COP27 počinje u Egiptu: Hoće li bogate zemlje plaćati odštetu zbog izazivanja klimatskih promena? (VIDEO)

06.11.2022

09:21

0

Očekuju se učesnici iz više od 130 zemalja

COP27 počinje u Egiptu: Hoće li bogate zemlje plaćati odštetu zbog izazivanja klimatskih promena? (VIDEO)
Copyright AP Photo/Peter Dejong

Godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi, COP27, počinje danas u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku, na kojem se očekuje učešće predstavnika iz više od 130 zemalja.

Klimatski pregovori su se do sada uglavnom usredsređivali na pitanje kako smanjiti gasove efekta staklene bašte i kako izaći na kraj sa posledicama klimatskih promena, a na ovogodišnjoj konferenciji moglo bi da dominira i treće pitanje - da li visoko industrijalizovane zemlje, koje su najviše izazvale ovaj problem, treba da plate zemljama koje najdirektnije osećaju njegove posledice.

AP Photo/Peter Dejong
 

Katastrofe kao što su poplave, suše, uragani, klizišta i šumski požari postaju sve češće i jače kao posledice klimatskih promena, a zemlje najviše pogođene godinama traže finansijsku pomoć da bi izašle na kraj sa njima.

Delegati će započeti dvonedeljni pregovarački proces odobravanjem dnevnog reda konferencije tokom otvaranja plenarne sednice, s fokusom na to da li su bogatije zemlje saglasne da kompenzacija bude zvanično navedena na dnevnom redu.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta na COP27.

AP Photo/Peter Dejong
 

Trenutno je na privremenom dnevnom redu sednica o sredstvima za obeštećenje, ali kreatori politike će danas odlučiti da li će je uvesti na zvanični dnevni red.

Klimatski aktivisti su najavili proteste, mnogi radnici zaposleni u turizmu su poslati kući, a oni koji će u vreme samita raditi dobili su specijalne bezbednosne propusnice.

Turistima je dozvoljeno da dođu samo do graničnih punktova oko grada, cene u hotelima su se povećale deset puta, a lokalnim radnicima zabranjeno je da pričaju otvoreno sa gostima.

Kada je reč o protestima, vlade zemalja koje organizuju klimatske samite obično odrede mesto za proteste, međutim, ovog puta niko nije siguran gde se to nalazi.

AP Photo/Peter Dejong
 

Vlada je uposlila 500 taksi vozila koja će voziti goste samita, a u automobilima su postavljene kamere kako bi se pratilo ponašanje taksista.

Među učesnicima COP27 biće britanski premijer Riši Sunak, američku delegaciju predvodiće izaslanik administracije za klimu Džon Keri, prisustvovaće i drugi brojni svetski lideri, među kojima predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike