Misteriozna deca Kim Džong Una: Šta sve (ne) znamo o porodici najizolovanije dinastije na svetu?

08.03.2023

08:12

0

Autor: N. Pavlović

Kim je zvanično predstavio svoje srednje dete, ćerku Ju Ae, tek prošle godine

Misteriozna deca Kim Džong Una: Šta sve (ne) znamo o porodici najizolovanije dinastije na svetu?
Kim Džong Un sa ćerkom Ju Ae - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja važi za jednu od najzatvorenijih zemalja na svetu, pa ne čudi da se vrlo malo zna i o lideru Kim Džong Unu i njegovoj deci.

Ipak, dugo se nagađa da ima troje dece, a tek krajem prošle godine je Kim zvanično predstavio svoje srednje dete, ćerku Ju Ae.

Prvi put se sa njom pojavio u javnosti na lansiranju jedne interkontinentalne rakete. Tada su objavljene fotografije kako Kim posmatra lansiranje "sa voljenom ćerkom i ženom".

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Prvi put sa ocem na lansiranje rakete

Severnokorejski vođa je oženjen Ri Sol Ju od 2009, a veruje se da njihovi potomci imaju od 3 do 10 godina starosti.

U međuvremenu, Ju Ae se sa ocem pojavila još nekoliko puta u javnosti, a poslednji put su postavili kamen temeljac za gradnju stanova.

Sve to je navelo brojne analitičare da pretpostave da Kim ćerku priprema za naslednicu, ali ima i onih koji smatraju da će biti teško raksrstiti sa hijerarhijom u kojoj su decenijama vladali muškarci. Ipak, bilo je veoma važno da Kim obezbedi potomstvo kako bi njegova porodica nastavila da vlada zemljom.

Inače, poslanici južnokorejskog parlamenta su nedavno preneli saznanja iz izveštaja Nacionalne obaveštajne službe da Kim ima troje dece - sina, ćerku i treće dete nepoznatog pola.

Profimedia/KCNA
 

Jedan od poslanika je rekao izveštaj nije potvrdio glasine kako Kimov sin ima fizičke i mentalne probleme.

U istom dokumentu se navodi da je Severna Koreja u mogućnosti da održi velike vojne vežbe i testira novu interkontinentalnu balističku raketu tokom proleća.

Ju Ae

Veruje se da je ćerka Kim Džong Una, Ju Ae, rođena 2013. godine.

Za nju je svet saznao zahvaljujući poznatom američkom košarkašu Denisu Rodmanu koji je te godine posetio Severnu Koreju gde se družio sa vođom i njegovom porodicom. Kako je naveo, tada je upoznao Kimovu ćerku dok su se odmarali pored mora.

- Držao sam bebu Ju Ae i razgovarao sam sa Kimovom ženom. On je dobar otac i i ima divnu porodicu - rekao je košarkaš.

Nakon što se prvi put pojavila na lansiranju rakete, desetak dana kasnije je devojčica snimljena kako sa ocem šeta na jednoj neimenovanoj lokaciji, a pozdravljali su se sa vojnicima.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
Denis Rodman je jedan od retkih stranaca koji uživa naklonost Kim Džong Una

Nije bila slučajnost da su sva pojavljivanja bila povezana sa nuklearnim naoružanjem, a državni mediji su isticali i "očinsku ljubav".

Kimova druga deca

Skoro ništa nije poznato o drugo dvoje dece Kim Džong Una. Veruje se da je sin rođen 2010, a treće dete 2017. godine. Prema jednom izveštaju AP, treće dete je ćerka.

Svi imaju u Severnoj Koreji status princa ili princeze.

Iako retko govori o svojoj porodici, Kim je navodno 2018. tokom posete tadašnjeg američkog državnog sekretara Majka Pompea Pjongjangu, rekao da ne želi da njegova deca nose teret nuklearnog naoružanja.

- Ja sam otac i muž... Ne želim da moja deca celog života nose teret nuklearnog naoružanja - izjavio je nekadašnji zvaničnik CIA Endru Kim citirajući Kim Džong Una.

Kim Il Sung sa sinom Kim Džong Ilom; Profimedia
Kim Il Sung sa sinom Kim Džong Ilom

Tajnovitost je pratila i samog Kima tokom odrastanja. Školovao se u Švajcarskoj, a imao je 26 godina kada je prvi put pomenut u javnosti 2010. Naredne godine je preminuo njegov otac Kim Džong Il i bilo je  jasno ko će biti naredni vođa Severne Koreje.

Kim Džong Il takođe nije pominjan u državnim medijima sve dok nije odrastao.

Kim Džong Un je prvi severnokorejski lider koji se sastao sa nekim američkim predsednikom. Sa Donaldom Trampom se sastao u junu 2018. u Singaporu, nakon čega su razgovarali uživo još dvaput, u Vijetnamu i korejskoj demilitarizovanoj zoni.

Dogovoren brak sa Ri Sol Ju

Prva dama Ri Sol-ju je bivša pevačica i navijačica.

Pretpostavlja se da je rođena u periodu između 1985. i 1989, mada niko ne zna tačan datum, a navodi se kako joj to nije ni pravo ime već pseudonim. 

Njena porodica je deo severnokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde da je ceo život odgajana da mu bude supruga. 

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Ri Sol Ju (desno)

Završila je srednju školu u Pjongjangu i studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato kako je Kim veliki obožavalac plesa i pesme, a žene vidi kao osobe "čija je dužnost da ga zabavljaju".

Često je posmatraju kao modernu i elegantnu Džeki Kenedi.

Navodno je neko vreme bila član orkestra Unhasu i imala je nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol Ju u toj fazi života, jer danas više nije primerena činjenica da je pevala drugima. Osim toga, ona je bila i aktivna navijačica i takmičila se na Azijskom atletskom prvenstvu koje se održalo u Južnoj Koreji. 

Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Kimu "zapala za oko", već je njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravstvenog stanja pre moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008, što se i dogodilo 2009.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike