Recept dana: Čokoladna mileram torta vraća vas u život posle prvog zalogaja, a onda zbogom pameti i adio, slatkišu

15.03.2023

07:57

0

Autor: Z. A.

Teško je odoleti ovom spoju

Recept dana: Čokoladna mileram torta vraća vas u život posle prvog zalogaja, a onda zbogom pameti i adio, slatkišu
Copyright Profimedia

Bez obzira na to šta sve možete da nađete na internetu i mrežama,  nekim slatkim klasicima se uvek treba vraćati.

Jedan od njih je mileram torta, hit među poslasticama. Spoj hrskavog testa, kremastog sira i kiselkastog voća malo koga ostavlja ravnodušnim.

Čokoladna verzija omiljene mileramke je varijanta koja osvaja – odmah.

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta
  • hlađenje preko noći


Sastojci:

Za podlogu

  • 230 g glatkog brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 g šećera + jedan vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 velika kašika kisele pavlake ili milerama

Za krem

  • 500 ml mleka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade (tamne ili mlečne)
  • 1 kg milerama

Za ganaš

  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 ml pavlake za šlag
Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking
 

Priprema:

1. Pripremite podlogu. Suve sastojke dobro promešajte pa dodati maslac iseckan na kockice, a zatim i ostale sastojke. Rukama zamesite testo, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižćider dok pripremate kalup.

2. Dno kalupa prečnika 24 cm premažite maslacem. Ivice takođe premažite, ali na njih zalepite i papir za pečenje.

3. Testo izvadite iz frižidera i prepolovite ga. Jedan deo razvucite u kružni oblik i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa. Spojite dva dela testa – neka se preklapaju za nekoliko centimetara. Prstima utisnite testo kako bi svuda bila jednaka debljina. Viljuškom izbušite celu površinu pa stavite u frižider dok pripremate krem. Rernu uključite na 170 stepeni.

4. Pripremite krem. Stavite mleko da provri sa šećerom, a malo mleka odvojite i razmutite puding. Kad se puding zgusne, dodajte seckanu čokoladu i mileram.

5. Izlijte krem na podlogu i stavite u rernu na 70 minuta. Isključite rernu i ostavite tortu još 10 minuta unutra.

6. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

7. Pripremite ganaš. Čokoladu izlomite i prelijte slatkom pavlakom. Zagreavajte stalno mešajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte. Poslužite je uz voćni preliv, sveže jagode ili kompot od višanja.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike