Bajden za sutra najavio samit alijanse: NATO nikada nije bio ovako ujedinjen (VIDEO)

24.02.2022

19:12

0

Bajden se obratio medijima

Bajden  za sutra najavio samit alijanse: NATO nikada nije bio ovako ujedinjen  (VIDEO)
Tan2022-2-17_19156830_0 - Copyright Tanjug/ AP Photo/Ken Blaze

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je na konferenciji za medije da su nedeljama upozoravali na ovo što se dešava u Ukrajini.

- Putin je agresor, Putin je izabrao rat, rekao je Bajden i dodao:

- Sada će on i njegova zemlja snositi posledice. Danas najavljujem oštre sankcije, posledice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD to ne rade same, već u saradnji. sa EU i mnogim partnerima širom sveta."Upravo sam razgovarao sa liderima G7. Ograničićemo sposobnost Rusije da posluje u dolarima, funtama i evrima.

- Rusko tržište akcija je danas doživelo krah. Blokirali smo ruske banke, odsekli smo Rusiju od američkog finansijskog sistema. Danas uključujemo još četiri velike banke u sankcije, uključujući VTB, istakaoje Bajden.

Bajden je istovremeno najavio nove sankcije Rusiji, uključujući novu kontrolu izvoza što bi moglo zaustaviti polovinu uvoza visoke tehnologije u Rusiju i pogoditi Moskvu. On je dodao da će njegova administracija ograničiti sposobnost Rusije da posluje u dolarima kao i drugim valutama, te da planira sankcije većem broju ruskih banaka.
 

- Ponavljam, američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki pedalj teritorije članica NATO-a. NATO nikada nije bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članove, rekao je Bajden.

Bajden je kazao i da će razmestiti dodatne američke snage u Nemačkoj nakon napada Rusije na Ukrajinu.

On se prvobitno obratio na Tviteru rekavši da se složio sa liderima G7 o uvođenju oštrih sankcija Rusiji.

 

 

Američke obaveštajne agencije predstavile su američkom predsedniku Džou Bajdenu više opcija za izvođenje masivnog sajber-napada, kojim bi "omeli Rusiju da nastavi operacije u Ukrajini", rekal su četiri izvora televiziji NBC njuz.

 

 

Prema njihovim rečima, Bajdenu je ponuđeno da bude upotrebljeno američko sajber-oružje "do sada neviđenih razmera".

Predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je u ponedeljak uveče nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Nakon toga usledile su oštre sankcije Zapada. U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Vladimir Putin je u ponedeljak potpisao dokumenta koja garantuju nezavisnost DNR i LNR, a već u utorak se vojska rasporedila na granici sa Ukrajinom. Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje tokom jučerašnjeg dana kao što su Australija i Japan.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti na našem sajtu UŽIVO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike