Svaki dan ih dodirujemo, a ovo je pet najprljavijih predmeta u kući

30.09.2020

14:25

0

Deo su naše svakodnevne rutine, a zaboravljamo da ih očistimo

Svaki dan ih dodirujemo, a ovo je pet najprljavijih predmeta u kući
Copyright Profimedia

Dok redovno peremo ruke, vodimo računa o higijeni brojnih stvari u našem domu, dešava se da pojedine predmete totalno preskočimo. Koristimo ih redovno, a na njima se nalaze brojne opasne bakterije. Evo koja su to najprljavija mesta u  vašem domu.

1. Ključevi
Sigurno imate makar jedan set ključeva koji koristite svaki dan. Odlažemo ih gde stignemo, pa potom uzimamo u ruke više puta dnevno, a nikada ne pomišljamo da ih treba oprati ili dezinfikovati. Upravo su ključevi jedan od najprljavijih predmeta u domovima i zato ih nikako ne bi smeli odlagati na mesta na kojima se nalazi hrana.

2. Mobilni telefon
Koristite ga svakodnevno, stalno vam je u ruci i blizu usana, a najčešće prebrišemo samo kameru, ili ako nam se ekran toliko uprlja da tačskrin ne reaguje. Mobilni važi za savršeno sakupljalište bakterija i ostalih bacila i zbog toga može biti opasan po vaše zdravlje.

Kad god se setite, temeljno ga prebrišite antiseptičkom mokrom maramicom ili vatom umočenom u medicinski alkohol.

3. Prekidači za svetlo
Još jedan deo vašeg doma koji često zaboravljamo da operemo. Prekidači su prepuni bakterija koje prenosite dlanovima.

Prva stvar kada ulazite u stan u večernjim satima je pritisak prekidača i to pre pranja ruku. Upravo zbog toga važno ga je prebrisati sredstvom protiv bakterija.

4. Krpa za sudove
Krpa za sudove uvek je pri ruci te je vrlo praktičan način održavanja kuhinjske radne površine suvom i čistom. No, iako, naizgled, korisno sredstvo čišćenja, krpa je jedno od najprljavijih mesta u kuhinji. Samo jednim korišćenjem na tkanini se zadržavaju brojne bakterije prenesene hranom.

Vlažna površina krpe ubrzava njihovo razmnožavanje zbog čega može postati pravo leglo zaraze. Umesto krpe, upotrebite jednokratne papirnate ubruse.

5. Zvono na vratima
Iako ste svesni kako je vaš nivo higijene na visokom nivou, to ne znači da iste navike imaju i ljudi oko vas. I dok se trudite da vaš dom bude besprekoran, postoje mesta koja ne možete kontrolisati, a jedno od njih je i prekidač za zvono.

Dodiruju ga poznati i nepoznati i to uvek pre pranja ruku. Kad god se setite prebrišite prekidač za zvono antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike