Rusi otkrivaju: Četiri razloga zbog kojih se tenkovi "leopard" i "abrams" neće proslaviti u Ukrajini

30.01.2023

20:20

0

Autor: N. Pavlović

Zapadnjački tenkovi će biti slati postepeno u turama

Rusi otkrivaju: Četiri razloga zbog kojih se tenkovi "leopard" i "abrams" neće proslaviti u Ukrajini
Tenkovi "abrams" - Copyright Profimedia

Nemačka je najavila isporuku 14 tenkova "leopard 2" Ukrajini, a nakon toga se oglasio američki predsednik Džo Bajden rekavši da Vašington na ratište šalje 31 tenk "abrams".

Kako su naveli Amerikanci, voljni su da Ukrajini pošalju verziju M1A2, ali će to najverovatnije potrajati mesecima. Ukrajinske snage bi, takođe, morale da prođu neophodnu obuku jer su ovi tenkovi poznati po tome da su komplikovani za upotrebu, ali i održavanje.

Prema pojedinim medijskim izveštajima, Ukrajina neće dobiti postojeće tenkove već će SAD prvo raditi na nadogradnji starih ili će proizvesti nove i tek onda ih isporučiti Kijevu, što bi trebalo da nam sugeriše da ovaj rat neće skoro da se završi.

Američki tenkovi se sastavljaju na samo jednom mestu u zemlji, u fabrici u vlasništvu vlade kojom rukovodi "Dženeral dajnemiks", u Limi u Ohaju. Postrojenje može da proizvede 12 tenkova mesečno, ali narudžbina za Tajvan i Poljsku već ima mnogo, prenosi Politiko.

Profimedia
Nemački tenk "leopard 2"

Poljska je naručila 250 tenkova A2 sa čijom isporukom bi trebalo da se počne 2025. godine, a u međuvremenu dobija 116 vozila M1A1 koja su marinci nedavno "penzionisali". Varšava je napomenula da želi što pre da zameni 250 tenkova T-72 iz sovjetske ere koje su prošle godine isporučili Kijevu.

Tajvan je naručio 2019. 108 tenkova M1A2, a prvi bi trebalo da budu isporučeni sledeće godine.

Imajući to sve u vidu, isporuka američkih tenkova Ukrajini mogla bi da potraje i godinama, a u međuvremenu će Amerikanci Ukrajince obučavati kako da upravljaju njima.

Pretpostavlja se da je zato Vašington pogurao Nemačku da požuri sa svojom isporukom tenkova "leopard", koji su lakši za rukovođenje i održavanje. Procenjuje se da će prvi "leopardi" stići u Ukrajinu na proleće.

AP Photo/Michael Sohn, File
"Leopard 2"

Sa druge strane, iako mnogi ruski zvaničnici ponavljaju da je slanje tenkova u Ukrajinu prelazak crvene linije, pojedini vojni analitičari smatraju da se time najverovatnije neće promeniti situacija na terenu.

- Tokom 11 meseci rata, više od 2.000 tenkova, uključujući one koji su bili u službi Ukrajine i one koje su dobili od drugih zemalja, uništeno je. Dolazak čak i 200 tenkova ne bi ništa promenio - rekao je ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

1. Tenkovi NATO ipak nisu neko svetsko čudo?

Leonkov samouvereno kaže da ni nemački "leopardi" ni američki "abramsi" nisu nepobedivi.

- Ovo nije čudo naoružanja i to svi znaju. Ti tenkovi su već učestvovali u različitim vojnim sukobima sa različitim stepenima uspeha. Ti vojni sukobi bi mogli da se nazovu kolonijalnim ratovima - tehnički razvijene zemlje koriste te tenkove u borbama protiv onih koji imaju problema sa modernom vojnom opremom, odnosno, sa slabijim neprijateljem - rekao je.

Prvo borbeno iskustvo "leoparda", pa i prvi gubici dogodili su se tokom rata u Avganistanu. U sukobima sa talibanima, tri kanadska i šest danskih "leoparda" su nepovratno izgubljeni, a još 15 kanadskih je oštećeno, ali su popravljeni.

Profimedia
Američki "abrams"

Turska je koristila tenkove "leopard 2A4" u severnoj Siriji 2016. i 2018. godine u borbi protiv Islamske države i kurdskih militanata, a desetine su oštećene. Navodno, pojedine tenkove su uništili sovjetski protivtenkovski projektili "maljutka".

"M1 abrams" su premijeru imali tokom operacije "Pustinjska oluja", kada su SAD započele rat u Iraku 1990. i 1991. Američka vojska je imala cilj da izbaci iračke snage iz Kuvajta, a iako su se tenkovi pokazali relativno uspešnim u to vreme, nekoliko godina kasnije su pretrpeli značajne gubitke u urbanijim područjima tokom invazije Iraka.

Navodno, više od 80 "abramsa" je uništeno, a više od 530 je moralo da bude vraćeno natrag u SAD na popravku.

2. Rusija ima veći arsenal

- Kada ti tenkovi stignu u Ukrajinu, većina ruskog protivtenkovskog naoružaja će ih čekati. Primera radi, tenkovi T-90M "proriv-3" imaju moderno oružje koje je sposobno da probije prednji deo njihovog oklopa, a nemojte zaboraviti ni da zapadnjački tenkovi neće imati podršku iz vazduha i sistema protivvazdušne odbrane - rekao je Leonkov.

Prema njegovim rečima, tenkovi T-90M i T-72B3 su opremljeni projektilima koji mogu da budu ozbiljan izazov za vojna vozila NATO. Dok T-72B3 predstavlja nadogradnju tenkova T-72B, T-90 ima sve odlike koje poseduju i zapadni tenkovi i može da parira modernim verzijama "M1 abramsa" i "leoparda 2", uveren je ruski stručnjak.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Ruska vojska

Ruska vojska je najavila i upotrebu robota Marker, koji će moći da uočava i uništava tenkove protivtenkovskim projektilima.

3. Isporuka tenkova će trajati mesecima

Zapadnjački tenkovi će biti slati postepeno u turama.

- Uticaj "abramsa" i "leoparda" na situaciju na terenu biće razvučen tokom vremena i neće igrati značajnu ulogu u narednom periodu, pa možda čak ni u naredih šest meseci. Nemački tenkovi će stići za najmanje dva meseca, i to ne odjednom, već u razmacima od nekoliko nedelja. Prema najavama, 31 američki tenk bi trebalo da se pojavi u Ukrajini za tri ili četiri meseca, a obuka traje između sedam i osam meseci. A onda će se postaviti pitanje kada i kako će ukrajinske snage biti obučavane. To će uticati i na efikasnost tenkova. I za sve će biti potrebno vreme, ali niko u Rusiji neće čekati da dođu - poručio je Leonid Rešetnjikov, penzionisani general-potpukovnik Spoljne obaveštajne službe Rusije.

AP Photo/Michael Sohn
Nemački kancelar Olaf Šolc je najavio isporuku tenkova Ukrajini

4. Biće suočeni sa novim izazovima

Ipak, ne treba ni pretpostaviti da će tenkovi učestvovati u direktnim tenkovskim duelima, podvukao je Leonkov.

Veruje se da će biti aktivni u urbanim uslovima i na poljima, usred prolećnog topljenja leda, letnje vrućine, zimskog smrzavanja, a protiv konvencionalnih snaga i militantnih formacija, kao i specijalnih operativnih snaga. NATO mašine će se u pojedinim slučajevima prvi put suočiti sa ovim izazovima.

Uskoro ćemo videti koliko su "abramsi" zaista efikasni, pogotovo zato što ih krasi velika težina, zbog čega se sporije kreću.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike