Naučnici utvrdili da preživljavanje leptira zavisi od njihove boje

25.09.2020

11:27 >> 14:49

0

Za preživljavanje važno da imaju gde da se ohlade

Naučnici utvrdili da preživljavanje leptira zavisi od njihove boje
Copyright Pixabay

Sposobnost leptira da krilima apsorbuju ili odbiju sunčevu toplotu mogla bi biti pitanje njihovog života i smrti u uslovima globalnog otopljavanja, rezultat je jednog istraživanja britanskih naučnika. Oni stoga pozivaju da se u vrtovima, parkovima i farmama stvore senovita područja kako bi se te životinje mogle skloniti i ohladiti.

-Leptiri nisu toplokrvna bića i ne mogu stvarati i regulisati svoju telesnu temperaturu. Istraživanje je utvrdilo da hladnokrvne vrste, koje se bore da održe telesnu temperaturu često zavise od toga mogu li se skloniti od jake sunčeve svetlosti u senovitu mikroklimu da bi preživele. Zato imaju najveće izglede da pate zbog klimatskih promena i gubitaka staništa – kaže šef istraživanja Endru Bladon sa odeljenja za zoologiju Univerziteta Kembridž.

Naučnici kažu da su se, s gubitkom i fragmentiranjem staništa, smanjila područja u kojima su se leptiri hladili što je dovelo do gubitka populacije u dve trećine vrsta leptira u Velikoj Britaniji. To je pojačano ekstremnim vremenskim promenama i fluktuacijama temperature, što je rezultat klimatskih promena, prenela je Hina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike