"Odabrali ste put smrti i uništenja": Bajden zapretio Putinu - kaže da će Rusija odgovarati!

24.02.2022

06:40

11

Molitve celog sveta večeras su uz narod Ukrajin - naveo je Bajden

"Odabrali ste put smrti i uništenja": Bajden zapretio Putinu - kaže da će Rusija odgovarati!
Tan2022-1-20_624315_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Prema izveštajima ukrajinskih, ruskih i ostalih svetskih medija, ruska vojska je u ranim jutarnjim časovima pokrenula napade na Ukrajinu. Lideri zapadnih zemalja su momentalno osudili ratnu odluku Vladimira Putina, a među prvima se oglasio američki predsednik Džo Bajden.

- Molitve celog sveta večeras su uz narod Ukrajine koji trpi ničim izazvan i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Predsednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će doneti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje. Samo je Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad doneti, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svet će Rusiju držati odgovornom - piše u Bajdenovoh izjavi.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je potvrdio da je započela ruska invazija.

Na službenom profilu na Fejsbuku je objavio sledeće:

- Invazija je počela. Rakete su upravo udarile na vojna sedišta, aerodrome, vojna skladišta u blizini Kijeva, Harkova, Dnjepropetrovska. Pucnjava na granici je u toku. Od danas u svetu postoji nova geopolitička stvarnost!

Odmah se oglasio i ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, koji je na hitnoj i vanrednoj sednici Saveta bezbednosti tražio od drugih zemalja članica da zaustave rat.

- Odgovornost ovog tela je da zaustavi rat. Pozivam svakog od vas da učini sve što je moguće da zaustavi rat - rekao je Sergej Kislicja, a zatim se obratio ruskom ambasadoru i upitao ga:

- Da pustim snimak tvog predsednika koji objavljuje rat?

Ruski ambasador je odgovorio:

- Ovo se ne zove rat, ovo se zove specijalna vojna operacija u Donbasu.

U TV obraćanju Putin je izjavio da ruski cilj nije okupacija Ukrajine. Zatražio je od ukrajinskih vojnika u borbenoj zoni u istočnoj Ukrajini da odlože oružje i vrate se kućama i zapretio Ukrajini da će ona biti kriva za krvoproliće, prenosi BBC.

Rekao je da će Rusija izvesti "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini".

RUski predsednik je izjavio da su "sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga neizbežni i da su samo pitanje vremena", da je dalje širenje NATO-a i njegovo korišćenje ukrajinske teritorije neprihvatljivi, te da "ruska vojna operacija ima za cilj da zaštiti ljude i da "okolnosti zahtevaju odlučnu akciju Rusije", i na kraju da će "specijalnom vojnom operacijom demilitarizovati Ukrajinu".

- Naši planovi nisu da okupiramo Ukrajinu, ne planiramo da sa namećemo nikome - izjavio je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike