Dupla plata ako dovedete novog radnika: Evo koje kompanije to praktikuju i šta sve nude

03.05.2024

11:25

0

Jedno od inovativnih rešenja koje poslodavci sve češće primenjuje u poslednje vreme je da zaposlenima koji preporuče nove radnike daju bonuse na platu

Dupla plata ako dovedete novog radnika: Evo koje kompanije to praktikuju i šta sve nude
Copyright Profimedia

Od zemlje sa visokom stopom nezaposlenosti, Srbija je stigla u poziciju da nema dovoljno radne snage, bar za određene grane privrede.

Skoro da nema kompanije u kojoj nije oglašen konkurs za prijem novih radnika. Posebno su deficitarni programeri, zdravstveni radnici, ali i vozači, vodoinstalateri, zidari...

Poslodavci se na razne načine dovijaju da privuku kvalitetnu radnu snagu, ali i zadrže u firmi ljude koji im znače za posao. Često se može čuti da je poslodavac finansijski pomogao radniku kako bi dobio kredit za stan kod banke, piše "Euronews."

Primera radi, plati radniku učešće za stan, a onda taj uloženi novac zaposleni otplaćuje narednih pet, šest godina u mesečnim ratama. Tako su svi zadovoljni radnici jer su za porodicu obezbedili krov nad glavom, ali i poslodavac jer je radnika koji mu znači vezao za firmu na određeni vremenski period.

Bonus za preporuku

Jedno od inovativnih rešenja koje poslodavci sve češće primenjuje u poslednje vreme je da zaposlenima koji preporuče nove radnike daju bonuse na platu. To jeste novi trend u Srbiji, ali je praksa koja se odavno primenjuje u svetu. Zapadna Evropa se mnogo ranije suočila sa nedostatkom radnika, te su smišljali razne načine kako da privuku novu radnu snagu. 

Kompanija Leoni iz Prokuplja krajem prošle godine prvo je ponudila svojim zaposlenima 7.500 dinara ukoliko nađu radnika za fabriku, pod sloganom "Preporuči prijatelja", a ubrzo je taj iznos povećan na 10.000 dinara. Jedina caka je da taj neko koji se zaposli na preporuku radnika, ostane u "Leoniju" najmanje četiri meseca i da u poslednjih šest meseci nije konkurisao za posao u fabrici.

Na sličan način zaposlene traže i u lancu prodavnica "Šumadija". Na oglasu za posao navedena je početna plata kandidata, ali i da nude novčanu naknadu svojim radnicima koji preporuče novog kolegu.

Bonusi za zaposlene koji preporuče nove radnike zavise od kompanija, ali i pozicije za koju se traži kandidat. Tako IT kompanije nude bonuse u visini jedne plate, ukoliko neko od zaposlenih uspe da u firmu dovede dobrog programera.

Nebojša Atanacković, počarni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da to nije očajnički, već dobar menadžerski potez od kog imaju svi koristi - poslodavci i zaposleni.

"U interesu svih je da u firmi rade kvalitetni, edukovani, vredni radnici, ali i da se stvori dobro okruženje. Bonusi za zaposlene koji dovode nove radnike je potez dobrog poslodavca koji nagrađuje one kojima je stalo do dobrog poslovanja firme", priča Atanacković za Euronews Srbija.

 Još pre 30 godina u Mercedesu u Nemačkoj postojala kutija

Dodaje da je još pre 30 godina u fabrici Mercedesa u Nemačkoj postojala kutija u pogonu gde su radnici mogli anonimno ili pod punim imenom i prezimenom da predlože kako da se unapredi poslovanje ili da sugeriše ako smatra da se nešto radi pogrešno.

Uvek dobra firma nagrađuje zaposlene koji se trude da poprave nešto u poslovanju. Ova mera spada u to. Cilj joj je da poboljša ambijent u firmi i da jednostavno zainteresuje zaposlene da aktivno učestvuju u poboljšavanju kvaliteta rada. Ako preporučiš dobrog radnika, dobićeš novčanu nagradu za to. Znači uključuješ se u rešavanje problema u firmi i za to su poslodavci spremni da ih dodatno stimulišu", priča Atanacković.

Ne treba mešati ono što je  zapošljavanje "preko veze" i karakteristika za državne firme, sa bonusima za zaposlene koji dovedu novog radnika. Radnike po preporuci traže uglavnom privatne kompanije i to je način da dođu do kvalitretnog kadra.

"Danas čak i ako neko dođe do posla 'preko veze' ne znači da će tu i da ostane, ukoliko ne bude na nivou onoga što je poslodavcu potrebno. Ne znam koliko ljudi razlikuju, više se ne prima lični dohodak, kao nekada, nego se sada primaju zarade. Zarada se razlikuju čak i za ista radna mesta, zato što ne doprinose svi jednako", istakao je Atanacković.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike