Severna Koreja kritikovala aktivnosti SAD i Južne Koreje: Rizik od nuklearnog rata postao je realan!

08.03.2023

09:58

0

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kom osuđuje nedavne zajedničke vazdušne vežbe Vašingtona i Seula

Severna Koreja kritikovala aktivnosti SAD i Južne Koreje: Rizik od nuklearnog rata postao je realan!
Kim Džong Un nadgleda testiranje rakete - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Severna Koreja je upozorila na „realističnu” pretnju od nuklearnog sukoba posle poslednje runde američkih i južnokorejskih vojnih vežbi i predvidela „katastrofalnu eskalaciju” u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje objavilo je u utorak saopštenje u kom osuđuje nedavne zajedničke vazdušne vežbe Vašingtona i Seula, u kojima je učestvovao najmanje jedan američki nuklearni bombarder B-52, rekavši da vežbe samo povećavaju rizik od sukoba na Korejskom poluostrvu.

- Zbog neodgovornih akcija Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, koje su koncentrisane samo na ratoborne oružane demonstracije prepune baruta, suprotno želji međunarodne zajednice za smanjenjem napetosti i političkom stabilnošću, rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu se pomera iz zamišljene faze u realističnu - saopštilo je ministarstvo, dodajući da vežbe „jasno“ pokazuju da se SAD spremaju za rat sa DNRK.

Slične zajedničke borbene vežbe takođe su pokrenute prošlog petka, uključujući američki strateški bombarder B-1B, dok će sledeće nedelje biti održana još jedna vežba kako bi se simulirao odgovor SAD i Južne Koreje na raketni napad DNRK. Štaviše, od 13. marta, dva saveznika će izvesti najveće vežbe u regionu u poslednjih pet godina, koje će trajati 11 dana.

- Velika zajednička vojna vežba SAD i Južne Koreje koja će početi za nekoliko dana agresivne je prirode - nastavilo je ministarstvo, predviđajući „katastrofalnu eskalaciju koja će iz toga proizaći“.

Dok su pregovori pod bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom rezultirali aranžmanom „zamrzavanje za zamrzavanje“ koji je doveo do pauze u zajedničkim vežbama sa Južnom Korejom u zamenu za zaustavljanje testova naoružanja Pjongjanga, taj dogovor je od tada propao, a tenzije su porasle otkako je američki lider Džozef Bajden stupio na dužnost 2021.

Prošle godine je zabeležen rekordan broj severnokorejskih lansiranja raketa, uključujući nekoliko interkontinentalnih balističkih raketa, kao i nalet američko-južnokorejskih vojnih aktivnosti, koje je DNRK više puta osuđivala kao pripremu za napad na severu. Raketni testovi su nastavljeni do 2023. godine, dok je Severna Koreja nastavila da ispaljuje projektile u more usred tekućih vežbi Vašingtona i Seula.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike