Rusija reagovala na priče o „špijunskim" balonima: Ne bi trebalo kriviti nikoga, Amerikanci bi morali to da shvate

14.02.2023

16:45

0

Američka vojska je ovog meseca oborila četiri objekta koji su leteli iznad Severne Amerike

Rusija reagovala na priče o „špijunskim" balonima: Ne bi trebalo kriviti nikoga, Amerikanci bi morali to da shvate
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da iznose optužbe u vezi sa navodnim špijunskim balonima koji su nedavno oboreni iznad Severne Amerike i bilo bi bolje da same shvate o čemu se radi, rekao je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima, Peskov je zamoljen da odgovori na komentare generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u ponedeljak izjavio da bi bespilotni leteći objekti oboreni iznad SAD i Kanade mogli da budu „deo obrasca u okviru kog Kina, ali i Rusija povećavaju svoje obaveštajne podatke i aktivnosti nadzora protiv NATO saveznika“.

- Što se tiče pitanja balona, kojim se, voljno ili nevoljno, bavi cela Amerika, sumnjam da bilo koga treba kriviti. Bilo bi bolje da Amerikanci to sami shvate - rekao je Peskov.

Portparol predsenika Ruske Federacije dalje je opisao NATO kao „neprijateljsku organizaciju“. Vojni blok koji predvode SAD „svakodnevno potvrđuje svoje neprijateljstvo i čini sve da što jasnije signalizira svoju umešanost u sukob u Ukrajini“, dodao je Peskov.

Američka vojska je ovog meseca oborila četiri objekta koji su leteli iznad Severne Amerike. Prvi, koji je 4. februara uništio borbeni avion kod obale Južne Karoline, zvaničnici u Vašingtonu opisali su kao kineski balon na velikim visinama koji se koristi za „nadgledanje strateških lokacija“.

U.S. Navy via AP
Delovi prvog oborenog balona

Peking je odbacio tu tvrdnju, ističući da je objekat bio civilni vazdušni brod koji je zalutao na teritoriju SAD zbog „više sile". Takođe je optužio američke političare i medije da su „pospešili” incident kako bi „napali i ocrnili” Kinu.

Pentagon je u petak saopštio da je oborio „objekat na velikoj visini“ kod obale Aljaske, a narednog dana američki avion je uništio „bespilotni objekat“ iznad Jukona na severozapadu Kanade. Još jedan leteći objekat oboren je u nedelju iznad jezera Hjuron.

Iako američke vlasti nisu saopštile odakle su došla ova tri objekta, ministar odbrane Lojd Ostin je tvrdio da oni „predstavljaju rizik za civilno vazduhoplovstvo i potencijalno pretnju prikupljanja obaveštajnih podataka“.

Prošle nedelje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je „impulsivnu reakciju” američkih medija na incident sa kineskim balonom, tvrdeći da se takva akcije „ne može opisati nikako drugačije nego kao histerija".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike