Putin naložio izvršnim vlastima: Priznati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku!

21.02.2022

19:40

0

Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika

Putin naložio izvršnim vlastima: Priznati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku!
vladimir putin (2) - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin se obraća građanima Rusije i sveta, kako je ranije i najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju LNR i DNR. On je sa liderima Luganske i Donjecke Narodne Republike potpisao odgovarajuće dokumente.

Putin je izrazio uverenje da će narod Ruske Federacije podržati odluku o priznanju LNR i DNR.

- Situacija u Donbasu je ponovo postala kritična i obraćam vam se direktno, ne samo kako bih ocenio situaciju, već kako bih informisao javnost o odlukama koje smo doneli i o mogućim daljim koracima - istakao je Putin.

Predsednik Rusije je svoj govor počeo od istorijskih činjenica rekavši da je savremena Ukrajina u potpunosti stvorena od strane Rusije i to na račun otcepljenja dela ruskih istorijskih teritorija bez pitanja ruskih građana.

Takođe je rekao i da je Ukrajina za Rusiju ne samo "susedna zemlja“, već deo njene istorije u kojoj žive njeni prijatelji i bliski ljudi.

- Ukrajinu i dalje možemo da zovemo Ukrajinom Vladimira Iljiča Lenjina. Rusija je spremna da pokaže Ukrajini šta znači prava dekomunizacija - naveo je ruski predsednik.

Predsednik Putin je naveo da je Ukrajina boljševička tvorevina.

- Moramo razumeti šta se danas dešava i objasniti ciljeve koji su pred nama, tako da je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka ruska tvorevina. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno otcepili od Rusije neke istorijski ruske delove, a da Ruse niko o tome nije ni pitao. U zoru Drugog svetskog rata, Staljin je anektirao neke delove i dao Ukrajini istorijski nemačku teritoriju kao kompenzaciju. Krim je iz nekog razloga dat Ukrajini i tako je nastao - podsetio je Putin.

Printscreen/Facebook/Sputnik Србијa
 

Potom je Vladimir Putin rekao da Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost.

- Ukrajinske vlasti, hoću ovo da naglasim, od prvih koraka krenule su sa negiranjem svega, što je postalo osnov njene državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su da menjaju svest građana, istorijsko sećanje miliona ljudi, celih generacija koje žive u Ukrajini. Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost, ona je samo kopirala model - kazao je.

Govoreći o dugu koji je imao Sovjetski Savez, Putin je rekao da je Rusija ceo dug samostalno otplatila, uključujući i ukrajinski, iako je bilo dogovoreno da sve republike doprinesu otplati duga proporcionalno njihovim ekonomskim potencijalom.

"Parazitski stav" Ukrajine

Ruski predsednik je dodao da je, "uprkos nepravdi i obmanama, ruski narod priznao države nakon raspada Sovjetskog Saveza i pomogao zemljama, uključujući Ukrajinu".

On je rekao da je "parazitski stav preuzeo partnerstvo u odnosima Ukrajine i Rusije".

- Kijev je pokušao da iskoristi dijalog sa Rusijom za pregovaranje sa Zapadom, od samog početka je počeo da gradi državnost na protivrečnostima - rekao je Putin.

Printscreen/Facebook/Sputnik Србијa
 

Putin je dodao da je Ukrajna podeljena, prolazi kroz akutnu ekonomsku krizu i da u zemlji ne postoji nezavisni sud.

- Radikali koji su preuzeli vlast u Ukrajini organizovali su teror, ljudi su brutalno ubijani u Odesi, učinićemo sve da kaznimo ove zločince - rekao je Putin.

On je istakao da Ukrajina planira da pokrene rat protiv Rusa u Donbasu.

Pristupanje Ukrajine NATO-u

Pristupanje Ukrajine NATO-u je direktna pretnja bezbednosti Rusije, rekao je Putin. On je dodao da ulazak Ukrajine u NATO ne odmah, već nešto kasnije, ne menja ništa za Rusiju.

- Znamo stav Sjedinjenih Američkih Država – da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju ulazak u NATO. Iznova pokušavaju da nas ubede da je NATO čisto odbrambeni savez. Ponovo nam predlažu da im verujemo na reč, ali mi dobro znamo kolika je prava cena takvih reči - rekao je Putin.

Printscreen/Facebook/Sputnik Србијa
 

Kontrolni sistemi ukrajinskih Oružanih snaga već su direktno integrisani u NATO, Alijansa je počela da osvaja teritoriju Ukrajine, dodao je Putin.

- To znači da se komandovanje ukrajinskim Oružanim snagama, čak i pojedinačnim odredima i jedinicama, može direktno vršiti iz sedišta NATO-a. SAD i NATO počeli su besramno da razvijaju teritoriju Ukrajine kao potencijalno ratište - istakao je on.

Ruski predsednik je istakao da svaka zemlja ima pravo da sklapa vojne saveze, ali ne može da jača svoju bezbednost nauštrb bezbednosti drugih država.

- Nema sumnje da svaka zemlja ima pravo da bira vlastiti sistem osiguranja bezbednosti, da sklapa vojne saveze, i sve je naizgled tako da nije jedne stvari: u međunarodnim dokumentima jasno je utvrđen princip jednake i nedeljive bezbednosti koja, kao što je poznato, obuhvata i obavezu da se svoja bezbednost ne jača nauštrb bezbednosti drugih država - rekao je Putin.

 

Putin je ranije na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti saopštio da će odluka o priznanju nezavisnosti DNR i LNR biti doneta do kraja dana.

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara.

U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici izvestili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci.

U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.

U subotu je u republikama počela opšta mobilizacija.

Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike