Šta znamo o „kineskom špijunskom balonu" koji leti iznad SAD: Zašto je baš sada poslat i zbog čega ga Pentagon nije oborio?

03.02.2023

17:42

0

Dve najveće ekonomske sile pažljivo rukovode pitanjem, dok neke diplomate otvoreno upiru prstom u Peking

Šta znamo o „kineskom špijunskom balonu" koji leti iznad SAD: Zašto je baš sada poslat i zbog čega ga Pentagon nije oborio?
Copyright Profimedia

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da nadgleda sumnjivi kineski balon za nadzor koji plovi iznad zapadne države Montana, naglašavajući međusobnu sumnju između dve najveće svetske ekonomije baš u trenutku kada se vrhunske diplomate spremaju da održe razgovore u Pekingu.

Kina je danas popodne izrazila žaljenje što je njen balon koji leti iznad SAD namenjen za civilne meteorološke i druge naučne svrhe zalutao u američki vazdušni prostor nakon odstupanja od planiranog kursa.

Kineski balon za nadgledanje na velikim visinama koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD ušao je u američki vazdušni prostor zbog više sile, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, potvrđujući da je balon iz Kine, preneo je Si-En-En.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će nastaviti da održava komunikaciju sa SAD da bi se adekvatno rešila neočekivana situacija izazvana, kako se navodi, višom silom, preneo je Rojters.

Peking je na taj način demantovao navode Vašingtona da je balon snimljen iznad američke države Montane, na zapadu SAD, bio špijunski.

Bez obzira na to, mediji su pisali da će američki državni sekretar Entoni Blinken odložiti posetu Kini nakon što je otkriven kineski špijunski balon koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD.

 

 

Blinken nije želeo da balon dominira njegovim sastancima sa kineskim zvaničnicima, javio je Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, preneo je Rojters.

Blumberg njuz je, takođe, javio da će poseta biti odložena.

Šta je balon za nadzor?

Jeftini, tihi i teško uhvatljivi, ovi baloni se dugo koriste u izviđačke svrhe, uključujući sukobe poput Američkog građanskog rata. Ova praksa je postala široko rasprostranjena tokom Prvog svetskog rata i bila je u velikoj meri korišćena tokom hladnog rata, kada su SAD lansirale stotine balona kako bi se prikupili obaveštajni podaci o Sovjetskom Savezu i Kini.

Iako je njihova upotreba opala sa porastom bespilotnih letelica i satelita, mnoge zemlje i dalje koriste špijunske balone. Pentagon proširuje ulaganja u gumenjake na velikim visinama, objavio je „Politiko" prošle godine. Moderni baloni su uglavnom bez posade, ali im i dalje generalno nedostaje pogon i podložni su strujama vetra.

Šta znamo o balonu koji lebdi iznad SAD?

Bajdenova administracija otkrila je u četvrtak postojanje balona, rekavši da je primećen ranije ove nedelje i da je poslednji put viđen kako lebdi iznad Montane na visini većoj od 12.000 metara.

Profimedia
 

Ova lokacija je važna jer je država dom 341. raketnog krila Ratnog vazduhoplovstva i njegovih interkontinentalnih balističkih projektila Minutmen III. Dok je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u petak saopštilo da „nema nameru da narušava suverenitet i vazdušni prostor drugih zemalja“, portparol Ministarstva odbrane rekao je ranije da su SAD uverene da Peking stoji iza ovog balona, ne objašnjavajući zašto.

Da li balon predstavlja bezbednosnu pretnju?

Detalji o tačnim sposobnostima ovog konkretnog balona nisu jasni, a američki zvaničnik koji je u četvrtak obavestio novinare o njegovom postojanju odbio je da odgovori na nekoliko pitanja o veličini ili specifikacijama letelice.

Američki zvaničnici su tvrdili da balon ima ograničenu sposobnost prikupljanja značajnih obaveštajnih podataka, izvan onoga što Kinezi već mogu da prikupe preko svoje satelitske mreže.

 

 

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, ili Norad, saopštila je u četvrtak da „nastavlja da ga pažljivo prati i posmatra“, dok je kanadsko odeljenje za odbranu saopštilo da prati „potencijalni drugi incident“, bez davanja detaljnijeg objašnjenja.

Zašto bi Kina sada poslala balon?

Kinezi su se decenijama žalili na američki nadzor brodovima i špijunskim avionima koji su se kretali u blizini njihove teritorije, što je dovelo do povremenih sukoba tokom godina. Slučajevi aktivnosti kineskih balona u blizini američke teritorije primećeni su i pre saopštenja u četvrtak, rekli su američki zvaničnici, ali nije jasno zašto balon u ovom trenutku leti iznad SAD.

Do njegovog otkrića došlo je samo nekoliko dana pre očekivane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu, a sada ova vest rizikuje da potkopa diplomatske napore Pekinga da stvori konstruktivnu pozadinu za prvu posetu američkog državnog sekretara Kini od posete Majkla Pompea 2018.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je u petak da Peking „prikuplja i proverava činjenice“ i da se nada da će „relevantne strane to pitanje rešiti na hladan način“.

Zašto Pentagon nije oborio balon?

 

 

Ministar odbrane Lojd Ostin savetovao je predsednika Džozefa Bajdena da ne obara balon zbog mogućeg rizika od pada krhotina. Dok su vlasti razmatrale opciju kada je balon lebdio iznad slabo naseljenih područja Montane, procenjeno je da je objekat dovoljno velik da izazove potencijalnu štetu.

Balon lebdi znatno iznad visine koju koriste civilni avioni, tako da je malo verovatno da će predstavljati neposrednu opasnost za javnost.

Kako su SAD reagovale?

Visoki zvaničnik je rekao da su SAD pokrenule pitanje balona sa Kinom, a Volstrit žurnal je objavio da je Stejt department pozvao kineskog otpravnika poslova (diplomatu koji menja ambasadora).

Nije bilo odmah jasno da li će incident uticati na Blinkenovo planirano putovanje u Kinu. Bajdenova administracija je takođe obavestila osoblje za „Bandu osmorice“, grupu koja uključuje predsedavajuće i rangirane članove obaveštajnih odbora Predstavničkog doma i Senata, rekao je drugi zvaničnik.

Republikanci, u međuvremenu, podstiču Bajdena na jači odgovor, a predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti nazvao je upad „bezobraznim zanemarivanjem suvereniteta SAD”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike