Liz Tras već pala u nemilost članova svoje stranke: Da li su britanskoj premijerki dani odbrojani i kako bi sve mogla da bude smenjena?

19.10.2022

19:16

0

Ni mesec i po nije na vlasti, a mnogi su već ogorčeni na nju

Liz Tras već pala u nemilost članova svoje stranke: Da li su britanskoj premijerki dani odbrojani i kako bi sve mogla da bude smenjena?
AP22288275919753 - Copyright Daniel Leal/Pool Photo via AP

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se u ponedeljak zbog svog kontroverznog mini-budžeta koji je oborio valutu zemlje, potresao finansijska tržišta i primorao je da otpusti svog ministra finansija i najbližeg političkog saveznika.

U intervjuu za Bi-Bi-Si Trasova je insistirala da će svoju Konzervativnu stranku voditi na sledeće opšte izbore, uprkos tome što je njena vlada bila pod velikim pritiskom investitora i članova stranke otkako je mini-budžet predstavljen krajem septembra.

Plan kojim su predloženi nefinansirano smanjenje poreza i ogromno državno zaduživanje, kao i da energetske kompanije budu izuzete od poreza, doveo je funtu do najnižeg nivoa u odnosu na dolar u poslednjih nekoliko decenija.

- Želim da prihvatim odgovornost i da se izvinim za napravljene greške. Želela sam da delam kako bih pomogla ljudima sa njihovim računima za struju kako bi se izborili sa pitanjem visokih poreza, ali otišli ​​smo predaleko i prebrzo - rekla je Trasova.

- Postavila sam novog ministra sa novom strategijom za vraćanje ekonomske stabilnosti - dodala je ona.

Prošlog petka Trasova je zamenila ministra finansija Kvasija Kvartenga Džeremijem Hantom, bivšim ministrom spoljnih poslova, zdravlja i kulture, koji se dva puta kandidovao za lidera stranke.

Stefan Rousseau/Pool Photo via AP, File
Kvasi Kvarteng i Liz Tras

Hant je od tada poništio mnoga od njenih najznačajnijih obećanja u kampanji. Samo četiri dana nakon što je preuzeo funkciju rekao je da će poništiti "skoro sve" poreske mere koje je pre tri nedelje najavio njegov prethodnik. Zapanjujući preokret prikupio bi 32 milijarde funti (36 milijardi dolara), rekao je on.

Predloženo smanjenje osnovne stope poreza na dohodak od aprila 2023. odloženo je „na neodređeno vreme“. Vlada je rekla da će i dalje garantovati cene struje za domaćinstva i preduzeća tokom ove zime, ali i istakla da se neće obavezati na ograničenje cene posle sledećeg proleća.

- Nijedna vlada ne može kontrolisati tržišta, ali svaka vlada može dati sigurnost u održivost javnih finansija. Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek platiti za svoje odluke - rekao je Hant.

Tržišta su se donekle smirila poslednjih nedelja, ali tek nakon velike intervencije Engleske banke proširile su se glasine da će se od mini-budžeta odustati, a navodi se i da će Kvarteng biti smenjen.

Ovi potezi predstavljaju uništavanje premijerkinog vodećeg „plana rasta“ i ostavljaju je u opasnoj političkoj poziciji.

Daniel Leal/Pool Photo via AP
 

Opoziciona Laburistička partija saopštila je da je Hantova izjava istakla da je vlada otežala život građanima, pošto su hipotekarne stope i drugi troškovi zaduživanja porasli poslednjih nedelja.

- Ipak, moramo da budemo sigurni da imamo ekonomsku stabilnost, i to mora da bude moj prioritet kao premijera. Delovala sam u nacionalnom interesu. Ostajem posvećena viziji, ali nju ćemo morati da ostvarimo na drugačiji način - rekla je Trasova za Bi-Bi-Si, nakon što je upitana da li je njena vizija za Britaniju „umrla“.

Dodala je da i dalje veruje u formulu „visok rast, nizak porez“, koju je pominjala u kampanji za lidera Konzervativne stranke početkom septembra, ali je rekla da je prepoznala da se Velika Britanija trenutno suočava sa „veoma teškim okolnostima“.

Na pitanje da li je ona bila „samo po imenu premijer“ nakon što je imenovala ministra finansija koji „izvršava plan koji je potpuno udaljen od njenog“, Trasova je odgovorila:

- Znala sam da moramo da delujemo kako bismo zaštitili ekonomsku stabilnost, i zato sam imenovala Džeremija Hanta. Poslednjih nekoliko dana sam veoma blisko sarađivala sa ministrom kako bih bila sigurna da imamo pravi paket, ali bilo bi potpuno neodgovorno da se ne ponašam u nacionalnom interesu na način na koji sam to uradila.

Daniel Leal/Pool Photo via AP
 

Trasova je dodala da je bilo „bolno“ otpustiti njenog „prijatelja“ Kvartengu sa mesta ministra finansija, ali je rekla da ostaje pri svojoj odluci. Osim toga, izvinila se poslanicima svoje stranke za svoje „greške“, ali je istakla da će „krenuti napred“ i fokusirati se na rešenje problema Velike Britanije.

Sledeći opšti izbori, prema Ustavu Velike Britanije, ne moraju da se održe do januara 2025. Nema garancije da će Trasova uspeti da ostane na poziciji toliko dugo, iako bi smenjivanje četvrtog lidera konzervativaca za nešto više od šest godina bilo malo verovatno u skorije vreme zbog partijskih pravila koja je štite na mestu lidera tokom prve godine premijerskog mandata.

Međutim, jedan broj konzervativnih poslanika pozvao je na smenu Liz Tras sa mesta lidera stranke.

U nastavku analiziramo na koje sve načine bi britanska premijerka mogla da bude smenjena.

Partijski pritisak

Kabinet, koji čine visoki članovi vlade, ili velika grupa poslanika torijevaca mogli bi da izvrše politički pritisak govoreći premijerki da je izgubila njihovo poverenje i da mora da ode.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
 

Neki torijevci, uključujući Krispina Blanta i Džejmija Volisa, javno su pozvali Trasovu da se povuče.

Politički pritisak primorao je Margaret Tačer da podnese ostavku 1990. godine, uprkos tome što je pobedila Majkla Hezeltajna u prvoj rundi borbe za liderstvo. Tačerova je podnela ostavku nakon što je njen kabinet odbio da je podrži u drugom krugu.

Boris Džonson, prethodnik aktuelne premijerke, podneo je ostavku nakon masovne pobune ministara zbog njegovog vođstva u julu. Ostavka je usledila mesec dana nakon što je Džonson preživeo glasanje o poverenju.

Glasanje o poverenju

Svaka politička partija ima svoja pravila o izazovima liderstva.

U slučaju konzervativaca, najmanje 15 odsto poslanika torijevaca mora da napiše pismo u kojem kaže da više nema poverenja u lidera stranke.

Prag od 15 odsto trenutno čine 54 poslanika.

AP/Kirsty Wigglesworth/Oli Scarff/Matt Dunham
Liz Tras i Boris Džonson

Pisma o nepoverenju šalju se ser Grejemu Brejdiju, predsedniku Komiteta 1922, organizacije koja predstavlja sve poslanike konzervativaca. Radi se o poslanicima koji nisu ministri u vladi.

Međutim, prema sadašnjim pravilima Komiteta 1922, vođstvo novog lidera ne može biti dovođeno u pitanje u prvoj godini njegovog mandata.

Osim ako se pravila ne promene, Trasova ne može biti uklonjena na ovaj način.

Izvršni komitet 1922. godine mora da odobri bilo kakvu promenu pravila.

Ako bi se ona promenila, a cenzus bio dostignut, tada bi se glasalo o nepoverenju. Ovo glasanje se obično organizuje veoma brzo, a lideru je potrebno da ga većina poslanika torijevaca podrži kako bi ostao na čelu stranke i države.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja

Zahtev za izglasavanje nepoverenja jeste glasanje na kom svi poslanici, ne samo konzervativci, mogu da glasaju o tome da li imaju poverenja u rad vlade.

AP Photo/Jon Super
Kir Starmer

Ako bi lider laburista ser Kir Starmer podneo ovaj zahtev, vlada bi trebalo da obezbedi vreme za debatu i glasanje u parlamentu.

Da bi predlog prošao, potrebno je da ga samo još jedan poslanik podrži.

Međutim, da bi se to dogodilo, poslanici konzervativaca morali bi da glasaju protiv sopstvene vladu - što je nešto što je malo verovatno da se desi.

Pod pretpostavkom da se glasanje održi i da vlada izgubi, postoje dva moguća ishoda.

Verovatniji je da će parlament biti raspušten i da će biti raspisani opšti izbori. U ovim okolnostima, Trasova ne bi bila obavezna da podnese ostavku.

Takođe je moguće da bi kralj mogao da pozove nekog drugog da formira vladu, nekoga ko bi mogao da dobije poverenje u Donjem domu.

Kako funkcionišu takmičenja za lidera torijevaca?

Profimedia
Riši Sunak i Liz Tras

Ako se premijer ipak povuče, postoje dve faze do izbora novog lidera konzervativaca.

Prvo, torijevski poslanici biraju dva kandidata za koje će glasati šire članstvo stranke.

Ako je potrebno, poslanici torijevaca svode izbor na dva kandidata serijom glasanja u kojima se u svakom krugu eliminiše kandidat sa najmanje glasova.

Na takmičenju održanom tokom leta Trasova je osvojila 81.326 glasova među članovima stranke, u poređenju sa 60.399 koje je dobio njen rival Riši Sunak.

Ali ako se jedan od kandidata povuče, preostali kandidat postaje lider Konzervativne stranke bez konačnog glasanja. To se dogodilo kada je 2016. Tereza ​​Mej postala lider.

Komisija 1922. određuje raspored i pravila takmičenja. Međutim, ovo se odnosi samo na bine u Parlamentu.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Liz Tras na početku mandata

Uklanjanje članova stranke iz procesa glasanja verovatno bi zahtevalo promenu ustava Konzervativne stranke.

Hoće li biti opštih izbora?

Ne postoje automatski opšti izbori kada se imenuje novi premijer.

Ako Trasova ostane (ili novi premijer iz redova torijevaca preuzme vlast) i odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći se ne moraju održati najkasnije do januara 2025.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike