Jedno pleme desetkuju bolesti i ilegalni kopači zlata, a sada je i vojska poslata u amazonsku prašumu (VIDEO)

01.02.2023

08:13

0

Autor: N. Pavlović

Bolesti poput gripa ili anemije su za domoroce potencijalna smrtna kazna

Jedno pleme desetkuju bolesti i ilegalni kopači zlata, a sada je i vojska poslata u amazonsku prašumu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ozbiljna neuhranjenost i brojne bolesti, posebno malarija, desetkuju populaciju plemena Janomami u brazilskoj amazonskoj prašumi.

Federalna vlada je 20. januara proglasila vanrednu zdravstvenu situaciju. Iako se mnogi pitaju kako je do katastrofe došlo preko noći, činjenica je da se ovo pleme suočava sa brojnim problemima već godinama.

Ko su Janomami?

Procenjuje se da 30.000 pripadnika naroda Janomami živi u najvećoj brazilskoj indijanskoj teritoriji, veličine Portugala, koja se proteže kroz savezne države Roraima i Amazonas. Ima ih i u Venecueli.

AP Photo/Ariana Cubillos, File
Janomami u venecuelanskom delu Amazona

Hranu sebi obezbeđuju lovom, sakupljanjem plodova, ribolovom i uzgajanjem određenih kultura u baštama koje se nalaze u oblastima očišćenim od šume.

Svakih nekoliko godina Janomami se pomeraju sa jedne teritorije na drugu, dozvoljavajući zemljištu da se oporavi.

Šta dovodi do krize?

Ilegalno rudarenje zlata na teritoriji Janomama je počelo osamdesetih, ali je od tada znatno prošireno.

Poslednjih godina se broj ilegalnih rudara povećao jer ih je hrabrio bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro, a bili su privučeni i visokim cenama zlata.

AP Photo/Edmar Barros
Medicinski radnik prevozi ženu iz plemena Janomami na lečenje

Za vreme Bolsonarove administracije broj im je narastao na 20.000.

Rudari uništavaju staništa životinja koje Janomami love i okupiraju plodno zemljište. Živa koju koriste truje reke, tako da ni ribolov ne dolazi u obzir.

Rudnici stvaraju bazene stajaće vode u kojima se množe komarci, prenosioci mnogih zaraznih bolesti. Kako se rudari pomeraju u nove oblasti, prenose i bolesti domorodačkim narodima koji imaju nizak imunitet zbog ograničenog kontakta sa okolinom.

- Posledice se gomilaju. Ukoliko su Janomami bolesni, propuštaju pravi trenutak za pronalaženje novih oblasti za obrađivanje, što ugrožava njihovu budućnost - rekao je Estevao Senra, geograf i istraživač sa Instituta Socioambiental, neprofitne organizacije zadužene za prava Indijanaca i pitanja životne sredine.

To, ipak, nije iznenadna katastrofa.

Prema studiji UNICEF-a urađenoj u dva regiona Janomama, osmoro od desetoro dece je 2020. godine patilo od hronične neuhranjenosti.

AP Photo/Edmar Barros
Veliki broj dece je hospitalizovan

Za dve godine je zabeleženo više od 44.000 slučajeva malarije, što znači da je čitava populacija bila zaražena, a pojedinci su obolevali više puta.

Bolesti poput gripa, upale pluća, anemije ili dijareje su za ove Indijance opasne po život.

Najmanje 570 dece Janomama je preminulo od nelečenih bolesti od 2019. do 2022, tokom Bolsonarovog mandata, što predstavlja porast od 24 odsto u odnosu na prethodne četiri godine.

Pripadnicima ovog naroda je bila potrebna medicinska nega, ali su se usluge pogoršale za vreme Bolsonara, kako tvrdi antropolog Adrijana Atila.

Bilo je i izveštaja da rudari preuzimaju kontrolu nad domovima zdravlja i avionskim pistama na teritoriji Janomama za svoje potrebe.

AP Photo/Edmar Barros
 

- Rudari uništavaju naše reke, šume i našu decu. Vazduh više nije čist, a naš narod plače za čistom vodom - naveo je Hunior Hekurari Janomami, predsednik lokalnog zdravstvenog veća.

- Želimo da živimo, želimo naš mir nazad i našu teritoriju - dodao je.

Kolika je bila Bolsonarova uloga?

Još tokom devedesetih Bolsonaro se protivio stvaranju teritorije Janomama.

Nedavno se zalagao za rudarenjem na indijanskoj zemlji, a pozivao je na integraciju domorodaca u moderno društvo.

Pritiskao je Kongres da hitno izglasa zakon kojim bi se regulisalo rudarstvo na indijanskoj zemlji, ali su se poslanici bunili. Čak su i velike rudarske kompanije odbacile taj predlog.

AP Photo/Eraldo Peres
Žair Bolsonaro

Kopači zlata se nisu mnogo uzbudili jer su znali da će vlast okrenuti glavu na drugu stranu, rekao je Senra.

Hekurari je nedavno optužio Bolsonara da je ignorisao oko 50 pisama u kojima su ga molili za pomoć.

Novoizabrani predsednik Lula da Silva ga je zato, između ostalog, okrivio za genocid.

Kakav je Lulin odgovor?

Lula je zvanično stupio na predsedničku funkciju 1. januara.

Prošle nedelje je poslao specijalni tim u zemlju Janomama, a potom je i sam otputovao u Boa Vistu, prestonicu Roraime, gde su mnogi Indijanci prebačeni na lečenje.

AP Photo/Edmar Barros
Vojska šalje pomoć Indijancima

Nakon što je Lula proglasio vanrednu situaciju u tom području, vojska je počela da doprema hranu i postavlja poljske bolnice u Boa Visti, dok je Ministarstvo zdravlja pozvalo doktore iz svih krajeva zemlje da pomognu i volontiraju.

AP Photo/Edmar Barros
 

Iako se probudila nada, i dalje predstoji obračun sa rudarima, koje bi morala da ukloni federalna policija, uz pomoć ministarstva odbrane i drugih institucija.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike