Nove pretnje Brisela! Procurio dokument EU - Belorusija će biti kažnjena!

24.02.2022

16:44

0

Nezvanično, Belorusija je podržala rusku oslobodilačku akciju Donjecka i Luganske Narodne Republike

Nove pretnje Brisela! Procurio dokument EU - Belorusija će biti kažnjena!
lukašenko - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Evropski lideri pozvaće na uvođenje sankcija Belorusiji zbog podržavanja ruske oslobodilačke akcije Donbasa, saznaje "Gardijan" koji je imao uvid u dokument pripremljen za večerašnji vanredni samit u Briselu.

U nacrtu dokumenta, koji će finalizovati evropski lideri na večerašnjem sastanku, osuđuje se “umešanost Belorusije u ovu agresiju protiv Ukrajine”, a Minsk poziva da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Evropski savet poziva na brzu pripremu daljeg paketa sankcija koji će takođe obuhvatiti Belorusiju.

Nacrt dokumenta ponavlja upozorenje EU da će Rusija biti pogođena daljim sankcijama koje će “nametnuti masivne i teške posledice” – ali ne govori koje će to mere da budu.

Do “curenja” nacrta ovog dokumenta došlo je nakon što je “Gardijan” objavio da je Ukrajina pozvala članice EU da hitno obezbede sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao i upotrebu “svih sredstava” za ometanje ruskih satelitskih signala.

Podsećamo,  oslobodilačka akcija Donbasa koju je Rusija pokrenula rano jutros na istoku Ukrajine u svetu je dočekana na nož kao napad na susednu zemlju.

Milicija Donjecke i Luganske Narodne Republike koncentrisana je na oslobađanje teritorija Donbasa, dok ruska avijacija neutrališe položaje Vojske Ukrajine, ne ciljajući oblasti u kojima se nalaze civili.

Šta udružene snage DNR, LRN i Ruske Federacije žele da postignu ovom oslobodilačkom akcijom za 24sedam razjasnio je Branko Vlahović, dopisnik "Večernjih novosti" iz Moskve.

- Vlasti u Ukrajini su držale veći deo Donbasa, a administrativne granice Donjecke i Luganske Narodne Republike bile su ranije veće nego kada je pre nekoliko dana potpisan sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između njih i Rusije. Moskva želi jednostavno da dođe na inicijalne administrativne granice, jer je ova oblast daleko veća i obuhvataju veće gradove i ona hoće da oslobodi te delove koji su do sada bili pod ingerencijama Kijeva. Na kartama se jasno vidi da je administrativna granica Donbasa mnogo veća od teritorije koja je pod kontrolom ove dve republike - objašnjava Vlahović.

Osim toga, ruska vojska dobila je zadatak da uništi vojnu infrastrukturu Ukrajine u Donbasu zbog nasilja koje narod ove oblasti trpi već osam godina, a koje se posebno intenziviralo u poslednjih nekoliko nedelja, zbog čega je Moskva organizovala masovnu evakuaciju civila u Rusiju. 

- Drugi cilj je da se uništi vojna infrastrukura Ukrajinske armije u Donbasu. Gađaju se vojni aerodromi, a ne civilni. Ruska vojska tačno zna gde su stacionirane vojne snage i avijacija. Gađaju se vojna skladišta, radari. Oni hoće jednostavno da ne dopuste Ukrajini da sprovodi agresiju nad stanovnicima Donbasa. Gađan je aerodrom u blizini grada Nikolajeva. Tamo su bili stacionirani Barjaktari, bespilotne letelice koje su oni kupili od Turske - zaključuje naš sagovornik.

Prema najnovijim saznanjima, Kijev je uveo policijski čas nakon poslednje vazdušne uzbune kada su zatražili od svojih građana da odu u skloništa.

Najnovija dešavanja u Ukrajini čitajte u našem blogu UŽIVO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: The Guardian

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike