Meksički kartel se izvinio zbog ubistva i otmice Amerikanaca: Poslali pismo i obratili se porodicama stradalih

10.03.2023

14:57

0

Zvaničnici za sprovođenje zakona sumnjaju da je pismo izvinjenja Zalivskog kartela izdato nakon što je otmica izložila grupu značajnoj pažnji javnosti

Meksički kartel se izvinio zbog ubistva i otmice Amerikanaca: Poslali pismo i obratili se porodicama stradalih
Copyright Printscreen Facebook

Nedelju dana nakon nasilnog kidnapovanja četvoro Amerikanaca u Meksiku istražitelji i dalje rade na utvrđivanju načina na koji se otmica odigrala i razloga koji su doveli do nje, čak i nakon što se kartel izvinio zbog toga što je izvršio ono što je otac jedne žrtve nazvao „besmislenim zločinom“ koji je oduzeo život dvoje Amerikanaca i jedne Meksikanke.

Slučaj ostaje „veoma zbunjujuć" za istražitelje, koji i dalje dobijaju informacije o otmici do koje je došlo prošlog petka i razmatraju sve uglove, rekao je za Si-En-En zvaničnik tužilaštva u Tamaulipasu upoznat sa istragom.

Iako vlasti nisu javno imenovale nijednog osumnjičenog, pismo izvinjenja je u četvrtak izdao Zalivski kartel, za koji se veruje da je odgovoran za otmice, a grupa je predala pet svojih članova lokalnim vlastima, prema slikama koje kruže internetom i verziji pisma koju je Si-En-En dobio od zvaničnika upoznatog sa istragom.

- Zalivski kartel se izvinjava građanima Matamorosa, rođacima gospođe Areli i pogođenom američkom narodu i porodicama - navodi se u rukom pisanom pismu, u kom se pominje Meksikanka koja je takođe ubijena zalutalim metkom tokom pucnjave.

Iako istražitelji veruju da je pismo autentično, zvaničnici meksičkih i američkih organa za sprovođenje zakona koji učestvuju u istrazi sumnjaju u iskrenost izvinjenja grupe, rekao je zvaničnik koji je pismo podelio sa američkim medijem.

Printscreen Facebook
Preživeli Latavija Makdži i Erik Vilijams

Tela dvojice Amerikanaca ubijenih u otmici, Šejda Vudarda i Zindela Brauna, dostavljena su u četvrtak diplomatskim vlastima SAD nakon što su podvrgnuta forenzičkom pregledu, rekao je državni tužilac Tamaulipasa ​​Irving Barios u tvitu.

Dvoje preživelih, Latavija Vašington Makdži i Erik Vilijams, vratili su se u utorak u SAD na lečenje u bolnici. Vilijams, koji je tri puta upucan u noge, od tada je imao dve operacije i stavljene su mu šipke u noge, rekla je njegova supruga na stranici „GoFundMe", gde pokušava da prikupi novac za Vilijamsove medicinske i životne troškove.

Žrtve su prebačene na više lokacija pre nego što su pronađene u kući u okolini Matamorosa u utorak, rekao je Viljareal. Tužioci u Tamaulipasu od tada su pronašli vozilo hitne pomoći koje je korišćeno za transport žrtava do prve pomoći u klinici, koju su vlasti takođe locirali, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pismo izvinjenja usledilo nakon hapšenja vođe kartela

AP Photo
 

Američki i meksički zvaničnici za sprovođenje zakona sumnjaju da je pismo izvinjenja Zalivskog kartela izdato nakon što je otmica izložila kartel značajnoj pažnji javnosti i ispitivanju njegovih akcija, rekao je američki zvaničnik koji je potvrdio autentičnost pisma.

Uobičajeno je da meksički karteli, posebno na severoistoku zemlje, objavljuju poruke vlastima ili rivalskim grupama nakon incidenata visokog profila, kaže Gvadalupe Korea-Kabrera, profesorka na Univerzitetu Džordž Mejson koja proučava kartele.

Izvinjenje je usledilo nakon hapšenja lokalnog vođe Zalivskog kartela, koji je bio tražen zbog ranijih otmica, u gradu Rejnosa, oko 90 kilometara zapadno od Matamorosa, rekao je američki zvaničnik obavešten o hapšenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike