Lukašenko zagrmeo: "Ako bude potrebno, uvodimo trupe u Donbas - nikome se nećemo pravdati!"

24.02.2022

13:47

0

Nećemo se pravdati povodom toga da li učestvujemo ili ne učestvujemo u tom sukobu - kaže Lukašenko

Lukašenko zagrmeo: "Ako bude potrebno, uvodimo trupe u Donbas - nikome se nećemo pravdati!"
aleksandar lukašenko profimedia-0645024326 - Copyright Profimedia

Beloruske trupe nisu uključene u rusku operaciju u Ukrajini, ali ako bude potrebno mogu biti angažovane, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

- Nećemo se pravdati povodom toga da li učestvujemo ili ne učestvujemo u tom sukobu. Naših trupa tamo nema. Ali ako bude potrebno, ako to bude neophodno Rusiji i Belorusiji – biće - rekao je Lukašenko.

Takođe je saopštio da je zatražio od Rusije da "rezerviše“ deo zajedničke grupe koja se nalazi na zapadu Rusije u slučaju napada na Minsk.

- Tokom razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom jutros, istakao sam ovo: mi dobro vidimo šta se dešava u tom pravcu (skupljanje snaga NATO-a u Poljskoj i Litvaniji). Zato treba da ga zatvorimo, kako zaista ne bi dobili nož u leđa. Ali istovremeno kažem da imamo zajedničku grupaciju, čiji je deo, naravno, osnova beloruske vojske, a deo se nalazi na zapadnim granicama Rusije - rekao je Lukašenko.

Kako kaže, zatražio je od Putina da ne angažuje deo te grupacije kako bi bila rezervisana za svaki slučaju, ako se nešto iznenada desi.

- Kažem Putinu, zamolio bih da se ne angažuje deo te grupacije kako bi bila rezervisana za svaki slučaju ako se iznenada nešto desi. Odgovor (Putina):'Obećavam ti i kunem se da će bilo kakav napad pa čak i jedan korak preko granice na teritoriju Belorusije značiti da napadaju Rusiju - saopštio je Lukašenko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike