Smanjuje stres i anksioznost za 65 posto: Neuronaučnici otkrili pesmu od koje će vam biti bolje! (VIDEO)

16.02.2023

18:17

0

Autor: Z.A.S.

Veliki broj ljudi se bori sa osećajem teskobe, uznemirenošću i napadima panike

Smanjuje stres i anksioznost za 65 posto: Neuronaučnici otkrili pesmu od koje će vam biti bolje! (VIDEO)
Žena sluša muziku - Copyright Freepik

Živimo u modernom svetu u kojem je život bez stresa maltene nemoguć. Međutim, koliko god mislili da se sa tim stresom dobro nosimo, on često ostavi mnogo veće posledice nego što smo toga svesni.

Jedan od problema, sa kojim se suočavaju mnogi, jeste anksioznost, odnosno osećaj teskobe, a tehnologija takođe doprinosi njenom porastu.

Mobilni aparati maju tendenciju da se bez njih ne može i da su poput nekog prozora u svet u kojem podstiču osećaj povezanosti. Ali, tamna strana pametnih telefona je potreba da se nenormalno koristimo društvenim mrežama. Inače strahujemo od propuštanja nekih informacija.

Pixabay
 

Društveni mediji nam omogućuje da uporedimo sve - ljubav, ishranu, lik, lepotu, bogatstvo, životni standard -ne samo sa našim prijateljima, već i sa poznatim osobama. Neuronaučnici su otkrili da slušanje posebno dizajnirane pesme može da ima veliki uticaj na nivo teskobe, navodi collective-evolution.com

Šta je anksioznost?

U pitanju je osećaj straha, brige i panike. To je stanje koje se ogleda u osećaju teskobe i uplašenosti. Kreće se od straha, pa sve do panike, uz psihomotornu (fizičku) napetost i unutrašnji nemir i postojanje osećaja da će osoba "eksplodirati". Psihijatri teskobu dele na tri glavne vrste: opštu teskobu, fobije i panične poremećaje.

Istraživači sa "Mindlab International" u Ujedinjenom Kraljevstvu želeli su da saznaju koja vrste muzike izaziva najveće stanje opuštanja. Ono što su otkrili je da je jedna pesma - "Weightless" - rezultirala upečatljivim smanjenjem od 65 posto u ukupnoj anksioznosti učesnika.

Profimedia
 

Zanimljivo je da je pesma posebno osmišljena kako bi se podstaklo vrlo opušteno stanje. Kreirala ju je Markoni unija, muzičari koji su se udružili sa zvučnim terapeutom kako bi pažljivo organizovali harmonije, ritmove i bas linije, koje pak usporavaju rad srca i krvni pritisak slušaoca, dok se smanjuju nivoi hormona stresa kao što je kortizol.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike