Prošetajte kroz Veliku piramidu u Gizi: Virtuelna realnost odaje vam tajne prostorije faraona, zavirite u kraljičine odaje i veliku galeriju

14.11.2022

11:06

0

Autor: V.B.

Projekat je mapirao unutrašnjost drevnog lokaliteta tako što je napravio niz slika duž rute i spojio ih u jedan prikaz

Prošetajte kroz Veliku piramidu u Gizi: Virtuelna realnost odaje vam tajne prostorije faraona, zavirite u kraljičine odaje i veliku galeriju
Egipat, piramide u Gizi - Copyright Profimedia

Koje tajne kriju piramide, kako je izgledao život faraona, čemu su služile određene prostorije, kako su uopšte izgrađene? Ova pitanja intrigirala su generacije decenijama unazad, pobuđujući debate i promišljanja o misterioznim životima nekadašnjih lidera antičkih civilizacija do kojih nije uvek bilo lako otići i posetiti... do sada.

Grupa naučnika sa Harvarda objavila da je otkrila šupljinu unutar Velike piramide u Gizi i osmislila turu virtuelne realnosti koja omogućuje posetiteljima da dublje istraže unutrašnjost same građevine.

Projekat je mapirao unutrašnjost drevnog lokaliteta tako što je napravio niz slika duž rute i spojio ih u jedan prikaz.

Koristeći se 3D tehnologijom, upotpunjenom osećajem "okretanja" u rasponu od 360 stepeni, možete prisupiti tajnim kraljičinim odajama, velikoj galeriji, da se prošetate drugim drevnim prostorijama koje turistima nisu dostupne pri klasičnoj turi.

 

 

Iako osmišljena kao zabavno iskustvo, obilazak piramide na ovaj način omogućuje naučnicima da poboljšaju tehnologije kojima se koriste da istraže šupljine u piramidi i samu njenu svrhu

Keopsova piramida, koja se u antičko doba smatrala jednim od sedam svetskih čuda, izgrađena je za vreme vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. pre nove ere.

Visoka 146 metara najveća je egipatska piramida u Gizi, predgrađu glavnog egipatskoga grada. Sve do izgradnje Ajfelovog tornja u Parizu 1889. Keopsova piramida smatrala se najvišom građevinom koju je sagradila ljudska ruka.

Tim istraživača na projektu “ScanPyramid” koristio je i ranije mionsku radiografiju umesto rendgenskih zraka. Mioni lako prolaze kroz čvrste predmete poput kamenja na piramidama što je i omogućilo timu istraživača da uoče šupljinu u Keopsovoj piramidi, koju niko do sada nije video.

Taj prostor dužine od oko 30 metara je nepristupačan.

- To otkriće iznad Velike galerije je bilo iznenađenje. U martu 2016. smo na prvim miografijama videli kraljevsku odaju i veliku galeriju. Ali kada smo primetili horizontalnu liniju u blizini velike galerije, pomislili smo da to ima nekakav značaj. Zatim smo upotrebili razne tehnike kako bismo definitivno utvrdili da postoji šupljina, rekli su naučnici tada.

Na žalost, šupljina bi zauvek mogla da ostane misterija. Uprkos čvrstini piramide, rad u njenoj unutrašnjosti je veoma rizičan, i trenutno se ne planira bušenje grobnice, kako bi se istražila šupljina.

Nedavno su arheolozi pronašli tunel dugačak 1,46 kilometara ispod antičkog egipatskog grada, a ovim je probuđena nada da bi mogao da vodi do izgubljene grobnice kraljice Kleopatre.

Grčko-rimski tunel star je oko 2.000 godina, a pronađen je ispod grada Taposiris Magna. Ukoliko arheolozi otkriju da tunel vodi do Kleopatrine grobnice, to bi ujedno bilo najveće otkriće u 21. veku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike