Oprez! Česte greške u uređenju doma koje mogu ozbiljno da vam upropaste zdravlje

18.04.2024

17:18

0

Autor: V. I.

Mnogi od nas potpuno nesvesno nanose štetu svom telu

Oprez! Česte greške u uređenju doma koje mogu ozbiljno da vam upropaste zdravlje
Copyright Freepik

Dekorisanje vašeg doma nije lak podvig. Mnogo toga treba uzeti u obzir pri sređivanju kuće, kao što su lične preferencije i koliko novca želite da potrošite. Ali da li ste znali da određeni izbori za dizajn doma mogu zapravo biti loši po vaše zdravlje? Stručnjaci su dali objašnjenje koje odluke o dizajnu enterijera će najverovatnije negativno uticati na vaše zdravlje i kako da izbegnete ove greške. 

Alergena posteljina 

Razumevanje uloge koju alergije mogu igrati u vašem domu važno kada je u pitanju izbor dizajna. Verovali ili ne, prema istraživanjima, čak 78 odsto krivice za alergije u vašem domu nosi pogrešna posteljina.

Jorgani punjeni perjem su veoma u trendu, ali takođe mogu biti okidač za alergije. Umesto toga, izaberite elegantni jorgan s alternativnim punjenjem i prekrijte svoj krevet debelim tkanim pokrivačem da biste stvorili pojačan volumen.

Profimedia
 

Pogrešno veštačko osvetljenje

Osvetljenje je važno kada želimo da postignemo određeno raspoloženje, ali takođe pomaže u stvaranju zdravog životnog prostora. A ne treba ni svaku sobu tretirati isto.

Za dnevne i spavaće sobe te kancelarije najbolje isprobati tehniku laganih slojeva. Odaberite centralnu lampu toplih tonova ili ugradnu lampu, po mogućstvu onu s prigušivačem, i postavite nekoliko akcentnih svetala kao što su stone i podne lampe

Pravo osvetljenje u kući je takođe važno neposredno pre nego što odete na spavanje. Prelazak na toplije opcije osvetljenja koje se može prigušiti (bez plavog svetla) uveče može da oponaša prirodni zalazak sunca, pripremajući naše telo za odmor i podržavajući oslobađanje hormona koji izazivaju san. Da, pravo osvetljenje u vašem domu može zapravo poboljšati vaš san, a time i zdravlje.

Previše svetlosti u spavaćoj sobi

Iako lagani i prozračni tretmani prozora u spavaćoj sobi mogu izgledati šik, oni mogu da dozvole da previše svetlosti uđe u sobu, što bi moglo da poremeti vaš san i cirkadijalni ritam koji utiče na vaše raspoloženje  Umesto toga, izaberite težu zavesu koja blokira svetlo kako biste sprečili bilo kakvo spoljašnje svetlo, pa čak i prigušili zvukove koji mogu uticati na miran noćni san.

Freepik
 

Proizvodi koji ispuštaju VOC

Isparljiva organska jedinjenja (VOC) su gasovi koji se emituju iz mnogih proizvoda za domaćinstvo. Oni mogu uticati na kvalitet vazduha u vašem domu, a samim tim utiču i na zdravlje pluća.Iznenadilo bi vas koliko uobičajenih proizvoda i građevinskih materijala oslobađa VOC, a tp su: boje, tkanine, kompozitno drvo, plastika i metalne završne obrade. 

Važno je poboljšati kvalitet vazduha u svom domu, jer to će vam takođe pomoći da se dobro naspavate. Obezbeđivanje dobre ventilacije i korišćenje prečišćivača vazduha mogu ublažiti poremećaje sna uzrokovane zagađivačima ili alergenima. Ovo se takođe proteže na rešavanje problema sa buđi, VOC-ima i još mnogo toga, što može značajno uticati na kvalitet vazduha.

Freepik
 

Zapuštene terase

Provođenje vremena na otvorenom ima mnogo zdravstvenih prednosti, kao što je podsticanje da vežbamo, a istovremeno nam i poboljšava koncentraciju. Međutim, ne izlaze svi dovoljno napolje, pogotovo zato što mnogo više nas sada radi od kuće. Zato ne zanemarujte činjenicu da terasa može sjajno da se uredi i obezbedi vam kvalitetnih sat vremena na vazduhu umesto gledanja televizora na primer.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike