Tajna grobnice kraljice Nefertiti: Novi dokazi u Tutankamonovom grobu mogli bi da dovedu do otkrića veka!

30.09.2022

07:19

0

Autor: N. Pavlović

Vekovima se traga za grobom čuvene kraljice

Tajna grobnice kraljice Nefertiti: Novi dokazi u Tutankamonovom grobu mogli bi da dovedu do otkrića veka!
nefertiti1 - Copyright AP Photo/Markus Schreiber, File

Otkriće skrivenih hijeroglifa u Tutankamonovoj grobnici pokrenulo je teorije da bi tamo mogla da bude sahranjena egipatska kraljica Nefertiti u tajnoj dvorani, saopštio je britanski egiptolog Nikolas Rivs.

Nekadašnji kustos u odeljenju za egipatske antikvitete Britanskog muzeja, Rivs kaže da teorija ostaje neproverena nakon nedoslednih radarskih snimaka, ali da bi moglo da se dođe do novih tragova.

Rivs je shvatio da su kartuši koji predstavljaju da je Tutankamona sahranio njegov naslednik, preslikani preko crteža koji prikazuju kako Tutankamon sahranjuje Nefertiti, kraljicu za koju kažu da ju je krasila velika lepota.

AP Photo/Amr Nabil
Severni zid Tutankamonove grobnice

- Danas mogu da pokažem da se ispod prikaza Aja nalaze prikazi samog Tutankamona, što dokazuje da je ta scena originalno pokazivala pokop Nefertiti - rekao je stručnjak.

Na dekorisanom severnom zidu, prikazan je Aj kako sprovodi ceremoniju "otvaranja usta" mumije, kako bi se obnovila čula pokojnika.

Riv napominje da se pretragom Ajevog kartuša može uočiti jasan trag pređašnjeg imena - Tutankamona.

AP Photo/Amr Nabil
Tutankamon

Grobnicu egipatskog faraona je pronašao arheolog Hauard Karter, a bila je ispunjena stolicama i kočijom, ne računajući pregršt dragocenosti koje je nekadašnji dečak-kralj trebalo da ponese u zagrobni život.

Svega devet godina je proveo na tronu, a umro je u 19. godini, krajnje iznenada, zbog čega je morao da bude sahranjen u žurbi.

Rivs smatra da novi dokazi upućuju da je njegovo počivalište zapravo samo deo mnogo veće grobnice koja je prvobitno bila pripremljena za Nefertiti i veruje da ona tamo i dalje počiva.

Kraljica neverovatne lepote

O detinjstvu kraljice Nefertiti zna se vrlo malo, a istorijska ličnost postaje od udaje za Ahenatona.

Nakon smrti njegovog oca, faraona Amenhotepa III, novi vladari Egipta sele se u Amarnu. Iako se protiv faraona diglo sveštenstvo, Egipat je bio vodeća sila na Bliskom istoku. Ipak, Nefertiti nestaje iz egipatske istorije oko 1335. godine p. n. e., a smatra se da su je ubili Ahenatonovi protivnici. Postoji pretpostavka da je Nefertiti iznenada preminula i da je njen muž zabranio njeno pominjanje jer je bilo previše bolno za njega.

Do danas nije pronađena njena mumija već samo nekoliko komada nakita sa njenim imenom ispred grobnice Ahenatona. Uvid u lepotu ove kraljice dala je jedna od najpoznatijih egipatskih dragocenosti – bista kraljice Nefertiti. Ovo je po oceni mnogih istoričara umetnosti jedno od najsavršenijih umetničkih radova načinjenih pre nove ere. Bista se čuva u Egipatskom muzeju u Berlinu.

Sa svega sedamnaest godina postala je vladar, kojeg je voleo ceo Egipat. U isto vreme bila je i reformator i jeretik. Pred kraj svog života dala je sebi titulu Neferneferuaten Nefertiti, što znači "sve su savršene lepotice Atonove". Time se proglasila faraonom, i sa žezlom i mlatilom u rukama, bila je poštovana kao božanstvo.

Skrivena komora

Arheološki skener je još pre nekoliko godina pokazao da postoji skrivena komora u Tutankamonovoj grobnici.

Najsavremenija oprema je sa sigurnošću od 90 procenata pokazala postojanje skrivene prostorije, a arheolozi pretpostavljaju da ona sadrži organski materijal.

Arheolozi su skenirali grob kako bi dokazali svoju pretpostavku da se upravo tu nalazi počivalište kraljice Nefertiti, legendarne lepotice i supruge Tutankamonovog oca, čija mumija nikada nije pronađena.

AP Photo/Markus Schreiber, File
 

Zašto bi uticajna kraljica bila pokopana u susednoj prostoriji do Tutankamonovog groba, možda objašnjava neočekivana smrt kralja.

Riv je uveren da su sveštenici odlučili da otvore Nefertitin grob, samo 10 godina nakon njene smrti, i tamo sahrane faraona, jer nisu imali pripremljen grob za njega.

Ako se ispostavi da se u Tutankamonovoj grobnici zaista nalazi i njena grobnica, biće to otkriće veka, a rešiće se brojne nedoumice koje su mučile stručnjake, od blaga koje je pronađeno tamo, a izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi, do toga da je sama grobnica smeštena desno od ulaza, iako u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjuju kraljice nego kraljeve.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike