Ko je odgovoran za sabotažu Severnog toka? Nekoliko teorija je u opticaju

10.03.2023

21:23

1

Najmanje je verovatno da je eksplozije organizovala Rusija, a u igri su još tri moguća krivca

Ko je odgovoran za sabotažu Severnog toka? Nekoliko teorija je u opticaju
Copyright Profimedia/Pixabay

Skoro šest meseci od eksplozija gasovoda u Baltičkom moru, koje su u septembru izazvale geopolitičke šokove širom sveta, još nema konačnog odgovora na pitanje ko je digao u vazduh Severni tok.

Neki su brzo prebacili krivicu na Rusiju, navodeći njenu hibridni rat i mogući cilj zastrašivanja, usred ogorčenog ekonomskog rata sa Evropom oko snabdevanja gasom.

Međutim, pola godine kasnije nisu izneseni čvrsti dokazi za ove optužbe.

Od dana napada, četiri države - Rusija, SAD, Ukrajina i Velika Britanija, javno su okrivljene za eksplozije.

Odmah je utvrđeno samo da su eksplozije su bile čin namerne sabotaže, a jedna od tri istrage koju je vodilo švedsko tužilaštvo potvrdila je u novembru da su ostaci eksploziva i nekoliko „stranih predmeta“ pronađeni na „mestu zločina“ na morskom dnu, oko 100 metara ispod površine Baltičkog mora, blizu danskog ostrvo Bornholm.

Sada su dva nova medijska izveštaja, jedan od „Njujork tajmsa" i drugi koji je rezultat zajedničke istrage nemačkih javnih emitera ARD i SVR, kao i novina „Die Zeit", pokrenula priču o tome da proukrajinska grupa možda odgovorna za eksplozije.

Profimedia
 

U sredu je nemačko tužilaštvo potvrdilo da je u januaru pretražilo brod za koji se sumnja da je prevozio eksploziv korišćen u sabotaži, ali i dalje uvek istražuje zaplenjene predmete, identitet počinilaca i njihove moguće motive.

Od septembra do danas čuli smo nekoliko različitih teorija.

Teorija 1: Rusija

U danima neposredno nakon napada, pretpostavka mnogih analitičara na Zapadu bila je da je ovo bio drski čin zastrašivanja koje je orkestrirao Vladimir Putin.

Mihail Podoljak, savetnik Vladimira Zelenskog, izneo je ovu hipotezu na svom nalogu na Tviteru 27. septembra, dan nakon što je došlo do eksplozije. On je incident označio kao „ništa drugo do teroristički napad koji je planirala Rusija i akt agresije prema EU“ koji je povezan sa rešenošću Moskve da izazove „predzimsku paniku“ zbog isporuke gasa Evropi.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki takođe je nagovestio umešanost Rusije. Rusija je negirala odgovornost.

Cevi Severnog toka su u vlasništvu ruskog „Gasproma". Kompanija je u vreme eksplozija najavila „neograničeno” zatvaranje cevi Severnog toka 1, navodeći tehničke probleme koje je EU označila kao „pogrešne pretpostavke”.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Simon Taljapijetra, stručnjak za energetiku i viši saradnik u Brejgelovom istraživačkom centru, rekao je da je moguće da je, ako je u pitanju Rusija, možda bilo unutrašnjih podela oko bilo kakve takve odluke.

- U tom trenutku, kada je Putin u suštini odlučio da prestane da snabdeva gasom Nemačku, mnogi u Rusiji su možda bili protiv toga. Ovo je bio izvor prihoda - rekao je Taljapijetra, istakavši da je moguće da su „tvrdolinijaši“ doneli odluku da okončaju debatu tako što će prekinuti snabdevanje.

Dizanje u vazduh Severnog toka, u ovakvom tumačenju situacije, bila je konačna izjava o spremnosti Rusije da prekine da snabdeva Evrope gasom na neodređeno vreme, dok je istovremeno demonstrirala svoje sposobnosti hibridnog ratovanja. Međutim, ova teorija je najmanje verovatna i ostaje u opticaju samo zahvaljujući konstantnom zajedničkom insitiranju zapadnih medija sa ciljem žigosanja Rusije, dok zvaničnici iz Moskve poručuju da Rusija nikada ne bi na taj način „samoj sebi pucala u nogu".

Teorija 2: Britanija

Ruski lideri su od početka tvrdili da iza napada stoje ili Ukrajina ili njeni zapadni saveznici. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je dva dana nakon eksplozija da su optužbe za rusku krivicu „prilično predvidljive i predvidljivo glupe“. On je dodao da Moskva nema interesa da digne Severni tok u vazduh.

Profimedia
 

- Izgubili smo put za isporuku gasa u Evropu - istakao je tada.

Mesec dana nakon eksplozija rusko ministarstvo odbrane je iznelo veoma konkretne navode da su „predstavnici mornarice Ujedinjenog Kraljevstva učestvovali u planiranju, podršci i izvođenju“ napada. Isti britanski stručnjaci, kako se navodi, takođe su bili uključeni u pomaganje Ukrajini da koordinira napad dronom na Sevastopolj na Krimu, saopštila je Moskva.

Osim toga, osnivač sajtova za skladištenje podataka „Megaaploud“ i „Mega“ Kim Dotkom (Šmic) tvrdio je da postoji mogućnost da je bivša britanska premijerka Liz Tras nakon napada na Severne tokove poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu sa tekstom „Završeno je“.

- Kako su Rusi saznali da je Velika Britanija digla u vazduh gasovode Severni tok zajedno sa SAD? Zato što je Liz Tras koristila svoj ajfon da pošalje poruku Blinkenu u kojoj piše „To je završeno" minut nakon eksplozije na gasovodu i pre nego što je iko drugi znao za to? - napisao je Dotkom na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da su „izmišljene“ optužbe imale za cilj da skrenu pažnju sa „poraza" Rusije na bojnom polju.

Teorija 3: Sjedinjene Američke Države

Profimedia
Simor Herš

U februaru, pošto formalne istrage u Nemačkoj, Švedskoj i Danskoj tek treba da se prijave, članak američkog istraživačkog novinara Simora Herša izazvao je novi talas spekulacija. Istraživački novinar nagrađen Pulicerovom nagradom tvrdio je da ima proverene informacije da su američke snage digle u vazduh Severni tok po direktnom naređenju Džozefa Bajdena.

U izveštaj, koji zasnovan na jednom izvoru za koji se kaže da ima „direktno saznanje o operativnom planiranju“, navodi se da je „grupi za duboko ronjenje u gradu Panama“ tajno naloženo da postavi daljinski detonirane mine na gasovode. U članku se sugeriše da je Bajdenov razlog bio da jednom zauvek prekine rusku gasnu vezu sa Nemačkom i tako obezbedi da nikakve ucene Kremlja ne odvrate Berlin od nepokolebljive podrške Ukrajini.

Herš u članku navodi da su američki ronioci tokom vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine ispod cevovoda „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Heršov članak je podsetio i na Bajdenove izjave kada je u februaru 2022. godine, neposredno pre početka ruske vojne operacije, rekao novinarima da ukoliko Rusija izvrši invaziju, „neće više biti Severnog toka 2. Mi ćemo to okončati”.

Osim toga, neposredno posle eksplozija ministra spoljnih poslova Poljske Radek Sikorski objavio je na društvenim mrežama fotografiju sa mesta curenja gasa usled oštećenja na gasovodu Severni tok uz poruku u kojoj se zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama, ne objašnjavajući na šta tačno misli, što je izazvalo buru u Rusiji.

Profimedia
 

Bela kuća je opisala Heršovu priču kao „potpuno lažnu i potpunu fikciju“.

Ruski zvaničnici smatraju ovaj izveštaj dokazom, pa su ga istakli i u Savetu bezbednosti UN kasnije u februaru, pozivajući na istragu o napadima pod vođstvom UN, što je navelo Nemačku, Dansku i Švedsku da izdaju zajedničko saopštenje u kom su istakle da su njihove istrage u toku.

Teorija 4: Misteriozna ukrajinska jedrilica

Najnoviji tragovi, nakon izveštaja „Njujork tajmsa" i nemačkih medija u utorak, vode do misteriozne jedrilice na kojoj je bilo šest ljudi sa falsifikovanim pasošima i malog danskog ostrva Kristijanso, piše „Špigl".

Prema ovim izveštajima, jedrilica koja je isplovila iz nemačke luke Rostok, a kasnije se zaustavila u Kristijansu, nalazi se u centru istrage o Severnom toku.

Nemački savezni tužilac potvrdio je u sredu da je u januaru pretresena jedrilica za koji se sumnja da je prevozila eksploziv - a neki od oko 100 stanovnika malog Kristijansa rekli su danskoj TV2 da je policija posetila ostrvo i obavila istragu. Stanovnici su pozvani da daju informacije putem objave na Fejsbuk stranici ostrva.

Profimedia
 

Čarter firma koja iznajmljuje jedrilicu odbila je da objavi detalje o klijentima koji su iznajmili plovilo prošlog septembra. Međutim, nemačko tužilaštvo potvrdilo je „Špiglu“ da je na jedrilici izvršen pretres u januaru ove godine „u vezi sa sumnjivim iznajmljivanjem“.

I „Njujork tajms" i nemački mediji sugerišu da obaveštajci ukazuju na vezu sa proukrajinskom grupom, iako nema dokaza da je bilo kakva naređenja dolazila od ukrajinske vlade, a identitet navodnih počinilaca je takođe nepoznat. U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Podoljak, savetnik Zelenskog, napisao je na Tviteru da uživa u „sakupljanju zabavnih teorija zavere” o tome šta se dogodilo Severnom toku, ali da Ukrajina „nema nikakve veze” sa tim i da „nema informacija o proukrajinskim diverzantskim grupama”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike