Afroamerikanca policajci pretukli i "ostavili na zemlji poput đubreta", a ova pitanja su i dalje bez odgovora (UZNEMIRUJUĆE)

30.01.2023

08:14

0

Autor: N. Pavlović

Pet policajaca, takođe tamnoputih, tuklo je krvnički mladića (29) koji je zaustavljen u saobraćaju

Afroamerikanca policajci pretukli i "ostavili na zemlji poput đubreta", a ova pitanja su i dalje bez odgovora (UZNEMIRUJUĆE)
Tajrija Nikolsa su pretukli policajci - Copyright AP Photo/Matthew Hinton

Američka policijska brutalnost nije novost, a nedavni snimak prebijanja Afroamerikanca, Tajrija Nikolsa, u Memfisu, ponovo je, po ko zna koji put, razbesneo tamošnju javnost.

Pet policajaca, takođe tamnoputih, tuklo je krvnički mladića (29) koji je zaustavljen u saobraćaju. Svako ko je pogledao snimak, načinjen kamerama koje stoje na policijskim uniformama, ali i sa obližnjeg objekta, mogao je da zaključi da je nešto pošlo po zlu i da se ne može objasniti toliki nivo nasilja.

- Dogodilo se nešto što ne možemo da objasnimo - rekla je šefica policije Memfisa Serelin Dejvis.

Memphis Police Department via AP
Optuženi policajci nasilnici

Policajci su otpušteni, a jedinica "Škorpion" kojoj su pripadali je rasformirana. Optuženi su za drugostepeno ubistvo, između ostalog, zbog čega bi mogli decenije da provedu iza rešetaka.

Nekoliko pitanja i dalje ostaje bez odgovora.

Zašto je policija zaustavila Tajrija Nikolsa?

Objavljeni snimci pokazuju batinjanje, ali ne i kako je sve počelo.

Nikolsova porodica je istakla da se on, inače strastveni fotograf, vozio po gradu kako bi slikao sumrak.

Policajci su prvobitno rekli da je zaustavljen zbog nemarne vožnje, ali je iz policije saopšteno da nema dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju.

Snimak počinje u trenutku kada su policajci započeli komunikaciju sa njim na raskrsnici u 20.24 sati po lokalnom vremenu. Zaustavljanje nije snimljeno, ali nije poznato zašto.

Izvučen je iz automobila i bačen na zemlju, a pripadnici snaga reda su izvukli oružje.

- Ništa nisam uradio - vikao je Nikols.

- Stavi ruke iza leđa - rekao je jedan policajac, a Nikols je naglasio da samo želi da ode kući.

Pomenuto je da je Nikols zamalo udario policijsko vozilo, ali se nigde ne vidi dokaz o tome.

Još jedan policajac je rekao da misli da je mladić "na nečemu", ali u njegovom automobilu nije ništa pronađeno niti se može zaključiti zašto su pomislili da je pod uticajem narkotika.

Zašto su policajci bili tako agresivni?

Od samog početka su se policajci veoma neprijateljski ponašali, psujući Nikolsa i vređajući ga. Rekli su mu da legne na zemlju inače će ga pogoditi elektrošokerom.

Nikols je prvobitno slušao naredbe, al ije bio zbunjen odnosom prema njemu. Dok je ležao na zemlji, pokušali su da mu stave lisice. Kada je jedan od njih pokušao da ga omami šokerom, uspeo je da se oslobodi i počeo je da beži, ali su ga tada poprskali biber-sprejem.

Kako se oslobodio i zašto su policajci bili tako agresivni od samog početka, nije jasno.

- To je potpuno nejasno, od početka do kraja. Od samog zaustavljanja vozila, preko jurnjave do manjka obuke i strategije u obuzdavanju osobe koja se zaustavlja - naveo je Greg Donaldson, profesor na koledžu krivičnog prava Džon Džej u Njujorku.

Zašto su nastavili da ga napadaju?

Donaldson kaže da snimci pokazuju koliko je rastao bes policajaca dok se dalje otkriva kolika je njihova nesposobnost.

Jedan od policajaca je svoje oči polivao vodom nakon što je upotrebljen biber-sprej, a drugi je rekao da treba da ga "izgaze kada ga uhvate".

AP Photo/Adrian Sainz
Ubijeni NIkols

Nekoliko minuta su ga udarali i šutirali u glavu i telo. Za to vreme, Nikols je dozivao majku jer se i nalazio u blizini kuće. Jedan od policajaca se može videti kako je odšetao malo dalje, teško dišući. Nakon jednog minuta, vratio se i nastavio pendrekom da bije Nikolsa.

Niko nije pokušao da ga zaustavi, a njegov kolega je potom mladića udario najmanje pet puta u glavu.

- Ovaj incident se oteo kontroli - rekao je profesor.

Zašto niko nije pomogao Nikolsu?

Na snimku se može videti da posle prebijanja Nikolsu nije bilo dobro. Postavili su ga uz kola jer nije mogao sam da sedne.

- Najgori deo je kada se vidi da nema nikakve ljudskosti - rekao je Donaldson. Policajci su stajali oko njega kao da je to uobičajeno popodne na ulici, dodao je.

- Ostavili su ga da tamo leži poput đubreta - rekao je.

Lekari su stigli u 20.41, a oko 20 minuta kasnije vide se nosila i dolazak vozila Hitne pomoći, ali nije poznato kada je odveden u bolnicu.

City of Memphis via AP
 

Nikols je preminuo u bolnici tri dana kasnije. Iako je jasno da je surovo pretučen, nije poznat tačan uzrok smrti. U snimku se može videti da je šutnut u glavu najmanje dvaput.

Advokat porodice je saopštio da je nezavisna autopsija utvrdila da je pretrpeo značajno krvarenje usled premlaćivanja. Potpun izveštaj tek treba da bude objavljen. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike