bori sa velikom krizom rasta troškova života i dvocifrenom inflacijom, a aktuelni predsednik je takođe kritikovan zbog reakcije na razorne zemljotrese u kojima su u februaru stradale desetine hiljada ljudi.

Ishod izbora Zapad će pažljivo pratiti navijajući za Kiličdaroglua, u nameri da Tursku više uzme pod svoje i poboljša odnose sa njom.

Uoči opštih izbora, Kiličdaroglua podržava koalicija šest stranaka koje su prošle nedelje bile blizu kolapsa, kada je ključna članica alijanse, liderka desničarske Dobre stranke Meral Akšener, rekla da će napustiti koaliciju zbog neslaganja oko zajedničkog predsedničkog kandidata.

Akšenerova je rekla da će pre podržati gradonačelnika Ankare Mansura Javaša ili istaknutog gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua nego Kiličdaroglua.

Ona se na kraju ponovo pridružila savezu u ponedeljak, nakon predloga da ova dva gradonačelnika budu potencijalni potpredsednici. Međutim, u svom saopštenju, Kiličdaroglu je rekao da će lideri ostalih pet opozicionih partija uključenih u koaliciju biti imenovani za njegove potpredsednike.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Kemal Kiličdaroglu

U sporazumu koalicije dodatno se navodi da će dva gradonačelnika biti imenovana i za potpredsednike sa specifičnim dužnostima u vreme koje Kiličdaroglu bude smatrao prikladnim.

Ko je Kemal Kiličdaroglu?

Kiličdaroglu je rođen 1948. godine u gradu Tundželi na istoku zemlje kao jedno od sedmoro dece u porodici iz verske manjine Alevi.

Diplomirao je ekonomiju na Akademiji ekonomskih i komercijalnih nauka (sada pod nazivom Univerzitet Gazi) u Ankari, glavnom gradu Turske.

Kiličdaroglu je imao najviše finansijske i ekonomske uloge u turskim institucijama, uključujući Ministarstvo finansija, Generalnu direkciju prihoda i dva organa socijalnog osiguranja.

Predavao je na Univerzitetu Hacetepe u Ankari i bio je član odbora „Turkey Is Bank", najveće privatne banke u zemlji po imovini koju poseduje.

Kako je Kiličdaroglu ušao u politiku i postao lider CHP?

AP Photo/Burhan Ozbilici
Kemal Kiličdaroglu

Kiličdaroglu je ušao u parlament kao poslanik CHP-a iz Istanbula na opštim izborima 2002. godine, na kojima je Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) došla na vlast prvi put nakon ekonomske krize.

Reizabran je 2007. i bio je zamenik predsednika parlamentarne grupe svoje stranke pod Denizom Bajkalom, tadašnjim liderom CHP-a.

Nakon Bajkalove ostavke, Kiličdaroglu nije imao protivnika za lidera CHP-a na stranačkoj konvenciji u maju 2010. i postao je predsednik stranke levog centra.

Njegova stranka je od tada izgubila sve opšte i predsedničke izbore od AKP-a i Erdogana.

Najznačajniji uspeh CHP-a i njegovih saveznika dogodio se na lokalnim izborima 2019, kada je stranka pobedila na izborima za gradonačelnike u pet od šest najvećih provincija u zemlji, uključujući Ankaru i Istanbul, finansijsko središte i najveći grad Turske.

Šta je razlog nedavnih političkih previranja?

Meral Akšener, liderka Dobre stranke, u petak je osudila svoje saveznike na konferenciji za novinare zbog onoga što je smatrala nametanjem Kiličdarogluove kandidature, dan nakon razgovora između šest lidera.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Kemal Kiličdaroglu

- Šest stolova je izgubilo sposobnost da odražava volju građana u svojim odlukama - rekla je ona, dodajući da neće pokleknuti pred pritiscima da podrži Kiličdaroglua.

Ona je zatražila od CHP-a da kandidati za predsednika budu gradonačelnici Istanbula i Ankare, Imamoglu i Javaš.

Sukob je rešen u ponedeljak, putem izveštaja na visokom nivou, kao i javnom posetom Imamoglua i Javaša Akšenerovoj u sedištu njene stranke u Ankari.

Partija je predložila da Imamoglu i Javaš budu potpredsednici ako blok pobedi na izborima u maju, što je CHP prihvatio.

Galip Dalaj, viši saradnik u Savetu za Bliski istok, rekao je da tenzije između dve glavne stranke bloka nisu prvenstveno fokusirane na to koji kandidat bi mogao da pobedi na izborima, već ko bi imao veći uticaj u postizbornoj Turskoj.

- Ova tri politička aktera predstavljaju različite vizije i bazu birača, tako da Dobra stranka smatra da je u jačoj poziciji u odnosu na vladu u koju su uključeni Imamoglu i Javaš - rekao je analitičar.

Ko su Imamoglu i Javaš?

AP Photo/Burhan Ozbilici
Ekrem Imamoglu

Imamoglu je poznat po svojim liberalnim stavovima i uspostavio je bliske veze sa Akšenerovom. Bio je gradonačelnik istanbulskog okruga Bejlikduzu za CHP pre nego što je pobedio u celom gradu na izborima koji su 2019. morali da se ponove. AKP je osporio njegovu početnu pobedu i uspeo da poništi izbore, ali je Imamoglu pobedio sa većom razlikom nekoliko meseci kasnije.

Trenutno se žali na odluku suda kojom bi mu bilo zabranjeno da se bavi politikom. On je u decembru osuđen na dve godine i sedam meseci zatvora i zabranu obavljanja političke funkcije zbog navodnog vređanja izbornih zvaničnika nakon pobede na mestu gradonačelnika.

Javaš je desno od CHP-a. Bio je gradonačelnik ankarskog okruga Bejpazari za Partiju nacionalističkog pokreta (MHP), Erdoganovog saveznika, u dva mandata. On je postao gradonačelnik Ankare u svom trećem pokušaju, nakon dva neuspela pokušaja sa MHP-om i CHP-om.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Mansur Javaš

Sama Akšenerova je takođe bila član MHP-a.

Dalaj je za Al Džaziru rekao da ako alijansa može raditi i voditi kampanju zajedno kao što je to radila na lokalnim izborima 2019, ima šansu da pobedi bez obzira na kandidata.

- Ako alijansa uspe da se drži zajedno i stvori unutrašnju sinergiju i harmoniju, može da pobedi - rekao je on, dodajući da će alijansa imati i prećutnu podršku nečlanice, prokurdske, levičarske Narodne demokratske partije.

Erdoganova popularnost nenarušena

Vladajuća stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - Partija pravde i razvoja (AKP), u velikoj meri je zadržala podršku građana posle prošlomesečnih zemljotresa pred prestojeće izbore u maju, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja objavljeni u petak.

Na osnovu dve ankete koje su sprovedene ove sedmice, opozicija nije dobila veću podršku. 

Erdogan je prvih dana posle zemljotresa javno priznao probleme, braneći reakciju svoje vlade, i brzo je obećao da će obnoviti domove, što će mu verovatno pomoći u održavanju podrške biračkog tela, rekao je Mehmet Ali Kulat, predsednik agencije za istraživanje javnog mnjenja MAK.

AP Photo/Darko Bandic
Redžep Tajip Erdogan

U anketama sprovedenim nakon zemljotresa, podrška Erdoganovom savezu sa nacionalističkom partijom iznosi između 40 i 41 odsto, istakao je Kulat.

Još jedno istraživanje, koje je sproveo "Istanbul ekonomiks riserč" između 16. i 20. februara na uzorku od 2.000 ljudi, pokazalo je blago povećanje podrške Erdoganu od 0,1 poena u odnosu na januar.

U anketi pod nazivom "Izveštaj iz Turske", 34 odsto ispitanika navodi da su građevinski izvođači najodgovorniji za štetu od zemljotresa, dok je 28 odsto okrivilo vladu.

Ogromna inflacija u Turskoj i rastuće siromaštvo oslabili su Erdoganovu popularnost prošle godine, ali je od tada on uspeo da povrati određenu podršku najavom povećanja minimalne zarade i merama za olakšavanje prevremenog penzionisanja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike