Sedmica u svetu: Obećavanje kula i gradova Kijevu, kineski „špijunski baloni" i Bajdenovi skriveni dokumenti

05.02.2023

20:10

0

Finska je pokazala solidarnost tvrdeći da neće u NATO bez Švedske, a Amerika je muku mučila sa niskim temperaturama koje je donela ledena oluja

Sedmica u svetu: Obećavanje kula i gradova Kijevu, kineski „špijunski baloni" i Bajdenovi skriveni dokumenti
Copyright AP Photo/Profimedia

U nedelji za nama (30. januara - 5. fabruara) nastavila su se previranja na istoku Evrope, Kina je optuživana da špijunira SAD, a Bajden se ponovo našao na udaru istražnih organa. Finska je pokazala solidarnost tvrdeći da neće u NATO bez Švedske, a Amerika je muku mučila sa niskim temperaturama koje je donela ledena oluja.

Američko mahanje oružjem i ruski inat

Borbe na istoku Evrope vode se skoro godinu dana, a ni Rusija ni Ukrajina ne pokazuju znake da su spremne da ih okončaju. Situacija se posebno zaoštrila otkad su prošle sedmice Nemačka i SAD odlučile da pošalju Kijevu svoje tenkove, čime će sukob dodatno biti produžen, ali Moskva, po svemu sudeći, nije uplašena zbog ove najave i sigurna je u svoju pobedu.

Profimedia
M1 abrams

Ruska kompanija "Fores" saopštila je da će isplatiti 72.000 dolara u gotovini vojnicima koji prvi unište ili zaplene tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajini, a takođe i iznos od 7.200 dolara za svaki takav naredni poduhvat, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podvukao je da Rusija nikada nije odbila da učestvuje u ravnopravnom dijalogu sa svojim evropskim partnerima niti da traži načine za rešavanje bezbednosnih pitanja, istakavši i da je NATO već dugo umešan u hibridni rat protiv njegove zemlje.

Pojavili su se navodi da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena navodno odlučila da pošalje rakete većeg dometa u Ukrajinu, dajući Kijevskim snagama sposobnost da pogađaju ciljeve dalje iza linija fronta nakon što je visoki ukrajinski obaveštajni zvaničnik zapretio novim udarima dublje u Rusiji, a britanski mediji pisali su da nemački istražitelji koji izučavaju eksploziju gasovoda "Severni tok" ne isključuju mogućnost da je neka zapadna zemlja mogla da izvede napad u cilju da žrtvuje i okrivi Rusiju.

Špijunski balon 

Pentagon je u sredu na nebu na severu Sjedinjenih Američkih Država uočio objekat za koji se tvrdilo da je balon za nadzor, zbog čega se on pomno pratio, dok je Bela kuća savetovala da se ne preduzima nikakva akcija da se on obori. Tim povodom oglasila se i Kina, koja je savetovala da se od priče ne pravi senzacija, da bi se kasnije oglasila i saopštila da je u pitanju meteorološki balon koji je zbog vetra skrenuo sa kursa.

Profimedia
 

U petak je američka vojska otkrila i drugi balon na velikim visinama za koji je tvrdila da je uređaj za nadzor koji pripada Kini. On je, kako se navodi, uočen dok je leteo iznad Latinske Amerike. Peking se nakon toga još jednom oglasio, napomenuvši da su spekulacije o špijunaži neosnovane.

Švedska i Finska - sestre nerazdvojne

Nakon što je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da Turska pozitivnije gleda na Finsku nego na Švedsku kao kandidata za NATO, ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto rekao je da njegova zemlja planira ulazak u NATO u isto vreme kada i Švedska, a to je ponovila i premijerka Sana Marin.

Bele kuće, papiri, stroge tajne

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
 

Nakon prašine koja se digla zbog poverljivih dokumenata pronađenih kod predsednika SAD Džozefa Bajdena, pojavila se informacija da je FBI bez naloga u novembru pretražio kancelarije "Pen Bajden" centra za diplomatiju, a ubrzo zatim saopšteno je da su agenti upali u kuću američkog lidera u Delaveru, gde, prema rečima predsednikovog advokata, nisu našli nove osetljive dokumente.

Američki mediji pisali su i da se očekuje pretres kancelarije i kuće Majka Pensa, a zbog neuverljivih opravdanja koja je dao u vezi sa poverljivim dokumentima postavilo se i pitanje kako se Džo Bajden obogatio.

Ledeni kavez

Profimedia
 

Tokom cele sedmice iz Sjedinjenih Američkih Država stizale su vesti o katastrofalnim posledicama ledene oluje koja je pogodila jug SAD. Najavljeno je da se očekuje da će se u Njujorku temperature spustiti i do -60, dok je na planini Vašington u Nju Hempširu zabeležena najniža temperatura u istoriji - čak -77.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike