Pentagon uočio još jedan kineski „špijunski balon": Primećen iznad Južne Amerike

04.02.2023

09:08

0

Peking je priznao vlasništvo nad balonom, ali je odbacio tvrdnje SAD da pokušava da prikupi osetljive informacije

Pentagon uočio još jedan kineski „špijunski balon": Primećen iznad Južne Amerike
Kineski balon u SAD - Copyright Profimedia

Američka vojska otkrila je drugi balon na velikim visinama za koji tvrdi da je uređaj za nadzor koji pripada Kini. On je, kako se navodi, uočen dok je leteo iznad Latinske Amerike.

Obraćajući se medijima u petak, portparol Pentagona, general Patrik Rajder, rekao je da je drugi objekat opisan kao „još jedan kineski balon za nadzor“, iako se čini da ovaj ne ide ka Sjedinjenim Američkim Državama. General je nekoliko sati ranije tokom brifinga za štampu rekao da je prvi balon, primećen u Montani u sredu, flagrantno narušio vazdušni prostor SAD.

Državni sekretar Entoni Blinken odložio je svoj put u Peking koji je bio zakazan za sledeću nedelju i rekao novinarima na konferenciji za medije u petak da je balon „stvorio uslove koji potkopavaju svrhu putovanja“.

Peking je priznao vlasništvo nad balonom, ali je odbacio tvrdnje SAD da pokušava da prikupi osetljive informacije. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje na svojoj veb-stranici u kom je letelica opisana kao „civilni vazdušni balon koji se koristi u istraživačke, uglavnom meteorološke, svrhe“ koji je „odstupio od predviđenog kursa“ zbog jakog vetra.

Američko ministarstvo odbrane odbacilo je tu tvrdnju, insistirajući da je to zapravo uređaj za nadzor, dok su zakonodavci širom zemlje pozivali na hitnu akciju iz Bele kuće. Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti napisao je na Tviteru: „Kinesko drsko nepoštovanje suvereniteta SAD destabilizujuća je akcija kojom se mora pozabaviti, a predsednik Bajden ne može da ćuti".

Prvi kineski balon primećen je dok je leteo preko nekoliko „osetljivih“ američkih vojnih objekata, uključujući nuklearne objekte. Očekuje se da će američki predsednik Džozef Bajden sledeće nedelje obavestiti lidere Kongresa iz Predstavničkog doma i Senata o detaljima u vezi sa balonom i odgovorom Ministarstva odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike