U jednoj zemlji već je počela nova godina: Koja država prva ulazi u 2023, a koja poslednja?

31.12.2022

11:06

0

U novu godinu poslednje će ući jedno američko ostrvo

U jednoj zemlji već je počela nova godina: Koja država prva ulazi u 2023, a koja poslednja?
Copyright Profimedia

Nova 2023. godina već je počela u jednoj zemlji, koja ju je već dočekala vatrometom i slavljem, dok će u Srbiji biti obeležena tek za 12 sati.

To je tako zbog međunarodne datumske granice, zvanične početne i završne tačke svakog dana. Zemlje su slobodne da odluče na kojoj strani međunarodne datumske granice žele da budu i da odrede svoje vreme i trenutno se koristi 38 lokalnih vremena, što znači da će neke države tek sutra obeležiti početak nove godine.

Prva zemlja koja slavi

Prva kopnena masa koje je dočekala novu godinu jeste ostrvo Kiritimati i niz od 10 drugih uglavnom nenaseljenih atola u centralnom delu Tihog okeana. Kod njih je ponoć otkucala u 11 sati po našem vremenu. Jedno od 33 ostrva koja čine Republiku Kiribati, Kiritimati se nalazi skoro direktno južno od Havaja, u istoj liniji geografske dužine - ali Novu godinu slavi ceo dan ranije.

Međunarodna datumska granica je jednom presekla Kiribate, što znači da bi dan mogao biti drugačiji u zavisnosti od toga da li ste na jednom od najzapadnijih ili najistočnijih ostrva u zemlji. Ali 1995. godine Kiribati su pomerili datumsku granicu tako da na svim osrtvima bude isti dan u isto vreme.

Novu godinu sat vremena kasnije dočekaće Novi Zeland, potom Australija, Japan, Severna i Južna Koreja, a slede Kina, Malezija, Singapur i Hongkong.

Profimedia
 

Poslednja zemlja koja će dočekati 2023.

Poslednja naseljena mesta u kojima će se dočekati nova godina jesu ostrva Nijue i Američka Samoa, koja se nalaze jugozapadno od Kiribata u južnom Pacifiku. Tamo će ponoć otkucati kad u Srbiji bude bila nedelja, u 13.20. Dan se tehnički završava sat kasnije na američkim teritorijama ostrva Bejker i Haulend, ali su ona nenaseljena, kaže Egert.

Takođe u blizini, Samoa je nekada bila jedna od poslednjih zemalja u kojima je nova godina dočekivana, sve do 2011. godine, kada je zemlja odlučila da promeni vremenske zone kako bi se uskladila sa svojim trgovinskim partnerima Australijom i Novim Zelandom. Sa promenom je Samoa skočila preko međunarodne datumske granice i tako postala jedna od prvih zemalja koje slave početak nove godine.

Kako se na Antarktiku obeležava Nova godina?

Pomislilo bi se da se Antarktik proteže kroz sve vremenske zone, ali Egert kaže da je to daleko od realnosti. Svaka istraživačka stanica širom kontinenta poštuje vreme zemlje koja je snabdeva - što znači da je stanica Mekmurdo po novozelandskom vremenu (UTC +12), a Palmer po čileanskom vremenu (UTC -3).

Međutim, kako Egert ističe, „sat zapravo nije bitan na Južnom polu - kada imate šestomesečni dan i šestomesečnu noć, vreme je zaista proizvoljno."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike