Džonson se obrušio na Moskvu, zabranio i Aeroflot: Biće ovo najveće sankcije koje smo ikada nekome uveli! Evo ko je sve na meti

24.02.2022

17:31 >> 17:45

2

Autor: 24sedam

Ruske kompanije će morati da rade u teškim uslovima, a biće pogođena i Belorusija

Džonson se obrušio na Moskvu, zabranio i Aeroflot: Biće ovo najveće sankcije koje smo ikada nekome uveli! Evo ko je sve na meti
džonson - Copyright Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Premijer Boris Džonson uveo je nove sankcije Rusiji, nazivajući ih "najvećim ikada koje je uvela britanska vlada". 

Na udaru su mnogi bogati preduzetnici, poput nekadašnjeg zeta Vladimira Putina - KIrila Šamalova, izvršnog direktora banke PSB Petra Fradkova, zamenika predsednika banke VTB Denisa Bortnikoba, generalnog direktora korporacije "Junajted erkraft" Jurija Slujusara i izvršnog direktora banke Novikombank Georgieve Elene Aleksandrovne.

Džonson je najavio i uvođenje zakona kojim bi se ograničio iznos depozita koji ruski državljani mogu da imaju na računima u britanskim bankama. Mere će biti prvo predstavljene parlamentu, a onda stupaju na snagu što će biti već naredne nedelje.

London namerava i da zamrzne sredstva svih većih ruskih banaka, a odluka već stupa na snagu kada je reč o banci VTB gde su igri 154 milijarde funti. 

- Britanija će istiskivati Rusiju iz svetske ekonomije - rekao je Džonson. On je dodao da ne odbacuje mogućnost da u budućnosti Rusija bude isključena iz sistema SVIFT.

 

Ruskim kompanijama će biti zabranjeno i da podižu finansije na britanskom tržištu. Sankcije će pogoditi i Rostek, najveću odbrambenu rusku kompaniju, kao i Aeroflot i njihova sredstva u Britaniji će biti zamrznuta. Aeroflotu više neće biti dozvoljeno da posluje u Britaniji. Određene letelice neće smeti da sleću u zemlju, a biće zabranjen i izvoz velikog broja tehnoloških proizvoda u Rusiju.

Osim toga, London planira ove mere da primeni i na Belorusiju.

Lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) snažno su danas osudili, rusku operaciju u Ukrajini i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike