Invazija Rusije na Ukrajinu kao evropski bezbednosni izazov: Počela 59. Minhenska konferencija, učestvuje i predsednik Vučić

17.02.2023

12:13

0

Predsednik Vučić bi trebalo tokom boravka u Minhenu da se sretne sa Makronom i Šolcom i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima

Invazija Rusije na Ukrajinu kao evropski bezbednosni izazov: Počela 59. Minhenska konferencija, učestvuje i predsednik Vučić
jake bezbednosne mere na konferenciji u Minhenu koja okuplja svetske lidere - Copyright Profimedia

U Minhenu je danas počela 59. Minhenska bezbednosna konferencija (MSC), na kojoj učestvuje veliki broj međunarodnih zvaničnika, kao i šefova vlada i država i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva, a skupu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvanični deo sastanka trebalo bi da počne, kako je agendom predviđeno, oko 14 časova. 

Profimedia
 

 

Konferencija se do 19. februara održava u hotelu Bajerišer Hof, a teme skupa će biti izazovi spoljne i bezbednosne politike, sa posebnim akcentom na rusko-ukrajinski sukob. 

"Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja", saopštili su organizatori.

Prvi sagovornik, u radnom delu konferencije, na temu globalne političke situacije, bio je bivši predsednik Nemačke Joakim Gauk. 

Među govornicima koji će se obratiti na skupu su i nemački kacelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, Bil Gejts, kao i brojni drugi zvaničnici među kojima su predsednici, premijeri i ministri mnogih država. 

Kako je najavljeno u agendi, obratiće se i zvanični predstavnik Ukrajine, a prema pisanju Gardijana reč je o predsedniku Volodimiru Zelenskom. 

Skupu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bi, kako je najavljeno,  tokom boravka u Minhenu trebalo da se sretne sa Makronom i Šolcom. 

Pored tih susreta, predsednik Srbije će imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima su sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken, predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli, kao i  predsednik grčke Vlade Kirjakos Micotakis.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike