Kina osuđuje SAD zbog „histerične“ tvrdnje o balonima: "Pozivamo Sjedinjene Države da ne rade takve besmislene stvari"

19.02.2023

06:16

0

Autor: M.M.

Obraćajući se skupu svetskih lidera na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vang Ji je rekao da administracija predsednika Džoa Bajdena ima „pogrešnu” percepciju Pekinga

Kina osuđuje SAD zbog „histerične“ tvrdnje o balonima: "Pozivamo Sjedinjene Države da ne rade takve besmislene stvari"
Amerikanci su već oborili jedan kineski balon - Copyright Travis Huffstetler Photography via AP

Kineski šef diplomatije Vang Ji optužio je Sjedinjene Američke Države da krše međunarodne norme svojim „histeričnim“ ponašanjem, pošto je prepirka oko osumnjičenog kineskog špijunskog balona izbila u prvi plan na globalnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Obraćajući se skupu svetskih lidera na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vang Ji je rekao da administracija predsednika Džoa Bajdena ima „pogrešnu” percepciju Pekinga.

Optužio je SAD da pokušavaju da „okažu“ azijskog giganta dok su same sprovodile politiku koja je bila u suprotnosti sa njenim paradigmama kao što je slobodna trgovina.

- Poslati napredni borbeni avion da obori balon projektilom, takvo ponašanje je neverovatno, gotovo histerično - rekao je Vang. Na nebu ima mnogo balona iz mnogih zemalja. Da li želite da srušite svaki od njih? - upitao je Vang.

Fiji Government via AP
 

- Pozivamo Sjedinjene Države da ne rade takve besmislene stvari samo da bi skrenule pažnju sa sopstvenih domaćih problema - poručio je.

Vašington je u stanju uzbune otkako je ogroman beli balon iz Kine primećen iznad niza strogo tajnih lokacija nuklearnog oružja, pre nego što je oboren 4. februara nedaleko od istočne obale.

Peking negira da koristi špijunske balone i kaže da je letelica bila za istraživanje vremena. Nakon toga, optužila je Vašington da šalje sopstvene špijunske balone preko svoje teritorije – što su SAD negirale.

Vašington pogrešno gleda na Kinu

Svađa je navela američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da naglo otkaže posetu Kini.

Pošto je Blinken takođe u Minhenu na konferenciji, sve oči su uprte u to da li će obe strane uspeti da zakažu sastanak.
Ali na pitanje da li planira druženje sa delegacijom SAD, Vang je reagovao borbeno.

Vašington, rekao je on, pogrešno gleda na Kinu kao na ozbiljan geopolitički izazov i pretnju za SAD.

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
 

- Ovo je pogrešna percepcija Kine i sa takvom percepcijom, Sjedinjene Države koriste sva svoja sredstva da omalovaže i uguše Kinu, i kooptira druge zemlje da učine isto - rekao je on.

Vang je optužio SAD umesto „100 odsto protekcionizma, 100 odsto samoposluživanja, 100 odsto jednostrane akcije” u sopstvenoj ekonomskoj politici.

- Nadamo se da će američka strana zauzeti pragmatičan i proaktivan stav prema Kini i raditi zajedno sa Kinom na vraćanju naših bilateralnih veza kako bi prihvatili pravi trag razvoja - dodao je on.

"Nemojte napraviti istu grešku"

Posle četiri godine antagonističkih odnosa sa Kinom pod njegovim prethodnikom Donaldom Trampom, američki predsednik Džo Bajden je kao prioritet stavio resetovanje odnosa sa Pekingom – koji opisuje kao najvećeg konkurenta Vašingtona.

Ali tenzije su se rasplamsale prošle godine nakon što je Nensi Pelosi, tadašnja čelnica Predstavničkog doma SAD, posetila Tajvan – samoupravno demokratsko ostrvo na koje polaže pravo Peking.

Taj projekat bi uskoro mogao biti ponovo testiran, a visoki zvaničnik Pentagona će doputovati u posetu Tajvanu, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa u petak.

AP Photo/Andy Wong, File
 

Ruska invazija na Ukrajinu takođe je navela zapadne sile da baci oko na odnose između ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga - koji jedni druge nazivaju „prijateljima“.

Takođe u Minhenu, potpredsednica SAD Kamala Haris je podvukla da su SAD „zabrinute što je Peking produbio svoje odnose sa Moskvom od početka rata“.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da „Peking pomno prati da vidi cenu koju Rusija plaća, ili nagradu koju dobija za svoju agresiju.

Stoltenberg je takođe rekao da je upad Moskve razotkrio opasnosti od prevelikog oslanjanja Evrope na autoritarne režime i da bi trebalo da posluži kao lekcija dok kontinent usmerava odnose sa Pekingom.

- Ne bi trebalo da napravimo istu grešku sa Kinom i drugim autoritarnim režimima - upozorio je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike