Zelenski hoće da promeni zvanični naziv Rusije: Dao i konkretan predlog novog imena

11.03.2023

12:06

1

U saopštenju u petak urkajinski lider je rekao da se obratio ukrajinskom premijeru Denisu Šmigalju sa zahtevom za „sveobuhvatnu obradu“ peticije

Zelenski hoće da promeni zvanični naziv Rusije: Dao i konkretan predlog novog imena
Volodimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naložio je svojoj vladi da razmotri preimenovanje Rusije u „Moskoviju“, što je nezvanični naziv koji se koristio pre nekoliko vekova. Ovaj potez usledio je nakon peticije u kojoj se insistira da korišćenjem reči „Rusija“ Ukrajina podržava „opasnu tvrdnju“ da je njen sused direktan potomak Kijevske Rusije.

U saopštenju u petak Zelenski je rekao da se obratio ukrajinskom premijeru Denisu Šmigalju sa zahtevom za „sveobuhvatnu obradu“ peticije, koja je prikupila potrebnih 25.000 glasova za razmatranje.

To pitanje „treba pažljivo razraditi kako u pogledu istorijskog i kulturnog konteksta, tako i iz perspektive mogućih međunarodnopravnih posledica“, uz učešće naučnih institucija u procesu, dodao je ukrajinski predsednik.

Komentarišući taj potez, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je to „još jedan dokaz pokušaja stvaranja ’anti-Rusije‘ iz Ukrajine“.

Naziv „Moskovija“ datira iz vremena Velike Moskovske kneževine, jedne od kneževina Kijevske Rusije u kasnom srednjem veku. Moderna ruska država nastala je oko ovog centra moći, zadržavajući istorijske i kulturne korene koji potiču iz Rusije.

Wikimedia/Vitaliyf261
Lokacija nekadašnje Kijevske Rusije

Autor peticije, koja je podneta krajem novembra 2022, tvrdi da je naziv „Rusija“ „dao osnov za dalje zadiranje“ u istoriju Kijevske Rusije (Kievan Rus) jer stranci često mešaju reči „Rusija“ i „Rus“. Mnogi ukrajinski nacionalisti odbacuju ideju da ova dva pojma imaju neku vrstu istorijske veze, tvrdeći da se samo Ukrajina može posmatrati kao pravi naslednik Kijevske Rusije.

U peticiji se takođe traži da se reč „ruski“ zameni sa „moskovski“ i da se Ruska Federacija preimenuje u „moskovsku federaciju“.

Poslednjih godina ukrajinske vlasti su krenule u akciju preimenovanja, ciljajući na hiljade naziva mesta za koje su smatrali da su povezani sa Rusijom ili Sovjetskim Savezom. Kampanja je intenzivirana nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju protiv susedne zemlje u februaru 2022.

U oktobru prošle godine kijevski zvaničnici su preimenovali ulicu kojom je odata počast sovjetskom maršalu Rodionu Malinovskom, koji je odigrao istaknutu ulogu u oslobađanju Ukrajine od nacističke okupacije. Naziv ulice sada slavi „heroje“ bataljona Azov, koji je ozloglašen po podršci neonacističkoj ideologiji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike