Recept dana: Kosovski zeljanik je delikates s juga Srbije koji morate da probate

21.09.2021

08:08 >> 12:02

0

Autor: Z. A.

Izvor: najzena.rs

Evo zašto je ova pita kraljica među pitama

Recept dana: Kosovski zeljanik je delikates s juga Srbije koji morate da probate
Profimedia

Kuhinja u svim krajevima naše zemlje poynata je po vrhunskim pitama. Prave se svuda i na najrazličitije načine, zbog čega i recepata ima pregršta. Neko kore za pite suče, neko razvlači, a neko gužva, pune se slanim ili slatkim filom, ali kada su tople i mirisne, retko ko može da im odoli.

Zeljanik se tradicionalno pravi na Kosovu od kukuruznog brašna i spanaća, ali njena varijacija postoji i u ostalim krajevima naše zemlje.
Sočna i ukusna, pa kada je jednom probate, predviđamo da ćete je stalno praviti.

Sastojci:

Za testo

  • 600 g kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 4 dl kisele vode
  • malo soli
  • 3 kašike ulja

Za fil

  • 1 kg zelja ili spanaća
  • 4 jajeta
  • 500 g punomasnog kravljeg sira
  • 4 kašike ulja

Za preliv

  • 2 jajeta
  • 180 g kisele pavlake
  • 180 g kiselog mleka

Priprema

1. Umesite testo od navedenih sastojaka i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju i u nju sipajte prvi deo testa.

2. Spanać iseckajte, pa ga pomešajte sa sirom i jajima, pa ga sipajte preko prve kore, prelijte uljem i lepo poravnajte.

3. Drugi deo testa malo razredite sa vodom, kako biste ga lakše rasporedili preko fila.

4. Zeljanik pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa temperaturu snizite na 180 stepeni i pecite još pola sata.

5. Kada dobije zlatnožutu koricu, izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jaja, pavlake i kiselog mleka. Vratite zeljanik u rernu na pet minuta tek da se na površini napravi lepa korica.

Bon appetit!

možete da pripremite i ovo

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam