Kako se Džo Bajden obogatio? Nekada je bio među „najsiromašnijim članovima“ Kongresa, a danas ima milione

02.02.2023

20:13

0

Njegovo bogatstvo se brzo promenilo između 2017. i 2020. godine, uz pomoć njegovog sina Hantera i njegovog brata Džejmsa, prema izveštaju Kongresa

Kako se Džo Bajden obogatio? Nekada je bio među „najsiromašnijim članovima“ Kongresa, a danas ima milione
Džozef Bajden - Copyright Profimedia

Kada je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden bio američki senator, sebe je nazivao jednim od najsiromašnijih članova Kongresa, ali je njegovo bogatstvo naglo poraslo nakon što je bio potpredsednik, zahvaljujući naletu gotovine od knjiga i govora, prema tekstualnim porukama sa laptopa Hantera Bajdena i kongresnim istragama.

U 2016, poslednjoj godini na funkciji potpredsednika, „Džo iz srednje klase“ je prijavio između 291.000 i oko milion dolara imovine i prihoda, pored potpredsedničke plate od 230.700 dolara. Takođe je potraživao između 780.000 i oko 1,6 miliona dolara dugova, prema njegovom ličnom obrascu za obelodanjivanje finansijskih podataka iz 2016.

Bajdenovo bogatstvo se brzo promenilo između 2017. i 2020. godine, uz pomoć njegovog sina Hantera i njegovog brata Džejmsa, prema izveštaju Kongresa.

U godini nakon što je napustio funkciju potpredsednika, 2017, Bajden i njegova supruga Džil zaradili su više od 11 miliona dolara, a sledeće godine zaradili su 4,6 miliona dolara, prema Forbsu.

Evo odakle Bajdenovi milioni dolaze.

Plata

Bajden trenutno zarađuje 400.000 dolara godišnje kao predsednik. Dok je bio potpredsednik, njegova plata je bila oko 225.000 dolara, prema Forbsu. U godinama koje su prethodile tom poslu zarađivao je oko 155.000 dolara godišnje kao senator i još 20.000 dolara predajući na Univerzitetu Videner.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Džo Bajden

Bajden je 2017. dobio 540.484 dolara za svoju ulogu u Pen Bajden centru za diplomatiju i globalno angažovanje, istraživačkom centru u kom su u novembru pronađeni poverljivi dokumenti, i kao profesor predsedničke prakse Bendžamina Frenklina na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Godine 2019, kada je započeo kampanju za predsednika, Bajden je uzeo odsustvo iz škole, smanjivši svoju platu na 135.000 dolara.

Govori

Bajden je zaradio više od četiri miliona dolara krajem 2017. i 2018. od držanja desetina govora, u rasponu od 8.040 dolara za nastup na Sajmu knjiga u Majamiju do 235.000 dolara za „VIP iskustvo“ vezano za književnu turneju 2017.

Sa svoje strane, Džil Bajden je imala 18 govornih angažmana od kojih je zaradila ukupno 700.000 dolara, dobijajući između 25.000 i 66.000 dolara po govoru nakon što je njen muž napustio kancelariju potpredsednika 2017.

Avansi za knjige i autorske naknade

Bajden je prikupio više od 225.000 dolara od Random Hausa za svoju prvu knjigu iz 2007. „Obećanja koja treba održati: O životu i politici“.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Šest godina kasnije, Džil je prijavila 24.000 dolara autorske zarade nakon što je 2012. napisala knjigu za decu „Ne zaboravi, Bog je blagoslovio naše trupe“, prema Forbsu.

Bajden i njegova supruga potpisali su 2017. zajednički ugovor o knjizi vredan osam miliona dolara - prema njemu, dogovor je bio da Džil napiše jednu knjigu („Gde svetlo ulazi“), a Džo da napiše dve. Jedna od njih je „Obećaj mi, tata: Godina nade, teškoća i svrhe“, objavljena 2017, ali nije jasno kada će Bajdenova sledeća knjiga biti objavljena.

Par je osnovao dve S-korporacije, „CelticCapri" i „Giacoppa", za govorne angažmane i plaćanja knjiga vezanih za memoare para.

Kuća u Vilmingtonu

Bajdenovi poseduju prostranu vilu u delu Vilmingtona u Delaveru. Tamo je nedavno otkrivena gomila poverljivih dokumenata u garaži, u kojoj se takođe nalazi "korveta stingrej" iz 1967. za koju se kaže da je bila svadbeni poklon od Bajdenovog oca za predsednikov prvi brak. Automobil je 2016. procenjen na 78.000 dolara u TV emisiji CNBC „Jai Leno’s Garage“.

Kuća od 6.850 kvadratnih metara - koja ima tri spavaće sobe i četiri i po kupatila - nalazi se na četiri hektara zemlje u predgrađu Grinvil, poznatom kao „zemlja zamka". Bajden je kupio zemljište na Barli mil roudu za 350.000 dolara 1996. godine, nakon što je prodao imovinu koju je zvao „Stanica“ za 1,2 miliona dolara.

AP Photo/Charlie Riedel, File
 

Prema Zilou, imanje Grinvil sada vredi skoro 1,4 miliona dolara. Bajden je takođe iznajmio vikendicu na svom imanju u Grinvilu Tajnoj službi za 2.200 dolara mesečno dok je bio potpredsednik, prema javnim evidencijama.

Između 2003. i 2014. godine, Bajdenovi su pozajmili više od milion dolara na ime imovine, pokazuju javni podaci.

Kuća na plaži

Bajden poseduje i vikend-kuću sa šest spavaćih soba u Rehobot Biču u Delaveru, koju je kupio za 2,74 miliona dolara u junu 2017. Kuća od skoro 5.000 kvadratnih metara, koja ima pet kupatila, izgrađena je 2007. i nalazi se na skoro pola hektara zemlje.

Javna evidencija pokazuje da su Bajdenovi izgradili bazen nakon kupovine imanja, u kući koja obuhvata kuhinju, nekoliko kamina, pa čak i deo za pranje pasa.

Socijalno osiguranje, penzije

Sada Bajden i Džil godinama dobijaju dosta novca od socijalnog osiguranja 2009. godine, prema njihovim poreskim prijavama: 385.000 dolara beneficija u narednoj deceniji, a da ne spominjemo 890.000 dolara od penzija i anuiteta tokom tog vremena.

Doprinosi Hantera Bajdena

AP Photo/Andrew Harnik Pexels
 

Džoov sin Hanter, koji sada ima 52 godine, preuzeo je priličan deo odgovornosti za finansiranje raskošnog životnog stila porodice, prema porukama pronađenim na njegovom laptopu.

Hanter se pridružio odboru Burizma Holdingsa, najvećeg ukrajinskog privatnog dobavljača gasa, 2014. godine, u jednom trenutku zarađujući više od 80.000 dolara mesečno.

- Nadam se da ćete svi moći da uradite ono što sam ja uradio za celu ovu porodicu. Zaista je teško. Ali ne brini, za razliku od oca, neću te terati da mi daš polovinu svoje plate - rekao je Hanter Naomi, misleći na Džoa Bajdena.

 

Laptop, ostavljen u radionici za popravku u Delaveru u aprilu 2019, ne sadrži nikakve direktne dokaze o transferima novca od Hantera njegovom ocu, ali se vidi da je Hanter živeo o trošku svojih roditelja dok je njegov otac bio potpredsednik.

Troškovi održavanja imanja u Grinvilu navedeni su u imejlu koji je Hanter poslao poslovnom partneru Eriku Šverinu 5. juna 2010. pod naslovom „JRB računi“, što je skraćenica za Džozef Robinet Bajden.

U njemu je detaljno opisano da je potrošeno 1.239 dolara za popravke klima-uređaja u „maminoj kolibi“ i još 1.475 dolara za slikara za „zadnji zid i stubove u kući na jezeru“. Dato je i 2.600 dolara za popravljanje „kamenog potpornog zida na jezeru” i 475 dolara „za popravku prozora”.

Dok je Bajden bio potpredsednik, u periodu od 2009. do 2016. godine, Hanter je navodno obezbedio razne poslovne ugovore sa Ukrajinom i Kinom tako što je navodno trgovao u ime svog oca.

Profimedia
 

Zauzvrat, Bajden je dobio procenat profita, prema Hanterovom bivšem poslovnom partneru, veteranu američke mornarice Toniju Bobulinskom. Tokom predsedničke kampanje 2020. godine, Bobulinski je otkrio da je Bajden, koji se u porukama na Hanterovom laptopu pominje kao „veliki momak“, primio deo prihoda od prekomorskih poslova svog sina.

Džejms Bajden

Sada kongresni komitet, predvođen republikancima, želi da zna koliko su Hanter i njegov ujak Džejms možda doprineli bogatstvu porodice Bajden, počev od 2007.

- Najdokumentovaniji slučajevi da članovi porodice trguju političkim uspehom i moći Džoa Bajdena jesu njegov brat Džejms Bajden i sin Hanter. Džejms i Hanter Bajden godinama su radili zajedno na traženju poslovnih prilika - navodi se u izveštaju Kongresa.

Džejms je 2019. navodno obećao investitorima u Amerikor Helt LLC, kompaniji sa kojom je bio partner, „milione dolara za koje je na različite načine tvrdio da dolaze sa Bliskog istoka, iz Rusije ili Kine“, prema sudskim dokumentima.

Kongresni izveštaj citira jednog svedoka koji je rekao da je Džejms, da bi privukao posao, „obećao pristup budućoj bajdenskoj administraciji“ i „najvišim nivoima vlasti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike