Da li će Liz Tras uspeti da se "opere"? "Izvinjavam se za greške koje sam počinila"

17.10.2022

22:44

0

Britanska premijerka izvinila se za greške u svom programu koji je doveo do pada poverenja investitora i otkrila da li će se podneti ostavku

Da li će Liz Tras uspeti da se "opere"? "Izvinjavam se za greške koje sam počinila"
AP22165344398918 - Copyright AP Photo/Alastair Grant, File

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se za greške u svom programu koji je doveo do pada poverenja investitora i dodala da se neće povući sa funkcije.


- Želim da prihvatim odgovornost i da se izvinim za učinjene greške - rekla je Tras u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Tras je rekla da je želela da pomogne ljudima sa računima za struju, kao i da se izbore sa visokim porezima, ali, kaže, otišli su predaleko i prebrzo.

Britanski ministar finansija DŽeremi Hant ranije danas je poništio skoro ceo raniji mini-budžet premijerke Tras, koji je izazvao tržišna previranja i najavio je zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

U odgovoru na pitanje da li je sada premijerka samo po imenu, Tras je rekla da je imenovala Hanta jer je znala da mora da promeni pravac.


- Bilo bi potpuno neodgovorno da se ne ponašam u nacionalnom interesu na način na koji jesam - rekla je ona i dodala da je bilo ispravno što su promenili politiku.

Tras je takođe rekla da će predvoditi svoju Konzervativnu stranku na sledećim izborima.

- Ostajem ovde jer sam izabrana da služim ovoj zemlji. I odlučna sam da to radim - rekla je britanska premijerka.

Tanjug/Andrew Milligan/Pool Photo via AP


Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao previranja na berzi počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali je doneo i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost.

Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen.

Odbačeni su planirano smanjenje korporativnih poreza i plan za ukidanje poreza na dohodak najbogatijih poreskih obveznika, a skraćen je sa dve godine na šest meseci period garantovanih subvencija za račune energije domaćinstava i preduzeća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike