Amerikanci bruje o kineskom „špijunskom balonu", Kina opominje: Ne prihvatamo neosnovane spekulacije!

04.02.2023

11:47

0

„Kina je odgovorna država i uvek striktno poštuje međunarodno pravo", rekao je ministar spoljnih poslova Van Ji

Amerikanci bruje o kineskom „špijunskom balonu", Kina opominje: Ne prihvatamo neosnovane spekulacije!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kineski „špijunski balon", kako ga nazivaju američki zvaničnici i mediji, približio se vojnoj bazi „Vajtmen“ u Misuriju, koja se nalazi u centru SAD, napisao je na Tviteru senator države Misuri Erik Šmit. To je glavno mesto baziranja bombardera B-2 „spirit“.

On je dodao da je apsolutno neverovatna ideja da se balon približava bazi i da nijedan Amerikanac sa nečim takvim ne treba da se pomiri.

Guverner ove savezne države Majk Parson naveo je na Tviteru da od Bele kuće nije dobio podatke u vezi sa kineskim balonom koji je leteo iznad teritorije te savezne države.

- Nismo čuli nikakva objašnjenja niti planove o njegovoj likvidaciji - rekao je Parson i dodao da će ostati u kontaktu sa Nacionalnom gardom i snagama bezbednosti kako bi se osigurala bezbednost građana Misurija.

Predstavnik Pentagona je ranije saopštio da je iznad SAD primećen obaveštajni balon i da vojska smatra da pripada Kini. O situaciji je informisan predsednik SAD Džozef Bajden.

Vašington je bio u kontaktu s Pekingom tim povodom. Vojska se nije usudila da obara balon zbog rizika za civile, a kako je saopštio Pentagon, objekat ne predstavlja opasnost u vazduhu.

Profimedia
 

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning pozvala je da se ne spekuliše na temu kineskog „špijunskog aerostata“.

Iz Ministarstva inostranih poslova Kine je saopšteno da se aerostat, koji je primećen iznad teritorije Sjedinjenih Američkih Država, ozbiljno udaljio izvan predviđene putanje usled vetra, te da Peking žali što se našao iznad SAD.

Kina: Ne prihvatamo neosnovane spekulacije

Kina ne prihvata neosnovane spekulacije i buku koja se podigla zbog situacije u vezi sa aerostatom, izjavio je član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Van Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

- Kina je odgovorna država i uvek striktno poštuje međunarodno pravo - rekao je Ji u razgovoru.

Dve strane su razmotrile kako da na miran i profesionalan način reše nepredviđene situacije i podrže međusobnu saradnju.

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
Entoni Blinken

Ji se založio za to da Peking i Vašington zadrže fokusiranost i podrže međusobnu saradnju izbegavajući pogrešne procene.

Situaciju u vezi sa aerostatom u Ministarstvu spoljnih poslova Kine ponovo su nazvali incidentom izazvanim višom silom. U Pekingu su optužili američke političare i medije da su pokušali da iskoriste incident za diskreditaciju Kine.

Tome u prilog govori i to što je zbog incidenta sa kineskim aerostatom američki državni sekretar doneo odluku da odloži posetu Kini koja je trebalo da se dogodi u nedelju. On, međutim, nije naveo novi datum posete stavivši do znanja da je preuranjeno govoriti o tome dok se ova situacija ne reši.

U saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da detalje o poseti Blinkena nije objavio ni Peking ni Vašington te da su američke izjave na tu temu njihova stvar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike