Zapadni mediji upiru prstom u Ukrajinu, a pišu o nameri da se Kijev zaštiti: Kremlj reagovao na nove tvrdnje o sabotaži Severnog toka

08.03.2023

10:51

0

Peskov je podsetio i da Rusiji i dalje nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi

Zapadni mediji upiru prstom u Ukrajinu, a pišu o nameri da se Kijev zaštiti: Kremlj reagovao na nove tvrdnje o sabotaži Severnog toka
Severni tok - Copyright Printscreen Twitter/TRTWorldNow

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osvrnuo se na publikacije o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, rekavši da su one deo koordinisanog širenja dezinformacija u medijima.

- Očigledno je da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele da skrenu pažnju. Očigledno je da se radi o koordinisanom širenju dezinformacija u medijima - rekao je Peskov za „Sputnjik", komentarišući publikacije listova „Njujork tajms“ i „Cajt“.

Predstavnik ruskog predsednika dodao je da mu nije jasno kako američki zvaničnici na koje se listovi pozivaju mogu nešto da pretpostavljaju o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok“ bez istrage.

Peskov je takođe podsetio da Rusiji i dalje nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi, a pre nekoliko dana Moskva je obaveštena o tome iz Kopenhagena i Stokholma.

- To sve ne samo da je čudno, nego „miriše" na monstruozan zločin. U najmanju ruku bi zemlje akcionari gasovoda „Severni tok" i UN trebalo da zahtevaju hitnu transparentnu istragu u kojoj bi učestvovali svi koji bi mogli da rasvetle okolnosti napada - dodao je portparol Kremlja.

Ranije je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici izjavili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

„Cajt“ i „Tajms“ tvrde da iza napada stoje Ukrajinci

Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Nedelju dana nakon što je došlo do eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2, članovi jedne skandinavske delegacije u Briselu izašli su iz svoje ambasade zapanjeni količinom detalja koje su dobili vrlo brzo nakon napada.

Kako navodi „Tajms", sabotažu nisu izveli Amerikanci, Rusi niti Poljaci, obavestili su ih predstavnici obaveštajne službe te zemlje, već je to bio „privatni poduhvat" poreklom iz Ukrajine.

Rečeno im je da to neće ići u javnost kako bi se sprečila bilo kakva pitanja, zbog čega zvanična istraga o uništenju rusko-nemačkog gasovoda ide tako sporo.

Ime osobe koja stoji iza tog privatnog poduhvata, Ukrajinca koji navodno nije povezan sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovom vladom, kruži obaveštajnim krugovima mesecima, ali nije otkriveno.

Londonski list piše da su NATO zvaničnici, izgleda, želeli da zaštite Ukrajinu od javne prepirke sa Nemačkom, koja je vagala da li da joj isporuči ključnu vojnu pomoć, uključujući tenkove „leopard 2" i protivvazdušne sisteme IRIS-T.

Ideja da Ukrajinci voze vozilo natovareno eksplozivom kroz Poljsku kako bi pokrenuli napad na nemački naftovod sa nemačkog tla posebno bi iritirala nemačku javnost, piše „Tajms".

Konfuzija oko odnosa između vlade Zelenskog i sabotera mogla bi izazvati sumnju. To bi ohrabrilo one u Nemačkoj koji vrše pritisak na kancelara Olafa Šolca da smanji vojnu pomoć i time bi se na kraju nanela šteta Ukrajini.

To verovatno nije bila namera uticajne ličnosti za koju se sumnja da je finansirala tako sofisticiranu operaciju iz svog džepa - koja uključuje jahtu, elitne ronioce, falsifikovane pasoše i nabavku oblikovanih eksplozivnih punjenja dostupnih samo industriji gasa i nafte uz određenu dozvolu i visoku cenu, ocenjuje „Tajms".

Njegovo ime će se na kraju sigurno pojaviti, posebno ako se ima u vidu da je on ostavio „posebnu vizit kartu", konstatuje londonski list i dodaje da će odnosi Ukrajine sa saveznicima biti bolji ako se taj pojedinac javi sam.

Ranije je „Njujork tajms", pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok" i da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Nemački list „Cajt" piše da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok", te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agencije

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike