Šta je "tiho odustajanje" na poslu, da li spada u dobre odluke i kako deluje na zdravlje?

09.09.2022

19:13

0

Autor: D. R.

Ako želite da isprobate ovaj novi trend, prvo razmislite

Šta je "tiho odustajanje" na poslu, da li spada u dobre odluke i kako deluje na zdravlje?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dati otkaz na poslu nije odluka koja se donosi preko noći i mudro bi bilo razmotriti brojne stavke, ali ovaj novi fenomen poprima status zvezde. 

"Tiho odustajanje" ili "tihi otkaz" bi moglo da se opiše kao ulaganje minimalanog truda i energije na poslu, gde obavljate samo ono što se od vas traži bez da se šefu govori o nezadovoljstvu na poslu.

S obzirom na to da se radi o temi o kojoj se u poslednje vreme mnogo polemiše na društvenim mrežama, evo šta stručnjaci kažu u ovom fenomenu, koliko je štetan za zdravlje.

Uticaj trenda "tihog odustajanja" na zdravlje

Psiholog Li Čembers kaže kako se u stvari radi o mehanizmu nošenja sa situacijom koja se koristi kada dođe do hroničnog opterećenja radom. Može se ispoljiti u onim situacijama kada se rad ne ceni pa se radnik otuđuje od svoje uloge na poslu. Takođe, ovo može biti i dobrodošla navika, posebno ako se radi o postavljanju granica, onda je to dobra zaštitita od sagorevanja na poslu.

Tanja Tejlor, psihoterapeut se slaže i dodaje kako se tako i postavljaju granice između poslovnog i privatnog života. Uz to može pružiti više vremena za razne aktivnosti van posla koje će vas osvežiti, a upravo je društvo prijatelja i porodice važan sastojak dobrog mentalnog zdravlja. Takođe, navodi kako se može i povećati produktivnost i motivacija za posao. 

Loše strane "tihog odustajanja"

Ovaj potez ne dolazi bez rizika pa postoji šansa da će vaši kolege primetiti da pružate svoj minimum što vas može ugroziti. Isto tako može doći do dvojakih osjećanja oko ličnog ispunjenja. Može doći do osećaja da niste deo grupe, da vaš posao nema smisla i da gubite motivaciju. Studije pokazuju da slabija uključenost u posao može voditi i do depresije. Tako da ako ste od onih koji uživaju u napretku i u predanom radu, ovaj način odustajanja možda i nije za vas. 

Profimedia
 

Kako tiho odustati, ali na pravi način 

Ako mislite da želite da isprobate ovaj trend, prvo razmislite o dobrobitima i lošim stranama. Savet je da sebi postavite neka teška pitanja, poput onog koliko će to uticati na vašu karijeru, koliko ćete biti ispunjeni kada od sebe dajete najmanje što možete. Druga stvar je naučiti kako postaviti granice i kako naučiti izgovoriti reč s kojom se toliko svi borimo na poslu - "Ne".

- Nakon određenog perioda nepostavljanja granica na poslu, može biti vrlo teško naučiti kako se postaviti - navodi Tejlor.

Razgovor s poslodavcem oko vašeg radnog vremena i zadataka isto može biti koristan, a savet je iskreno objasniti sve negativne aspekte na vašu porodicu i vaš život tog prekovremenog rada. Ako se ne osećate ispunjeno na poslu, možete isprobati još jedan trend, a to je da sami pokušate da svoju ulogu na poslu prilagodite onome što je vama najvažnije. Na primer, ako dostavljate pakete, možete i stvarati veće interakcije s ljudima kojima ih dostavljate i tako će se povećati vaše zadovoljstvo na poslu. 

Pixabay
 

Da li je ovo pametan način za čuvanje mentalnog zdravlja, još se raspravlja, ali barem znamo da i ta opcija postoji. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike